Gevaarlijke installatie van de rookgasafvoer?

Hannah02

  • #1
Ik kreeg vandaag te horen dat de rookgasafvoer in ons appartement verkeerd geïnstalleerd is. Dit is echter gedaan voordat wij het huis kochten en bij de vorige cv controle niet aangekaart.
Om dit verder te onderzoeken heb ik op aanraden van de cv monteur de koof geopend om het verloop van de afvoer te kunnen inspecteren. (zie onderstaande afbeelding)
Is dit een gevaarlijke installatie van de rookafvoer? Mij werd uitgelegd dat deze flexibele buis niet horizontaal gemonteerd mag worden omdat er dan condenswater in blijft staan en er na verloop van tijd risico is op scheuren. Iemand advies?

1613490961025.png
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat is helemaal correct een flex buis max alleen verticaal toegepast worden met ik d8 een maximale verslepingshoek van 45 graden tevens dient er een vastpuntbeugel te worden toegepast.
Ik adviseer u een deskundig iemand erbij te halen die de situatie kan beoordelen en aanpassen naar de regelgeving omtrent rookgasafvoeren en verwerkingsinstructies
 
  • Informatief
Waarderingen: Hannah02

Thomas_2444

  • #3
Klopt, dat kan zo niet. Dat wordt zelfs vermeld bij de meeste verkopers als je zoekt naar een flexibele doorvoer.
Zoals één verkoopsite het bracht: "Let op dat flexibel RVS alleen verticaal mag worden gebruikt in verband met eventueel doorhangen. Dit kan een condensophoping tot gevolg hebben."

Dan nog een dingetje: Is één van die muren een buitenmuur of anderszins deel van een muur die brandvertragend hoort te zijn? Anders voldoet het nu niet meer aan de eisen voor brandvertragendheid. Dat is zowel een veiligheidspuntje voor jezelf als een aansprakelijkheidsdingetje mocht er schade door brand ontstaan.

Waarschijnlijk en hopelijk krijg je er niet mee te maken, maar iedereen die daardoor wel in de problemen is gekomen dacht dat ook over hun situatie.
 
  • Informatief
Waarderingen: Hannah02

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Als je het appartement recent gekocht hebt is dit een typisch verborgen gebrek
 

Hannah02

  • #5
Helaas al 3 jaar geleden. Dus ik dit valt niet meer onder de redelijke termijn voor een verborgen gebrek ben ik bang.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Dan zul je het inderdaad zelf moeten laten oplossen. Want zoals het nu zit, lijkt nergens op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu