Geluidisolerende beglazing

Base

  • #1
Ik heb een woning die langs een doorgaande weg loopt. Mijn slaapkamerraam bestaat uit een stolpstel v.v. dubbele beglazing, met een bovenlicht (raamwerk) van houten roedes v.v. enkele ruitjes.
Begin met steeds meer te irriteren aan de auto's die ik langs hoor rijden.

Nu kan ik een paar dingen doen:
  1. Niets en me blijven irriteren;
  2. Dubbel glas plaatsen in het bovenlicht, voldoende ruimte, maar het gevolg is waarschijnlijk condensvorming;
  3. Enkel glas vervangen door dubbel glas, maar dit is duur en gaat ten kosten van de authentieke uitstraling.
Ik zoek eigenlijk een (voordelige) tussenoplossing, het liefste iets in de vorm van een voorzetraam. Wie heeft er hier ideeën over. Ik hoor ze graag... :lol:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik neem aan dat je met 2. bedoelt: een voorzetraam plaatsen?

Bij echt dubbel glas heb je geen condensproblemen, althans niet tussen het glas.

Ik zou kiezen voor een voorzetraam met een wat dikkere plaat glas. Dat is het goedkoopst, en geeft een dikke laag stilstaande lucht. Bij gebruik van echt dubbel glas zul je voor deze geluidsisolatie speciaal glas moeten hebben, met een bredere spouw ertussen.

Houd er rekening mee, dat elke kier, en vooral elk ventilatierooster een weg voor dat geluid is, dus het is helemaal niet zeker of je er met alleen plaatsen van glas bent.

Misschien heb je ook geluidswerende ventilatieroosters nodig. (Suskasten)

Ik ben overigens geen glas/geluidsisolatie-deskundige!
Misschien kan bijv. Willem.S hier wat meer over zeggen... Of ?... :wink:
 

Base

  • #3
Er zitten geen ventilatieroosters in, dat gaat dus goed. Ik denk dat ik eerst maar eens een dikke enkele glasplaat ga plaatsen, goed afkitten en kijken of ik rustig slaap.....

Bedankt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het is eigenlijk beter als je het m.b.v. beglazings-tape of tochtband o.i.d. zodanig bevestigt, dat je de voorzetruit kunt afnemen. Voorzetruit in een raamwerkje, en vastschroeven met dat tape ertussen...

Want je krijgt het nooit helemaal luchtdicht, en condens, maar ook spinnetjes en/of stof, komen er beslist tussen. Kit je het vast dan kom je er nooit meer bij... En je zult eventueel iets moeten doen aan afwatering van condens tussen de twee ruiten in. Ook dat is niet geheel luchtdicht.

Er bestaan ook speciale kunststof profielen daarvoor, althans ik heb ze jaren geleden gebruikt en weet niet of dat spul nog bestaat.
 

Base

  • #5
Ok, goed om aan te denken. Ik heb in Haarlem inmiddels een specialist op dit gebied gevonden, ga er dit weekend maar even langs.
Houd jullie op de hoogte hoe e.e.a. opgelost gaat worden.....
 

Maxiefratsie

  • #6
Dubbelglas nemen en de op de ruit zgn roedes aan brengen. Krijg je de zelfde situatie terug zoals nu, maar dan dubbelglas. De uitstraling van de woning blijft hetzelfde. Niet dat moeilijke gedoe met voorzetramen. Dat is waardeloos, wordt altijd smerig, zijn best pittig wat de hoogte en breedte betreft, je moet met z'n tweeen zijn om hem te verwijderen, kans op breuk is groter enz enz enz.

Gewoon normaal dubbelglas is niet zo duur meer als jaren terug.
Wil je duurder en beter,neem dan gasgevuld. Dit wordt ook gebruikt bij kantoorgebouwen die aan het spoor staan.

gr Marcel.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #7
Gasgevuld (met edelgas argon) glas werkt wel beter als warmte-isolatie maar niet voor geluidsisolatie! Daarvoor speelt de dikte van het glas wel een rol. Hoe dikker (zwaarder) hoe beter. Meestal worden ook nog glasplaten van verschillende dikte gebruikt om vervelende resonantie te voorkomen.

Groeten, Hein
 

Maxiefratsie

  • #8
De diktes van de glasplaten bij dubbelglas zijn afhankelijk van het aantal vierkante meters. Hoe groter het ruit, des te dikker de glasdikte is.

Een voorbeeld: Een dubbelglasruit van 2.10 bij 1.70 is als volgt opgebouwd:
Buitenplaat = 8 mm
spouw = 12 mm
binnenruit = 6 mm
De dikte van de spouw bepaalt de geluidsdichtheid.Je kan ook bij een kleiner ruit als hierboven beschreven staat een dikkere spouw nemen tegen geluid.Wel is dan de buiten en binnenplaat anders opgebouwd wat de dikte betreft.

Tegenwoordig worden de binnenplaat en buitenplaat altijd anders van dikte gehouden.De buitenplaat is altijd dikker dan de binnenplaat.

Warmte isolatieruiten hebben een coating.
gr Marcel.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Er zijn heel veel glassoorten (diktes). In het algemeen voor geluidsisolerend glas is het eerst van belang te kijken naar wát voor geluid geïsoleerd moet worden, en daar glas bij te zoeken.

Verder is het in het algemeen zo dat de spouw het belangrijkst is voor de geluidsisolatie, hoe breder de spouw, hoe beter. Ongelijke diktes ruiten altijd kiezen zoals door anderen gemeld, in verband met resonanties.

Gasvulling werkt wél gunstig voor geluidsisolatie, maar is wellicht merkafhankelijk.

Vraag gewoon bij de fabrikant op wat de specificaties zijn (per frequentieband).

Overigens over de voorzetramen; de beste methode om deze te plaatsen is aan de buitenkant, met een zwak geventileerde spouw, dan heb je de minste kans op condens e.d. Maar dat zal vast niet gunstig werken voor je geluidsisolatie...

grtz
Henk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu