Gelijmde plinten verwijderen

Nikki10

 • #1
Wij zouden graag nieuwe vynil laminaat leggen omdat deze plekken vertoond die we er niet uit krijgen. Om dit te doen moet we de plinten verwijderen. Deze hebben we gelijmd. We zouden ze graag opnieuw willen gebruiken.

Weet iemand hoe ik de plinten kan verwijderen zonder schade aan de muur of plint toe te brengen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Waar zijn die plinten aan vast gelijmd en met wat voor lijm?

Waar je een poging mee zou kunnen doen is... nylon vislijn. Liefst een beetje zware kwaliteit. Koop je bij een hengelzaak (soms ook dierenwinkel) per klos.

Die haal je achter het uiteinde van de plint langs en je gebruikt de lijn als een soort mes door hem (strak gespannen) heen en weer te halen. Na verloop van tijd breekt de lijn en moet je een nieuw stuk nemen. Of je schuift hem al eerder een stuk op.

Gebruik wel werkhandschoenen daarbij want zulke lijn snijdt behoorlijk in je handen.

Die vislijn blijft jaren goed: ik heb onlangs een grote geplakte spiegel op die manier losgesneden met lijn die ik al minstens 30 jaar in huis had (zo lang vis ik al niet meer...). De spiegel kon ik na verwijderen van de resten van de lijmlaag (in dit geval dubbelzijdig tape) weer op een andere plaats gebruiken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #3
Ik ga naar de fietsenmaker, koop een stalen kabel van de rem of versnelling en doe het daar mee, die trek je niet kapot en is van zichzelf al wat minder glad dan vislijn.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #4
Dat hangt wel af van de ruimte die je hebt. Als ik achter die spiegel een stalen remkabel zou hebben gebruikt, dan was er van de spiegellaag niets overgebleven. Juist omdat die kabel ruwer én dikker is!

Je staat versteld wat voor snijvermogen zo'n dunne vislijn heeft.
 

Nikki10

 • #5
Het is vast geplakt met tec7 en is reeds afgekit bovenaan.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #6
Dat is eem MS-Polymeerkit met vrij hoge sterkte.

Of je daar met de genoemde methodes succes mee zult hebben zul je moeten proberen.

De geeikte methodes zijn:
- Mes gebruiken en lossnijden, Kun je wel voor de gekitte bovenrand gebruiken, maar erachter zal niet lukken en is tamelijk gevaarlijk ook. Eén keer uitschieten en je kunt op weg naar het ziekenhuis. Bovendien kom je er haast niet tussen.

- Losmaken met breekijzer en/of beitel. Er blijft dan weinig van de plint over en de muur zit ook nog eens vol gaten. Vaak is dat toch de enige manier om zoiets los te krijgen. In dat geval wel eerst de bovenrand lossnijden, dat scheelt in de schade aan de muur. Bij het kracht zetten met het breekijzer een plaatje hout of metaal onder de achterkant van het breekijzer houden zodat er niet meer deuken in de muur komen dan nodig.

Mocht je het idee hebben zoiets met een oplosmiddel los te krijgen: dat gaat niet lukken, dergelijke lijm laat zich vrijwel niet oplossen. Als er al middelen zouden bestaan die dat wel kunnen dan zijn ze ongetwijfeld uiterst slecht voor je gezondheid. Zoals (volgens het datablad) geconcentreerde zuren...

Ik denk dat het breken wordt. :(
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #7
Ik heb dit ook een keer gehad, en ik heb gewoon zo'n goedkope set plamuurmessen gekocht, en die er met een rubberhamer "ingeslagen".
wel met beleid uiteraard, dit waren mdf plinten, en een gestucte muur, als je er de tijd voor neemt kun je dit denk ik prima doen.
 

Nikki10

 • #8
Dat idee had ik ook.
Ik dacht ook Gwn de plinten eraf halen en eventueel, indien nodig, hogere plinten plaatsen om eventueel gemaakte fouten weg te werken... Maar geen idee of het qua look wel mooi is dan...


Alvast bedankt voor de tips.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #9
Een stuk lat of plank tegen de bestaande plint zetten, dan kunt u zien of een brede plint bevalt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
Met zo'n soort mes een hulpfolie voor een kunststof dakbekking van 3 mm dik gesneden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #11
Met zo'n (mes)blad op de multitool gaat het ook prima mits u de machine het werk laat doen, te hard drukken veroorzaakt vaak verhitten en daardoor plakken van de kit.

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu