Gewoon of lichtgewicht beton bij Lewis platen

Robin

  • #1
Hallo Allemaal,

Ik heb de keuze tussen gewoon beton (bijvoorbeel Beamix 100) of Lichtgewicht Beton (bijvoorbeeld Beamix 111). Die laatste is 30% lichter dan de andere soort, naar zegge van de producent met dezelfde sterkte. Dat klinkt interessant, dus vraag me af of er ook nog nadelen aan kunnen zitten.

De vloer wordt gestort in een tweetal badkamers in het huis, op Lewis platen die bovenop de bestaande balkenlaag zijn vastgemaakt (geschroefd).

Wie heeft hier ervaring mee?

Dank, Robin.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #2
Het enige nadeel is de prijs.................

Voor het gewicht hoef je het eigenlijk niet te doen: een normale vloer is berekend op het gewicht van een paar cm beton.

w.
 

Robin

  • #3
Hoi Willem,

Dank voor je snelle reactie. Moet ik bij het beton dan denken aan meer dan 30% duurder? Als het verschil maar beperkt zou zijn, zou het dan de moeite waard zijn (onder het motto: baadt het niet dan schaadt het niet)? Of zitten er ook nadelen aan?

Op de 2e verdieping leg ik de vloer best over een behoorlijke breedte. Constructief zou e.e.a. moeten houden, maar zeker op die verdieping houdt het niet heel erg over qua draagkracht van de balken (mede a.g.v. leggen van diverse leidingen).

Uiteraard kies ik het liefst voor de goegdkoopste optie ;-)

Groet, Robin.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #4
Op zich valt het prijsverschil wel mee: ± 2.50 duurder per zak van 18 kg. t/o een zak 25 kg type.100
Zelf claimen ze een gewichtsbesparing van 25kg per m² (lewis)vloer.

Dan zeg ik: doen.

w.

P.s.
vergeet niet de lewisplaten te aarden..................
 

Eric

  • #5
Een lewisvloer die niet groter is dan een badkamer en dus buiten de ruimte niet verder doorloopt, en die op houten balken is aangebracht mag je niet aan aarde leggen.

Dit is immers geen vreemd geleidend deel in de badkamer , het aarden of potentiaalvereffenen hiervan kan zelfs gevaarlijk zijn. :idea:

Groeten,
Eric
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #6
Ok :oops:

weer wat geleerd.............

:mrgreen:
 

Robin

  • #7
Hallo Eric,

OK, ik heb hem niet actief geaard, maar is hij niet vanzelf passief geaard via verwarmingsbuizen of waterleiding? Er loopt vanalles door mijn vloer heen en er is dan toch een redelijke kans dat dat met elkaar contact maakt?

Wat gaat er mis als het wel geaard zou zijn?

Voor zover ik heb kunnen zien hebben we alles vrij liggen (met rockwool of andere isolatie omwonden waar het door de vloer omhoog komt).

Overigens uiteindelijk gewoon beton gebruikt. Ze hadden geen lichtgewicht beton bij mijn leverancier, omdat ze alleen eigen merk leveren en niet bijvoorbeeld Beamix 111 konden leveren (uit voorraad).

Groetjes, Robin.
 

H@ns

  • #8
@Eric;
Begrijp ik hieruit dat als je wèl zou aarden de vloer als een soort aardpen gaat fungeren en dus bij lekstroom elders in het huis onder stroom kan komen te staan?
 

Eric

  • #9
Al de vreemd geleidende delen moeten wel vereffend worden,

- Radiator ook al liggen hier kunststof slangen naar toe!
- Waterleidingen onder wastafel
- Bad
- Douche

Indien men deze punten aan aarde legt en de vloer niet is het juist.
Je vloer is immer al geïsoleerd opgesteld, hier moet je geen geleider van maken.

Groeten,
Eric
 

Gerrit

  • #10
In deze verschil ik van mening met Erik. Het voorschrift zegt dat de vloer in een badkamer vereffend moet worden als de bewapening doorloopt in de belendende ruimtes. Er staat bij mijn weten niet dat het verboden is als dat niet het geval is. Ik zie het gevaar niet als je alles op hetzelfde potentiaal brengt.
Mijn mening graag voor een betere.

Groeten Gerrit
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #11
en zo blijf ik nog steeds leren...................... :roll:

w.

:D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu