Gevelbank maken (zonder poten)

Marck87

 • #1
Beste Klussers,

//Ik ben zelf een enthousiast klusser maar nog niet met heel veel ervaring. Excuus als ik termen door elkaar haal en/of het niet goed begrijp. Ik hoop dat jullie aan de andere mij op weg kunnen helpen :)

Wij willen graag een gevelbankje maken aan onze gevel. Daarvoor heb ik 2 planken aan elkaar gezet met een dwarsligger en daar een schanier opgeboord.

Ik weet niet zeker of deze constructie gaat werken Als we er met z'n tweeen erop zitten is het gewicht (met de massa van het bankje zelf (+- 12 kilo) komen we op een totale belasting van pakweg 180 kilo in totaal.

Ik zit dus met de volgende vragen; 1. Gaat de schanier het houden? en 2. hoe ga ik het bevestigen aan de muur.

Voor de bevestiging aan de muur zit ik denken om een gat te boren met voor 10 en dan vervolgens hier een chemisch anker te plaatsen (m8 ?). Een andere optie is misschien een slaganker (metalen anker / plug).

Ik denk dat het bevestigen aan de muur wel moet gaan lukken. Ik maak me meer zorgen om de schanieren, of die het wel gaan houden. Ik denk zelf dat ze misschien te klein zijn (of te weinig, misschien beter 3?) en daarmee het gewicht niet gaat houden.

Wat is jullie mening/inzicht hoe ik dit het beste zou kunnen aanpakken? Ik zou natuurlijk ook een normaal schanier kunnen gebruiken en dan poten met schanieren aan de voorkant. Echter vind ik een hangende bank het mooiste. Een vaste bank is nog makkelijker maar aangezien dit een druk looppad is met veel jeugd willen we graag een klapbankje. Daarnaast vind ik het wel een uitdaging om het voor elkaar te krijgen ;)

Relevante informatie:

Soort muur: Buitenmuur (rood steen, massief)
Planken: lengte 140, breedte 39,5cm
Schanier; lengte (op de plank) 20cm
Schanier hoogte; (aan de muur); 11cm
Schanier (schuine haak) 9cm
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Lklussen

  • #2
  Staat er geen belasting maximaal op de scharnieren vermeld?
   

  Marck87

  • #3
  Nee, ik heb de scharnier besteld via AliXpress. De verpakking is dan ook uiteraard in het Chinees :) Bij het bestellen had er niet voldoende aan gedacht. Ik kan het natuurlijk proberen maar als het werkt is het ook zonde. Ook vanwege de gaten die ik dan al wel heb geboord in de muur.
   

  De Bob

  • #4
  Scharnier is te klein/licht, zowel het gedeelte op de plank en zeker de 11cm op de muur.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Kies gewoon scharnieren waar wél de toegestane belasting op staat. :idea:
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Met name het deel op de muur moet veel langer zijn. En dan kan je het deel onder de zitting ook net zo lang nemen als de zitting zelf. En dan met keilbouten of chemische ankers in de muur.

  Zitten die ventilatieroosters op je muur dichtgemetseld of zit er een stuk hardboard voor of zo? Lekker open zetten als het kan om je spouw en kruipruimte te ventileren.
   

  Marck87

  • #7
  IJkenhout schreef:
  Kies gewoon scharnieren waar wél de toegestane belasting op staat. :idea:
  Dat is denk ik ook het beste inderdaad. Aldoende leert men. Heeft u een idee hoe zo'n beugel heet? Ik kan ze namelijk niet vinden online. Anders zullen ze het in de bouwmarkt wel weten mag ik hopen.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
  Ik denk dat je toch minimaal van dit soort dragers nodig hebt.
  Die zijn in verschillende maten verkrijgbaar.
  Let ook op de lengte bij het zitgedeelte.
  Als dat te kort is, dan trek je de schroeven er uit als je er op gaat zitten, zeker als je op het randje zit.
   

  Marck87

  • #9
  Frank,

  Bedankt voor je feedback. Ik heb gehoord van een bekende dat chemische ankers het beste zijn. Zijn motivatie was dat bij een slaganker / metalen anker de muur/steen zou kunnen breken als er ook nog veel massa opkomt. Bij een chemisch anker zal dat niet gebeuren aangezien het niet meer uitzet. (hoop dat ik het goed omschrijf).

  Die ventilatieroosters; Die zijn inderdaad dicht gemaakt (steen voor gemetseld). De kruipruimte is hier, naar zeggen, dichtgestort. Geen idee waarom precies. Mij leek het ook onlogisch. Het is een woning die zijn gebouwd rond 1920 en later zijn ze gerenoveerd in de jaren 80. (Amsterdam Noord, Vogelbuurt). Dit heb ik kunnen lezen in de bouwtekeningen die ik via de gemeente heb opgevraagd. Heel misschien is er nog wel een kruipruimte maar de vorige bewoner heeft er dan laminaat overeen gelegd. //Ik heb de bouwkundige keuring er eens bij gepakt. Daarin staat dat het niet visueel was en daarmee niet gecheckt. Ik woonde er destijds nog niet maar mn vriendin kan zich herinneren dat ze toen hadden gezegd dat ze bij dergelijke huizen het vaker volstorten? Mij lijkt het sterk, dus ik vermoed dat er misschien wel gewoon een klep zit. Als ik het bouwkundig rapport zo doorlees hebben ze het ook niet echt goed gedaan. Vooral visueel en niet grondig.

  Betreft de beugels (ben nog op zoek naar de specifieke naam); Ik moet daar dus grotere voor hebben, aan de muur het liefst het langste en op de zitting zeker net zo lang als de lengte van het geheel.  Overbodige quote verwijderd, mod.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Chemisch anker is inderdaad het beste. Vanwege de redenen die je noemt, maar ook omdat een keilbout niet geschikt is voor een dynamische belasting. Deze wordt er dan langzaam uitgetrokken.

  Hoe zo'n scharnier heet weet ik niet. Op internet moet je ze wel kunnen vinden. Begin bij een webshop voor (speciale) scharnieren, dan ga je het vast vinden. Ik verwacht niet dat een bouwmarkt dit heeft.

  Kruipruimte volstorten wordt vaker gedaan. Als je geen vochtproblemen hebt, is dit een prima oplossing.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  De juiste zoekterm is vouwdrager.
   

  Marck87

  • #12
  Vouwdrager klopt inderdaad. Ik kan helaas geen geschikte vinden. De grootste die ik kon vinden is 40MM en heeft een max belasting van 130 kilo. Onvoldoende dus.

  Heeft iemand misschien nog een idee waar ik ze misschien wel zou kunnen vinden? In mijn buurt kwam ik laatst een zelfde bankje tegen en ik heb een foto gemaakt van die beugel. Ze zijn er dus wel..maar waar...

  Anders ga ik het misschien anders aanpakken. Misschien met een steigerbuis ombouw met een oog-kopppeling als scharnier. Of ik kan een normale scharnier achter gebruiken en dan 2 steigerbuis poten aan de voorkant met een scharnier.


   

  Job_04

  • #13
  Meerdere beugels met draagvermogen van 130 kg zouden genoeg kunnen zijn voor een belasting van 180 kg.

  Ik zou hier alleen bang voor het moment zijn, hoe lang is het stuk dat onder je bank zit? Dit is toch geen 40 mm?

  Je zou trouwens bij het gevonden bankje even aan kunnen bellen om te vragen waar de scharnieren vandaan komen
   

  Marck87

  • #14
  @job_04

  Dat was een typfout inderdaad. Het moest CM zijn.

  De beugel die er nu onder zit haalt slechts de breedte van 1 plank (20cm).

  De beugel waar ik over sprak kwam ik online tegen. Ik weet niet zeker of ik hier en link mag delen maar het gaat om de volgende;

  Ik zie nu ook dat het een max is van 200kg (per 2 stuks). Aangezien de maat 270/400 mm is pakt het ook de gehele breedte van de planken. Dus volgens mij zou dit moeten lukken! Al ziet het er niet zo stevig uit als die beugel die ze bij dat bankje in de buurt hebben gebruikt.

  Misschien moet ik daar inderdaad eens aanbellen :)

  Edit: Met een link erin wordt er blijkbaar een blanco post gepost. Hierbij dan een overzicht van de specificaties van de beugel:

  Toepassing: Zeer Zware constructies
  Lengte Draagvlak: 400mm
  Lengte Montagevlak: 270mm
  Draagkracht per 2 stuks: 200kg
  Vast te zetten op: 70, 80 en 90
  Materiaal: Staal
  Afwerking: Verzinkt
  Labelcode: ES 52400
   

  Job_04

  • #15
  Als hij over de gehele diepte de planken ondersteund zal het moment geen probleem vormen.

  Ik vind die 200 kg echter wel erg dicht komen bij de belasting van 180kg. Als er zwaardere mensen op gaan zitten, je ploft er op neer, of je gaat met zijn 2en uit het midden zitten wordt het wel erg kritisch.

  Ik zou er 4 plaatsen voor de zekerheid.
   

  Marck87

  • #16
  Na wat gezoek op het internet kwam ik nog een andere optie tegen. Een stuk goedkopere oplossing misschien. Door gebruik te maken van een ketting/draadkabel te gebruiken om het zitvlak in een hoek te houden. Dan zou ik nog twee planken op de muur kunnen verankeren (als leuning) en dan in het hout of in de muur sterke schroefogen / oogbout kunnen maken om het daaraan vast te maken.

  Zien jullie hier heil in of zie ik iets over het hoofd?

   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #17
  Ik vind het een prima oplossing.
   

  Marck87

  • #18
  Om er nog even op terug te komen. Het is gelukt!
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #19
  :prima:

  Hoe is het opklapmechanisme geworden?
   

  Marck87

  • #20
  Ik heb uiteindelijk toch gekozen voor de opklapbare beugels. 3 stuks in totaal (wat als het goed is 300 kilo zou moeten kunnen krijgen). De beugels klikken dus dicht bij een hoek van 90graden.

  De optie met kettingen aan de gevel wat niet mogelijk ivm het lage raam.

  Nu hopen dat de beugels het de komende jaren gaan houden :) Anders maar bij een metaalboer betere/sterkere beugels halen.
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  1
  Gerelateerde onderwerpen
  OPGELOST Houten poten voor plank

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu