Beglazingskit aanbrengen

Robbie's

 • #1
Op welke manier kan ik het beste overtollige beglazingskit (na aanbrengen) netjes verwijderen. Ik lees allerlei opties (pvc buis, rubberen afstrijkhoekjes, kit tools, met de vinger, etc.). Heb wel ervaring met acrylaatkit maar ik durf eigenlijk nooit sop te gebruiken. Tot nu toe rubberen afstrijkhoekjes gebruikt maar vind dat niet echt lekker werken.

Als er goede ervaringen zijn met bepaalde kit tools dan wil ik dit graag gaan proberen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kluskoppel

  • #2
  Sowieso aan beide kanten van de kitrand even afplakken, zodat er geen kit komt waar je dit niet wil hebben.

  Ik spuit dan de kit in de naad, kitlepel even in zeepsop tegen het plakken, dan het teveel aan kit wegschrapen met de kitlepel. Tape weghalen, vinger in zeepsop en dan nog één keer eroverheen strijken om de randjes waar de tape zat vlak te drukken.

  Dit zorgt voor een kitrand waar ik erg tevreden mee ben.
  Sanitair-/beglazingskit is wel wat moeilijker dan acrylaatkit, maar oefening baart kunst. Die rubberen voeghulpjes heb ik ook, voor acrylaatkit vind ik die wel oké werken maar voor andere kit doe ik het liever met die lepel + vinger.
   

  Robbie's

  • #3
  Bedankt :-). Ik ga een Bi..on lepel kopen en eens oefenen op wat test hoekstukjes. Acrylaat heb ik al wat keren gedaan maar dan zonder sop.

  Oefening baart kunst. Bedankt voor de tip vd lepel :-)
   

  Kluskoppel

  • #4
  Die heb ik ook inderdaad, zo'n zwarte lepel. Zit ook een mesje in om tuutje van kitkoker mee af te snijden. Het 'haakje' op de achterkant ben ik nog niet achter waar dat voor is, misschien dat er nog iemand langs komt die ons dat kan uitleggen :)

  En klopt, zeepsop doe ik niet bij acrylaatkit inderdaad. Meer bij de silicone-achtige kitten om te zorgen dat je niet je oppervlakken/gereedschap eronder smeert. Zeepsop moet je overigens eentje pakken waar geen citroen in zit, dat schijnt de kit te kunnen aantasten. De tegelzetter die mijn badkamer heeft gedaan had een spuitflacon 'mixed finisher' spray waarmee hij dit deed. Zal iets vergelijkbaars zijn.
   

  Robbie's

  • #5
  Bedankt voor de tips. Het enige dat ik mij nog afvraag is of het niet het proberen waard is om met de lepel overtollige kit weg te halen zonder gebruik te maken tape. Ben bang dat juist door de vinger er over te halen de kit vervormd wordt.

  Ik ga in ieder geval zo'n lepel kopen en een.beetje experimenteren :-)
   

  BertPleizier

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Ik heb ook altijd moeite gehad met afkitten maar een paar maanden terug moest ik de douche opnieuw kitten vanwege lekkage.

  Het geheim is (heb ik nu gemerkt) een goed zeepsopje. Gebruik zo veel zeep (groene Dre*t) dat het water helemaal glibberig aanvoelt. Dus niet een paar druppeltjes maar echt heel veel zeep door het water.

  Vervolgens met een plantenspuit royaal de nieuw aangebrachte kit inspuiten en met een schuin afgesneden / afgezaagde elektrabuis en 1 snelle beweging de kit wegstrijken. Vergeet ook niet om de elektrbuis ook goed in te spuiten met de zeepoplossing.

  Vervolgens de kit uit de pijp in een emmer water er uit slaan. Pijpje weer inspuiten met de zeepoplosssing en weer verder gaan. Als de kit blijft plakken of gaat trekken dan heb je niet genoeg zeep gebruikt. Tot slot 1 of 2 keer nastrijken met een natte vinger.

  Als je rond bent niks meer aan doen, minimaal 2 dagen laten drogen en daarna voorzichtig alle zeepresten goed wegspoelen.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #7
  Ik plak nooit meer af.
  Gewoon goed en zo strak mogelijk aanbrengen, daarna inspuiten met water en zeepsop.
  Afstrijken met zo'n lepel bij voorbeeld, en daarna een vinger nat maken met zeepsop en
  er nog een keer langs strijken.

  Daarna de kit een paar dagen laten drogen, en het overtollige wegsnijden
  met een afsteekmes voor ruiten en een breed mes voor stucadoor werkzaamheden.
  (noem het maar even zo)

  Hier zie je een voorbeeldfilm, rond 1:44.

  Het afsteekmes welke ik gebruik (werkt heel fijn):
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Kijk uit met zeepsop, sommige kitten kunnen niet tegen de citroen die in het afwasmiddel zit.
   

  Robbie's

  • #9
  Bedankt voor de tips :-). Ik ga hier mee aan de slag.

  Alleen het schuine gedeelte van mijn neuslat naar raam zal ik niet met een "lepel" doen maat misschien met plamuurmes. De hoek naar raam is wat moeilijker te maken.

   

  BertPleizier

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Niet nodig. Met een lepeltje of schuin afgezaagde elektrabuis (wel goed ontbramen voor een glad resultaat) is ook hol en daarmee afwaterend. Hore vlakker je de buis houdt, hoe dikker en meer afwaterend de kitrand wordt. Hoe schuiner je hem houdt hoe dunner de kitrand wordt en hoe dieper je hem afstrijkt. Dat zou ik aan de onderkant (liggend deel) niet snel doen.

  Maak vooraf het glas ook goed schoon zodat de kit goed hecht.
   

  Robbie's

  • #11
  Hi Bert,

  Ok, bedankt. Ik ga wel wat oefenen voordat ik het raam buiten definitief ga doen :-)

   

  Kluskoppel

  • #12
  Goed ontvetten van je oppervlakken is ook belangrijk, ik deed dat met ammoniak op een prop keukenpapier.
   

  Robbie's

  • #13
  Toch nog een laatste vraag. Het raam dat ik moet kitten is 1.30 breed en ongeveer 1.80 hoog met onderin een neuslat. Ik moet beglazingskit aanbrengen rondom het gehele raam en bij neuslat. Blijkbaar moet ik dit verwerken binnen 10 minuten en denk dat ik dat nooit ga halen. Welke volgorde voor aanbrengen kit zouden jullie aanhouden?

  Zelf denk ik aan : 3,5,2. Dan afmessen en daarna 4 en 6 en als laatste 1.

  Het voordeel is overigens dat de glaslatten vierkant zijn. Ik kan naar mijn idee dus gewoon bij glaslatten strak afmessen langs het hout van de glaslat. Dat zou snel moeten kunnen gebeuren.

   

  BertPleizier

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  Alles kitten en daarna pas afmessen. Eenmaal met zeepsop ingespoten hecht kit niet meer aan de reeds aangebrachte kit.
   

  Robbie's

  • #15
  Hi Bert,
  Ok, duidelijk. Ik weet niet of ik dat aandurf. Moet wel goed gebeuren en ik begrijp dat dat spul snel droogt. Ik ga eerst maar eens oefenen op een paar plankjes. Met acrylaat kit voldoende ervaring maar dit is toch net ander spul.
  Groet,
  Rob
   

  Robbie's

  • #16
  Hi Bert,
  Ok, duidelijk. Ik weet niet of ik dat aandurf. Moet wel goed gebeuren en ik begrijp dat dat spul snel droogt. Ik ga eerst maar eens oefenen op een paar plankjes. Met acrylaat kit voldoende ervaring maar dit is toch net ander spul.
  Groet,
  Rob
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #17
  @Kluskoppel,

  heel vroeger, in de tijd voor Methusalem gebruikte men daar ammoniak voor, sindsdien st marc.
   

  BertPleizier

  Vaste Beantwoorder
  • #18
  Ik snap je zorgen. Als je zorgt dat alles klaar ligt en je hebt een lekker sopje met heel veel zeep er in (nogmaals als je je hand in het water doet moet het echt glibberig aanvoelen zo veel zeep moet er in) dan is het afmessen echt niet zo moeilijk.

  De kieren goed vol spuiten met kit, daarna het glas naast de kit, de kit zelf en de glaslatten (of het kozijn zelf als je aan de andere kant van de ruit bezig bent) royaal inspuiten met het glibberige zeepsop, kitlepel of de schuin afgezaagde en ontbraamde elektrabuis uit een emmer met hetzelfde zeepsop halen en in een vlotte en vloeiende beweging de kit afmessen. Afhankelijk van hoe veel kit je dan weer weg haalt het lepeltje of de buis steeds in de emmer uitslaan en weer verder gaan met afmessen. Zo lang alles nat en glibberig is plakt de kit er niet aan en dat is precies wat je moet hebben op je glas, de glaslatten en je afmesgereedschap. Als de kit namelijk wel plakt dan trek je het mee en dat is niet de bedoeling. Je mag altijd zeepsop bij spuiten als je het gevoel hebt dat het te weinig is. Te veel kan eigenlijk niet. Na het afmessen met een natte vinger van het zeepsop nog 1 of 2 keer langs de kitrand strijken voor een mooier eindresultaat en dan ben je klaar. Zorg dat je vinger goed nat blijft.

  De klodders kit een dag in de emmer laten zitten zodat ze uitharden en dan kun je ze de volgende dag zo er uit vissen met schone handen.

  Niet meer aan de kitrand en het kozijn komen. Geef de kit een aantal dagen de tijd om uit te harden. Daarna het kozijn afspoelen om de zeepresten te verwijderen. De ruit kun je na 1 tot 1,5 week veilig zemen.
   

  Robbie's

  • #19
  Hi Bert,

  Bedankt voor je uitgebreide uitleg maar ik durf dit niet aan. Ik moet zeker weten dat ik echt alles goed heb dicht gekit en voor binnen durf ik dat wel aan, buiten na je uitleg toch niet. Bij toeval kom ik er vanmiddag achter dat onze nieuwe buurman al 20 jaar bij een kit bedrijf werkt en kitter is. Hij komt in het weekend de boel kitten.

  Nogmaals, bedankt voor al je uitleg.

  Groetjes,
  Rob
   

  BertPleizier

  Vaste Beantwoorder
  • #20
  Geeft niks! Als je deze optie hebt moet je er zeker gebruik van maken. Ik schat zo in dat je buurman binnen 2 minuten klaar is. Als je goed (af)kijkt kun je het de volgende keer zelf.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu