Gesloten gashaard op natuursteen plateau

Coco1111

  • #1
Hallo,

Wij zitten in een grote verbouwing en nu hebben wij een beetje in een opwelling tijdens een faillissementsverkoop een gesloten gashaard met natuurstenen plateau gekocht. Oeps.. en nu nog bouwen.. Mijn vriend laat bijna al het uitzoekwerk aan mij over. Dat gaat mij tot nu toe vrij goed af, maar ik vind hierover helaas te weinig terug op internet, dus moet ik het op dit forum proberen. Moeilijk, want technisch... Dus leg ik het even in lekentaal uit. De aansluiting (concentrische pijpen 150/200) zelf laten we uitvoeren. Dit is al helemaal in kannen en kruiken, dus geen hulp bij nodig. Maar wel bij de onderbouw en de bovenbouw van de haard. Deze willen wij graag zelf doen. Maar we willen wel dat alles veilig gebeurd.

Woonkamer: in de woonkamer loopt een stalen balk overdwars (vroeger ensuite deuren op deze hoogte). De linkerkamer van de vroegere haard gooien we dicht en de rechterkamer gaan we gebruiken (dus rechts van de stalen balk). De balk gaat in zijn geheel binnen de bovenbouw van de haard vallen. Balk is met gipsen plafondplaten 9,5mm omkleed. Zover kan dit allemaal volgens de professional... maar...

Hoe moet de onderbouw eruit zien? De haard zelf is een gesloten gashaard met 3x zichtzijde van 60x80x60 en 60cm hoog. De haard gaat op het plateau zelf rusten (en een stuk erin hangen) met een ± 2 cm aan alle zijden. Het plateau steekt dan overal ±20cm uit (dus onderbouw is 80x120x80). Aangezien de haard op het plateau rust en de onderbouw wijder is dan de haard zelf, heb ik het idee dat Ytong blokken van 15cm misschien al voldoende ondersteuning is? Warmte gaat omhoog, dus volgens mij hoef ik geen vuurvaste binnenbouw (met vuurvaste stenen) of zoiets te maken toch? Minivraagje: 40cm hoogte voor de onderbouw lijkt mij voldoende... Indien Ytong voldoende is, kan ik zelf het klusje klaren (scheelt mijn vriend weer werk).

En dan de bovenbouw boven de haard (die wordt dus wel 60x80x60cm en ongeveer indien onderbouw 40cm is, dan wordt de bovenbouw 1.60m).
Ik hoor gipsvezelplaat, of "van die groene platen moet je hebben", terwijl andere weer zeggen dat alleen promatec goed genoeg is... zucht. We hebben zelf al gipsvezelplaten liggen. We hebben 2 aluminium hoekprofielen voor de wand, 1 vloerprofiel en 1 plafondprofiel. Hebben we dat allemaal nodig? Ik lees hier iets over "metal studs"... is dat hetzelfde voor aluminium hoekprofielen, maar dan mooi in het Engels? O ja, moet de plaat per se uit 1 stuk zijn (per zijde), of is dat ook al lariekoek? Is er speciaal materiaal om de platen mee te bevestigen aan de profielen? Of wat voldoet? Als ik dit verhaal duidelijk krijg, durf ik dat ook nog wel zelf te bouwen.

Mijn dank is groot!
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Ik zou voor de ombouw promatec gebruiken, en de kachel kan gewoon op yton .houdt ook rekening met het plaatsings voorschrift. ventilatie van bak enz.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #3
Het is niet echt een vraag die hier thuis hoort, vandaar weinig respons.
Ik zou toch eens advies inwinnen bij een haarden specialist. Of voorbeeld installaties gaan bekijken. Ik durf geen bouwtechnisch advies te geven, het moet toch terplaatste worden bekeken.

Succes.

Calenta :cool:
 

Coco1111

  • #4
Ik zie ook op internet dat mensen plaatsingsvoorschriften hebben gebruikt bij het plaatsen van hun haard... deze hebben wij echter niet bij de aankoop ontvangen! Ik weet alleen dat het een Kal-fire is, typenummer niet bekend... ik zal deze week nog eens goed op de haard kijken of ik iets van een plaatje kan vinden...
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Op de site van het merk kun je dit downloaden
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu