Zelf rookkanaal aanleggen in bestaande gemetselde schoorsteen

Harm80

  • #1
Hallo,

wij hebben een huis uit 1926 en willen nu in de bestaande gemetselde schoorsteen een rookkanaal aanleggen, omdat de brandweer aangaf dat de veiligste optie was om niet van de bestaande schoorsteen gebruik te maken, maar in deze schoorsteen een dubbelwandige (RVS?) flexibele pijp aan te leggen.

Onze schoorsteen is ruwweg 6 meter hoog. Hij loopt behoorlijk recht heb ik gezien; ik ben op het dak geklommen omdat de aannemer nu toch bezig is met het vervangen van alle pannen, zo kon ik er nu gemakkelijk bij. De schoorsteen zit in de voorgevel gemetseld, is vierkant, en er zitten geen pijpen in. Je kijkt van binnenuit dus tegen bakstenen aan. Op de eerste verdieping / slaapkamer zit een luikje. Boven zit een keramische pot gemetseld. De diameter is ongeveer 15 cm.

We willen een Morsoe 1412 houtkachel aansluiten:

https://www.morso.nl/kachel/24/morso_1412

Deze levert 5 kW vermogen en heeft een aansluiting van 120 mm diameter op de achterzijde. Onze schouw is een gewapende betonnen plaat met een gat van 125 mm. Als we een flexibel rookkanaal kopen van 120 mm binnendiameter, wordt de buitendiameter 126, heb ik even van 1 online rookkanaal snel opgezocht. Ik zou het gat in de schouw dus iets moeten uitboren. Nu vraag ik mij af, of er duidelijke online handleidingen zij hoe je zelf een flexibel rookkanaal aanlegt? Mijn eigen idee is als volgt, misschien kunnen jullie mij nog advies geven:

* ik wil een trekkap plaatsen op de keramische, reeds aanwezige, pot, iets als dit: duurzame kachels flexible rookkannaal
* het lijkt mij het handigst om een (enkelwandig?) t-stuk in de schouw te monteren m.b.v. muurbeugels, als ik het goed zeg zou dit handig zijn voor de schoorsteenveger om van onder er goed bij te kunnen om het rookkanaal te vegen? Is het een goed idee om dit met muurbeugels te fixeren? Dan gaat het flexibele rookkanaal tussen dit gefixeerde t-stuk en een de trekkap bovenin bevestigd worden.
* hebben wij nog een nisbus nodig voor koppeling tussen enkelwandig t-stuk en dubbelwandig flexibel rookkanaal, of is daar een ander onderdeel voor nodig?
* dient een flexibel rookkanaal dat (bijna) recht gaat lopen over 6 meter lengte behalve aan begin en eind nog extra bevestig te worden aan de schoorsteenmuur, of mag hij vrij hangen in de schoorsteen?

Hopelijk hebben jullie wat tips voor mij.

20210411_142237_copy_800x600_1.jpeg
20210412_093007_copy_800x1066.jpeg
20210412_093022_copy_800x600.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Bereid je maar alvast voor op de commentaren hier van mensen die vinden dat kachel stoken asociaal en middeleeuws is :wink:

Is de schoorsteen al geveegd en geïnspecteerd?

Flex kun je er dan zo in schuiven van boven naar beneden. Hoeft niet te worden gebeugeld.

Ik betwijfel alleen of je de huidige pot boven op de schoorsteen kunt handhaven.

Je hebt inderdaad een overgangsstuk nodig tussen flex en dubbelwandige pijp .

Als je op Google zoekt op 'zelf flexibel rookkanaal plaatsen' kom je diverse tekeningen en beschrijvingen tegen.

Je kunt ook altijd en offerte vragen van een partij die dit doet. Ik zou voordat je gaat stoken altijd eerst een schoorsteenveger de boel laten goedkeuren .
 

Harm80

  • #3
@Vonken_trekker: dank voor je reactie! Ik ben de kritische opmerkingen wat betreft vervuiling van houtkachels wel gewend, ik snap het deels ook wel, maar gelukkig wordt hier in het dorp meer gestookt dus ik verwacht niet dat het een probleem gaat worden. En we willen schoon en droog hout gebruiken icm deze relatief schone kachel, dus ik verwacht, dat het mee gaat vallen met de problemen.

We hebben de schoorsteen laten vegen door een gecertificeerd bedrijf.

Wat ik mij nu nog afvraag, omdat het rookkanaal toch praktisch recht is: is een flexibel kanaal dan nog wel nodig, deze is namelijk duurder dan een niet flexibel dubbelwandig kanaal?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Als jij er een stug kanaal door kunt krijgen dan is dat volgens mij geen probleem. Gaat er maar om dat je een goed dubbelwandig kanaal hebt in de schoorsteen.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
met vaste buis zit je met uitzetting van het materiaal.persoonlijk zou ik beneden ruimer kappen zodat er een nisbus 125/131 in past ,van boven af flex laten zakken al of niet met overgangsstuk vast flexibel zodat je zeker weet dat het past 30cm boven betonplaat laten hangen nisbus erin zetten een scheef opsmeren buis op de nisbus zetten soms flex een beetje draaien zodat ie goed centreert omstortten met wat cement aangemaakt met pe.....te of fer...lite de situatie boven kan op verschillende manieren. hangt ook van je kanaal af in sommige gevallen moet je boven ventileren om condensatie tussen metselwerk en flex te voorkomen of dichtmaken of evt isoleren?anders nog een paar fotos plaaten buitenkant gevel en schoorsteen
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Ik ben tegen houtkachels !
(maar dat was niet de vraag :-))
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu