Dru gevelkachel schoonmaken

Grashopper

  • #1
Beste medeklussers,

Vandaag belde de opa (86) van mijn vrouw in lichte paniek dat zijn kacheltje in de bijkeuken niet meer werkt. Hij heeft een oudere vrijstaande woning die wordt verwarmd middels een paar gevelkachels, en in de woonkamer een gaskachel. Omdat er wat koude nachten gaan komen wil hij in de bijkeuken wat gaan bijverwarmen.

De betreffende gevelkachel is een Dru, en na wat googelen waarschijnlijk een Dru-Art 4. Is al een oud vierkant model. Heb zelf nog nooit met een gaskachel gewerkt, maar wel veel ervaring met HR ketels. Ben eens gaan kijken wat er gebeurd.

De waakvlam gaat zonder problemen aan. Even vasthouden en hij blijft branden. De ronde draaiknop op stand 9 en de kachel begint goed te branden. Alleen valt hij na een paar minuten uit. Ook de waakvlam is dan uit. De kachel is dan inmiddels bloedheet. Helaas was ik op het moment van uitvallen met opa in gesprek over de achterkleinkinderen etc :mrgreen: en heb ik dus niet gezien wat er gebeurde. Moest daarna ook weg dus heb de gaskraan dichtgedraaid en beloofd maandag terug te komen.

Nu vraag ik me af welke beveiligingen zo'n toestel heeft. Ik zag in de gauwigheid een thermokoppel bij de waakvlam, een thermostaat die aan de achterkant is gemonteerd, een stroomdraad voor de piezo ontsteking en dat was het wel zo'n beetje. Je kunt door het kijkglaasje niet veel zien. De vlam was blauw maar het glaasje is vrij klein.

Mijn vragen zijn dan ook:
Zitten er naast de thermokoppel beveiliging nog andere beveiligingen op die de kachel kunnen uitschakelen? Een maximaalthermostaat bijvoorbeeld? Omdat ik het niet verwacht zou dus een mogelijk probleem vervuiling van brander/inspuiters kunnen zijn waardoor het thermokoppel niet meer lekker in de vlam zit. Verwacht niet dat het thermokoppel zelf kapot is, omdat hij wel op de waakvlam blijft branden. Om dit te controleren moet de kachel open. De voorste geperforeerde mantel is er zo af, alleen dan kijk ik tegen een plaatstalen geheel aan dat helemaal dicht is. Alleen aan de voorkant een kijkglaasje met aansluiting voor waakvlamgas, piezo ontsteking en thermokoppel. Hoe maak ik dit ding open, en kom ik dan ook pakkingen tegen die ik moet vernieuwen?

Als tweede vraag de warmte. De kachel was na een paar minuten branden bloedheet, is dit normaal?

Heb trouwens de afvoer vanaf buiten bekeken, zag er niet smerig uit, evenals de luchttoevoer. De kachel is niet verplaatst geweest oid.
Als ik aan de thermostaatknop draai hoor ik hem klikken rond stand 1.

Iemand die weet hoe de toestel qua beveiligingen is geregeld en hoe je het moet onderhouden?
Heb overigens de gaskraan even dichtgedraaid omdat opa erg doof is, niets begrijpt en waarschijnlijk straks zelf weer gaat proberen. Gelukkig weet hij niet dat er een gaskraan onder zit...
:D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Meestal is dit het gevolg van lekkage in de afvoer van verbrandingsgassen of in de aanvoer van lucht, zie de dikke en de dunne pijp achter de kachel, van buitenaf te zien.
Als u niet 100% zeker bent van wat u kunt op dit gebied dan iemand er bij halen kennis van deze kachels, deze kachels zijn nogal gevoelig op dit gebied.
 

Grashopper

  • #3
Als er sprake is van bijvoorbeeld recirculatie, waardoor gaat hij uit dan? Te slechte verbranding waardoor het theemokoppel niet meer in de vlam zit?
Ik kon wel de pakking van de luchttoevoer zien zitten, dat zag er vrij goed uit.
Hoe kom je bij de brander om deze schoon te maken en te controleren?
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #4
Wat nog een optie is, is dat de waakvlam te zwak brand door
vervuiling, hierdoor heeft deze in rust nog net genoeg warmte
productie op het thermokoppel om deze vast te houden.
Zodra de hoofdbrander in komt, trekt hij lichtelijk de waakvlam
iets omhoog, daardoor net te weinig warmte op het thermokoppel
en valt dan na een korte periode uit.

Is je rookgasafvoer niet goed, dan moet je hem aansteken en
in bedrijf nemen en blijven kijken door het kleine ruitje,
dan moet je opeens de vlammen hoger zien worden en ineens
uitvallen....dan weet je zeker dat je buiten aan de gang kan.
 

Grashopper

  • #5
Bedankt voor jullie reacties. Hoe kom ik bij de brander? De waakvlam kan ik wel doorblazen door de leiding bij het gasblok even los te nemen of niet?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
U moet het glaasje verwijderen, door dat gaatje de waakvlam doorblazen, de leiding vanaf het gasblok doorspuiten heeft geen zin want het gaatje bij de waakvlam is hier veel te klein voor.
De brander schoonmaken is vrijwel nooit nodig bij deze kachels, mocht u de kachel weer aan krijgen en de grote brander brandt niet blauw haal er dan een vakman bij, geen werk voor een leek.

DexterXl geeft een goede beschrijving van een lekkage van luchtaanvoer en afvoer van verbrandingsgassen, een opmerking hierbij; de lekkage kan zich ook aan de binnenkant bevinden tussen de afdichting en de geveldoorvoer.
 

Grashopper

  • #7
Bedankt voor de antwoorden tot nu toe. Ga morgenavond even kijken. Mocht ik het niet vertrouwen dan laat ik iemand komen. Zal nog even de uitslag posten.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #8
Bij een Dru Art serie haal je de brander aan de rechterkant
eruit, dacht dat er links nog een moertje zat....leuk effect
als je die vergeet :mrgreen:
Maar je moet wel alle leiding loshalen, is even een werkje
maar zekers zelf te doen, waakvlamgedeelte ook volledig
demonteren en waakvlam kop reinigen incl sproeier.

Als ik het zo lees zou je er al geweest zijn, misschien heb
je er wat aan voor in de toekomst :wink:
 

Grashopper

  • #9
Ja, was idd de waakvlam die vervuild was. Boel losgehaald, schoongemaakt en doet het weer perfect. Bedankt nog voor de tips.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu