Gemetselde open haard en asbest

Janny

  • #1
Hallo,

De schoorsteenveger is net geweest en er kwam een hoop rotzooi uit het rookkanaal, zo kwamen er stukken van een plaat uitvallen. Volgens de schoorsteenveger is dit waarschijnlijk asbest. Nou hadden we vaak last van naar binnenslaande rook dus mogelijk zaten die stukken plaat in de weg?? Echter is de schoorsteen vorig jaar en jaar daarvoor ook geveegd maar (alsmede "trekkap" laten plaatsen) toen kwam er volgens mij lang niet zoveel troep uitzetten.
Maar waarom zat er een (asbest)plaat in de schoorsteen? Niet voor de sier mag ik aannemen. De schoorsteenveger zei dat de slechte trek en naar binnenslaande rook mogelijk door die plaat veroorzaakt werden. Hij raadde me wel aan om goed op te letten als ik de open haard ga stoken. We hebben houten vloeren dus voorzichtigheid is wel geboden. We wonen ca. 3 jaar in dit huis en weten verder ook niets van de voorgeschiedenis aangezien de vorige bewoners de open haard eigenlijk nooit gebruikten. Het is een gemetselde schoorsteen en als je de klep opendoet en erin kijkt zie je in het midden een groot gemetseld kanaal. Het metalen "opzetstuk" loopt schuin omhoog en is breder dan het middelste gemetselde kanaal. Er zit dus aan beide kanten een gat, ene groter dan de andere, als ik dan met een zaklamp kijk zie ik aan de ene kant ook gemetselde stenen zitten(dubbel gemetseld met tussenruimte zo te zien) Aan de andere kant is dit gat erg klein en kun je er niet inkijken. Ik vraag me dus af of die 2 "zijgaten" er eigenlijk wel in horen te zitten. Ons huis is van 1970 maar we weten niet wanneer de open haard erin gezet is.
 

Janny

  • #2
Inmiddels heb ik de open haard getest en in de huiskamer kwam dit keer geen rook naar binnen :D en stonk het dus niet. Echter zodra we de gang inlopen ruik je het weer wel goed :( . Ik vermoed dat er toch rook in het plafond terechtkomt op de een of andere manier want als ik de meterkast in de gang open doe ruik ik het nog beter, we hebben houten plafonds/vloeren. Nu denk ik dat we mogelijk de gaten waarover ik eerder berichtte moeten afdichten. Want in het midden zit een brede gemetselde schoorsteen naar boven en die zijgaten horen er mogelijk niet te zitten??(graag uw mening)Het lijkt dus een gemetselde schoorsteen recht naar boven die als rookkanaal dient en daaromheen lijkt gewoon nog een complete gemetselde wand te staan incl. tussenruimte. (Voor zover ik met de zaklamp kan zien) Op de volgende verdieping is de schoorsteen even breed als beneden voor zover ik kan beoordelen. Heeft er nog iemand een goed idee hoe je die gaten van onderaf in krappe ruimte (klep v/d schouw) kunt afdichten als dit inderdaad nodig is. Want je kunt er nauwelijks bij en het materiaal wat je er in doet valt mogelijk weer meteen naar beneden? Ik zou denken iets van (speciaal?)cement maar hoe krijg je dat daar zonder dat het er meteen weer uitvalt??
En met wat voor materiaal kunnen we dat doen? Of moeten we op de bovenverdieping de vloer deels verwijderen om daar eerst te kijken?? In ieder geval willen we liever niet de halve schoorsteen of schouw moeten slopen om het probleem op te kunnen lossen. :?
Klopt het overigens dat onze balken in plafond mogelijk worden aangetast als er rook in "lekt". Alvast bedankt voor uw tips/ideetjes.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Volgens mij kunnen sommige schoorsteenvegers ook kanalen repareren. Het lijkt me veiliger dit te laten doen, zeker als je er zelf moeilijk bij kan. Ze kunnen dan ook testen of dat het enige lek in de schoorsteen was.

Tis best belangrijk dat je haard/schoorsteen brandveilig is...

grtz
Henk
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Is een rvs buis in het rookkanaal plaatsen geen optie voor je.
*wgb*
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Laat er een gespecialiseerd bedrijf naar kijken.
Ga niet zelf zitten prutsen met een schoorsteen die lekt.

Er komen buiten de rook ook zeer giftige gassen (koolmonoxide) in de ruimtes.
Rook kun je zien en ruiken, maar koolmonoxide niet.
Dit is een levens gevaarlijke situatie, die mensenlevens kan kosten.
Het zal niet de eerste keer zijn, dat een heel gezin omkomt door koolmonoxide vergiftiging.

Dus de haard niet meer gebruiken, voordat deze helemaal is nagekeken en gerepareerd.
Of anders het gehele rook kanaal laten vervangen.
 

Janny

  • #6
Het rookkanaal laten vervangen is echt de laatste optie want als we het lek niet kunnen vinden en afdichten dan wordt het geen open haard meer maar meteen halve schouw slopen en dan maar een rvs buis en houtkachel plaatsen. Gezien we ivm andere verbouwingen voorlopig liever geen extra spaargeld uitgeven tot de overige verbouwingen geheel klaarzijn ,maar wel een hele voorraad hout voor de winter klaar hebben liggen, willen we toch proberen of steenwol mogelijk de gaten goed afdicht. (rockwoolbrandklasse a1 dus zou onbrandbaar zijn)Zodra we gelegenheid hebben gaan we toch eerst de open haard weer testen en zorg ik meteen voor een koolmonoxide melder op de bovenverdiepingen. Mocht hij blijven "lekken" tja dan kan ik nog proberen om onze slaapkamer vloer los te maken en vanuit daar te kijken of ik ergens iets kan ontdekken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Steenwol of glaswol dicht de gaten niet af, er kan koolmonoxide doorheen.
Wat Peter ook al schreef, laat er een specialist naar kijken, een goed rookkanaal is van levensbelang, u kunt beter een jaar langer sparen.
Een houtkachel is niets veiliger dan een open haard.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als je de haard wilt behouden ook in een later stadium
Kan je deze beter aanpakken voordat je gaat verbouwen.

e.a is een van de vieste sloopklusjes die er zijn
roet is erg moeilijk te verwijderen

daarnaast raad ik je aan het advies van Peter nog even goed te lezen
rockwol mag dan niet branden maar rookgasdicht is het ook zeker niet
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Ook een koolmonoxide melder op de eerste verdieping, sluit het risico niet helemaal uit.

Als het rook kanaal niet goed is, (en dat blijkt uit dit verhaal) gebruik dan de openhaard helemaal niet meer.

Je kunt ook beneden last krijgen van koolmonoxide vergiftiging.

Neem dit ook niet te licht op.
Het is wel de mooiste dood zeggen ze.
Je merkt helemaal niets, je valt in slaap maar je wordt nooit meer wakker.

Let ook op dat als je besluit een nieuwe flexibele RVS buis door het bestaande rook kanaal te laten aanbrengen, dat deze voor een gladde binnenkant heeft.
Anders is het tegenwoordig niet meer toegestaan om daarmee een op hout gestookte kachel op aan te sluiten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu