Gelijmde houten delen vloer verwijderen

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #1
Ik zit eraan te denken om een tweedehands eiken houten vloer te pakken te krijgen (is goedkoper en de uitstraling is beter). Is het een probleem om een gelijmde vloer eruit te krijgen? Het is ongetwijfeld afhankelijk van hoe goed deze gelijmd is, maar wellicht heeft iemand praktijkervaring waarbij het goed te doen is.

Ik wil in ieder geval geen vloer die op een houten onderlaag verlijmd is. Al kom ik ook gelijmd op "een soort rubberen folie" tegen.

Suggesties?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Hangt idd. van de lijm af, soms zitten de planken zo vast dat ze kapot gaan, soms tik je ze er zo uit.
Als ze behoorlijk vast zitten gebruik ik een hamerboormachine met de breedst mogelijke beitel, de beitel schuin, bijna vlak onder de planken zetten, met een beetje geluk knappen ze dan zo los.
Gewoon uitproberen op een stukje bij een dorpel, als ze los komen dan vanuit de wand in dezelfde richting als de planken beginnen.
Mijn ervaring is dat je het beste aan de kant van de veer kunt beginnen, begin je bij de groef dan loop je kans dat die breekt.
Als ze niet al te vast zitten dan kun je proberen met een klos hardhout op de kopse kant met een moker de plank los te slaan, levert meestal het beste resultaat op qua heel houden van de planken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Nog wat vergeten, zo'n koevoet is ideaal bij het verwijderen van de planken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dus dat betekent dat je eerst wil weten hoe vast ze zitten voordat je een bod uitbrengt of afrekent. Ik denk niet dat dit erg handig gaat zijn.

Als je de planken teveel beschadigd, moet je er nieuwe profielen infrezen. Dat is best veel werk.

Bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu