Gesloten gashaard en geisoleerde woning

Svenmeij

  • #1
Hallo,

Ik heb een vrijstaande nieuwbouwwoning (betonbouw) gekocht die volledig geïsoleerd is. De woning heeft een warmteterugwinunit. Hij wordt verwarmd door een hoogrendement ketel en de warmte komt in de woonkamer door radiatoren, convectoren en een vloerverwarming (als bijverwarming gelegd). De woonkamer is zo'n 70 m2 oppervlakte. Er staat een open trap naar boven in de woonkamer en er is daarna weer een open trap naar de zolder. De warmte kan dus 'vrij' naar zolder.

Ik zou graag in de woning een gesloten gashaard plaatsen omdat we dit heel erg mooi vinden. Het enige waar we mee zitten: wat voor een moeten we nemen. We vinden een merk verwijderd heel erg mooi. Deze gesloten gashaard heeft een dubbele brander en daardoor een realistisch vuur. Het enige waar we over denken: Het is een haard met een maximaal vermogen van 12,1 KW. Minimaal vermogen is 3 KW, maar dan brandt de haard heel klein.

Dan is er een merk verwijderd haard. Deze haard brandt mijns inziens een stuk minder mooi, want het is een enkele brander, maar de haard heeft maar een maximaal vermogen van 5 KW.

Diep in mijn hart heb ik liever de eerste dan de tweede, maar als dat betekent dat ik mijn huis daarmee verander in een sauna zie ik dat ook niet zitten...

Mijn vraag is nu: is een haard met een maximaal vermogen van 12 KW te groot voor mijn huis?

Groetjes, Sven

Merken verwijderd, ze zijn niet nodig voor de beantwoording, de vraag gaat over het vermogen. Mod.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Voor de woonkamer is 12.1 Kw waarschijnlijk veel te veel.
Voor het hele huis kan ik van hier niet beoordelen?

De haard kan van 3 tot 12 K branden, als het alleen voor de gezelligheid is, wordt het wel erg warm in de woonkamer en in de rest van het huis wordt het ook erg warm vanwege de WTW.

Ook die 5 Kw is erg veel bij de rest van de verwarming opgeteld

Zou er eens goed over nadenken voor dat u veel geld uit gaat te geven en van de warmte in een nog warmer huis gaat terecht te komen.

Vr Gr en succes ermee
 

Chathanky

  • #3
12 kw zal in een kamer met een geschatte inhoud van 182M3 (70m2x2,60m hoog) nooit voluit kunnen branden.
Voor een nieuwbouw woning met wtw is een 40w/m3 vaak berekend voor verwarming.

Je kunt zelf uitrekenen hoeveel de gashaard levert aan de ruimte.
Bij koude dagen kom je met de 5 kw goed uit. Met de 12 kw heb je een vermogen van zo`n 140 kw/m3, hier heb je ruim 3x het vermogen om de ruimte op temperatuur te houden.
De grote gashaard zal nooit op vol vermogen branden hoe mooi deze ook is.

Heeft de grote haard een goede regeling om de ruimte op gewenst niveau te houden en is deze op deellast ook mooi genoeg om te genieten van het vlammenspel is dit geen probleem.
Zo niet dan is de 5 kw gashaard een betere keuze denk ik.
 

Svenmeij

  • #4
De 12 KW haard heeft een thermostaat ingebouwd op de afstandsbediening. Hij heeft dus wel de mogelijkheid om de haard bij te regelen mocht het te warm worden. Bij de 12 KW haard moet ik er dus vanuit gaan dat deze nooit op vol vermogen kan branden.
 

Chathanky

  • #5
Enkel om het huis op te warmen als het een x aantal graden kouder is dan gewenst. Om het huis op gewenst niveau te houden zal het niet meer dan de helft zijn. En dit is enkel een voorspelling, wij weten hier niet wat het huis aan warmte verliest. Dit zal niet zoveel zijn voor een huidige nieuwbouwwoning.

Heeft uw haarden specialist hier niet over geinformeerd?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu