Gevelkachel of niet??

Sjoerdsterk

  • #1
Hallo,
Mijn schoonvader heeft zelf een gaskachel op het rookkanaal in zijn huurflatje aangesloten. Nu klaagt hij dat het ruitje helemaal zwart is geblakerd en hij de mooie gele vlammetjes niet meer kan zien. Hij vroeg mij of ik wist hoe dat zo kon komen.

Mijn reaktie was onvolledige verbranding....koolmonoxide...ga je dood van!!

Nu zit ik er weer over na te denken en ben er bang voor dat hij een gevelkachel op de kop heeft getikt en deze op zijn rookkanaal heeft aangesloten. Hij sprak over een een ring rond de rookgasafvoer van de kachel. Deze heeft hij voor de "zekerheid" maar even dichtgetaped!!! Volgens mij de luchttoevoer!!

Een installateur komt er vast niet bij want dat kost geld!

Hoe kan hij gemakkelijk eenduidig vaststellen of het een gevelkachel is en hoe kan ik hem uitleggen dat hij een nieuwe kachel moet kopen? Wat zijn de gevaren van een gevelkachel die de zuurstof uit de woonkamer haalt en het rookgas de afvoer in laat gaan. Hoe krijgt die kachel in vredesnaam nog lucht als de toevoer is dichtgetaped??

Ik begrijp wel dat het zo niet kan maar hoe maak ik het hem duidelijk???


De hele familie zal jullie dankbaar zijn

vriendelijke groet, Sterk
 

Tumkie

  • #2
VAKMAN laten langskomen ... op veiligheid staat geen prijs ! Tot zolang de boel stilleggen !!!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Mooie gele vlammetjes zijn een teken dat de kachel zeer slecht brandt door verkeerd aansluiten of geen onderhoud.
Als het een gevelkachel is onmiddellijk de gaskraan dichtdraaien, een levensgevaarlijke situatie, redelijke kans dat uw schoonvader nooit geen vlammetjes meer ziet als dit zo blijft.
Een gevelkachel mag alleen een afvoer door een muur of wand naar buiten hebben en mag nooit op een schoorsteen worden aangesloten.

Als hij geen vakman wil laten komen dan direct de verhuurder bellen om het gas af te laten sluiten.
 

Sjoerdsterk

  • #4
Ben het helemaal eens met jullie reakties maar schoonvader is niet van het type dat zomaar iets aanneemt, is ook bang dat de vakman hem belazerd. Hij is niet dom dus als ik hem uit kan leggen wat en waarom het levensgevaarlijk is heb ik meer kans van slagen.

Onvolledige verbranding staat vast, als niet de gele vlammetjes er een teken van zijn, dan toch wel het zwart geroette ruitje!!

Gas af laten sluiten door verhuurder zal ongetwijfeld leiden tot ruzie...

Heb weinig ervaring met gaskachels, hoe zie ik nu of het een gevelkachel is. Ik weet dat een gevelkachel een dubbelwandige pijp heeft (aan- en afvoer) en dat de brander helemaal afgesloten. Betekend dit dat een normale gaskachel van onder min of meer open is? Ziet zo'n dubbele geveldoorvoer er net zo uit, ongeveer zelfde diameters, als een dakdoorvoer van een HR-ketel?

Bvd Sterk
 

Tumkie

  • #5
Schoonvader = DOM !!!!!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Een gevelkachel ziet er aan de achterkant ongeveer zo uit als op de tekening.
De middelste ring is de afvoer, de ring om de afvoer heen is voor de aanvoer van lucht.
Verder is de kachel geheel gesloten.



Ik denk dat het een gewone gaskachel is omdat er ruitjes in zitten.
Zo mogelijk is dit nog gevaarlijker omdat deze kachels open zijn en koolmonoxide zo de kamer in kan stromen.
De gele vlammen kunnen wijzen op een chronisch gebrek aan onderhoud of een verstopte schoorsteen.
 

Xr8

  • #7
Mocht de man niet onbemiddeld zijn, zo laten. Op eigenwijze mensen inpraten helpt vaak toch niets. Weten alles beter. Voor de rest sluit ik me bij de rest aan.

Succes.
 

Tumkie

  • #8
CO vergiftiging gaat snel en pijnloos ... Hoop dat je je schoonvader niet gaat vinden op een morgen ... DIT IS EEN SERIEUZE ZAAK !!!!!!!!

Ben ooit voor hetzelfde in opdracht van het parket een onderzoek moeten gaan uitvoeren en de eigenaar kon er helaas niet meer bij zijn ... DOOD !!!!

Liever ruzie door de gas dicht te draaien dan naar een begrafenis moeten gaan !!!
 

Sjoerdsterk

  • #9
Hallo Allemaal,

De gaskraan (van de kachel) zit dicht. Schoonvader was toch wel geschrokken van het koolmonoxideverhaal. De oplossing is voorlopig een dikke trui en ik zal binnenkort eens even naar de kachel gaan kijken. :)

Ik ben nog steeds bang dat het een gevelkachel is. Er bestaan ook zogenaamde huisjesmodellen gevelkachels, die zien er uit als een gewone kachel maar hebben een gesloten systeem en dubbelle pijp.


groet en bedankt,
Sterk
 

Xr8

  • #10
Gevelkachels gaan normaliter direct achter de kachel naar buiten met de rookgasafvoer. Deze is door lucht omspoeld wat de kachel voorziet van verbrandingslucht.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu