Gevelbekleding: Trespa of Rockpanel platen op tuinschuur

SonnyBonds

  • #1
Goedenavond,

Graag wil ik jullie het volgende voorleggen:

Ik ga een tuinschuurtje maken dat ik wil afwerken met ofwel Trespa Izeon, ofwel Rockpanel platen in RAL 7030 (lichtgrijs). Afmetingen schuurtje zijn 213 x 180 x 230 cm (l x b x h). Zie bijgesloten Sketchup afbeelding voor een (vereenvoudigde) impressie.
Ik heb de voor- en nadelen van Trespa en Rockpanel op een rijtje gezet, maar vind het lastig een definitieve keuze te maken. Hopelijk hebben jullie goede adviezen.

Rockpanel voordelen: zet minder uit, hoeft niet geventileerd te worden, platen kunnen dichter op elkaar gemonteerd worden (vind ik mooier)
Rockpanel nadelen: krasgevoelig, minder slagvast

Trespa Izeon voordelen/nadelen: vice versa

Mijn overwegingen:
Omdat het schuurtje uiteraard op de begane grond komt is er risico op krassen, daarom had ik in eerste instantie voor Trespa gekozen.

Alleen, nu zie ik dat het ventilerend aanbrengen van Trespa inhoudt dat er zowel boven als onder een ventilatiesleuf gemaakt moet worden. In de Trespa Izeon specificatie staat: "Het totaaloppervlak van de ventilatieopeningen moet minimaal 50 cm2 per strekkende meter gevelbekleding zijn.". Op basis daarvan zou ik dus afleiden dat je per strekkende meter kunt volstaan met zowel boven als onder een ventilatiesleuf van 0,25 cm breed.
Of zie ik dit verkeerd en moet je zowel onder als boven uit gaan van een sleuf van minimaal 0,5 cm breed? In dat geval vraag ik me af of zulke sleuven geen grote bron van ongedierte gaan worden (wespen, etc).

En weet iemand hoe belangrijk is het om de Trespa ventilerend aan te brengen als het schuurtje zelf niet geïsoleerd is? (er komen aan de binnenkant wel houten platen tegen het houten raamwerk waartegen de platen gemonteerd zijn).

Dus mijn concrete vragen:
1. Is Rockpanel echt zo krasgevoelig, ook in lichtere tinten?
2. Klopt mijn aanname dat per strekkende meter ventilatiesleuven boven en onder van 0,25cm volstaan?
3. Heeft er iemand ervaring met ongedierte achter Trespa als gevolg van de sleuven?
4. Is het bij een ongeïsoleerd schuurtje ook belangrijk de sleuven aan te brengen?

Alvast dank voor jullie hulp!

Tuinschuurtje.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu