Gemetselde schoorsteen houtkachel aftimmeren

Frans70

  • #1
Hallo klussers,

Ik ben ons jaren 30 huis van binnenuit aan het isoleren door middel van voorzetwanden. Hier voor gebruik ik sls (89x38) met daar tussen 10cm PIR isolatie, met daarop vervolgens een 18mm watervaste spaanplaat en gips.

Nu heb ik al een groot gedeelte van het huis gedaan, maar ben ik aangekomen bij de schoorsteen voor de houtkachel (zie afbeelding).

Omdat de schoorsteen in verband is gemetseld met de voorgevel en deze daarom stevigheid aan de voorgevel geeft, hebben we besloten de schoorsteen te behouden (ook de 1 jaar oude houtkachel overgenomen van de vorige eigenaar). Wel heb ik de schoorsteen van onder maller gemaakt zodat het een vierkant blok is geworden.

Nu mijn vraag: het is een gemetselde schoorsteen met daarin een flexibele rvs pijp, kan/mag ik deze aftimmeren met hout of moet ik hier andere materialen voor gebruiken?

Alvast bedankt!
 

Marcn88

  • #2
Persoonlijk zou ik het altijd ermijden om hout bij een schoorsteen te plaatsen en zou dan voor een metalstud gaan, nu zal er met een rvs binnenvoering niet veel kunnen gebeuren maar je weet maar nooit
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
En ipv PIR zou ik bij de schoorsteen overgaan op steenwol. Isolatiewaarde is lager, maar is ook absoluut onbrandbaar.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Nee, ik zou geen hout toepassen maar een hittebestendige calciumsilicaatplaat.
 

Marcn88

  • #5
Pir is er in verschillende brandklasses. Hier ook pirgips aan de muur zitten en in een oudere threat werd ook gezegd dat pir brandbaar is en dus hier de proef gedaan omdat mijn kachelpijp ook door die wand gaat, kortom brander op de pir plaat gezet en deze werd alleen maar zwart en gloeide op onder de vlam, vlam weg en het enigste wat je ziet is een zwart stukje gloeid ook niet na oid dus brand absoluut niet
 

Frans70

  • #6
Bedankt, voor de reacties.

Om de schoorsteen zet ik metalstud, met daartussen dan Rockwool of misschien PIR. Kan ik hierop dan weer een spaanplaat plaatsen? Of is het verstandiger om hier alleen gips te plaatsen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Geen pir en geen gipsplaat, neem als eerste laag een gipsvezelplaat.
Pir brand idd niet, maar stinkt wel als deze te warm wordt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu