Gelijmd laminaat/linoleum van plankevloer verwijderen

Annick1981

 • #1
Beste,

Wij willen graag laminaat/linoleum verwijderen van een oude plankenvloer. Het probleem is dat het laminaat/linoleum bestaat uit twee lagen. De bovenste laag is plastiek en de onderste laag bestaat uit een soort vilten (?) tapijt, dat gelijmd is op de plankenvloer. Hoe verwijderen wij deze het beste zonder de plankenvloer te beschadigen? De bovenste laag kunnen we er waarschijnlijk wel aftrekken, maar de onderste viltlaag is dus het probleem. Bestaat hier een product voor of zijn er eventueel firma's die dit doen? Ik weet niet precies hoe ik de vloer moet noemen, wij noemen het hier in de volksmond "balaton", weet de correcte naam niet.

Hartelijk dank
 

Tiho

 • #2
Plaats eens een foto?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #3
De lijmlaag is meestal oplosbaar met water, beetje lastig met een houten vloer maar met natte doeken lukt het ook.
Even proberen op een klein stukje of het wateroplosbaar is.
 

Annick1981

 • #4
Dank voor de tip, dit zullen we zeker eens proberen. Moest het zo lukken, dan zijn we al dik tevreden. Ik ben er trouwens achter dat het zeker geen laminaat is, maar vinyl of linoleum. Nu rest nog de vraag, hoe groot is de kans dat er in de onderlaag asbest aanwezig is? Het huis dateert van na de eerste wereldoorlog... Geen idee hoe recent de linoleum is.
 

Tiho

 • #5
Vandaar was mijn vraag over de foto, want die kans is mi dus wel aanwezig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #6
Linoleum is een natuurlijk materiaal, daar zit geen asbest in, de vezels aan de onderkant is ook natuurlijk materiaal.
 

Tiho

 • #7
Kan ook nog marmoleum zijn Jan.

Volgens mij kan het in linoleum overigens ook zitten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #8
Marmoleum is hetzelfde materiaal met een andere textuur.
 

Tiho

 • #9
Marmoleum is een soort linoleum. Neemt niet weg dat er vroeger asbest in werd gebruikt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #10
Je zult in de war zijn met vinyl, daar zat vroeger wel asbest in de onderlaag.

In linoleum is nooit asbest verwerkt.
 

Tiho

 • #11
Ik geloof dat ik in de war ben met novilon :oops: , komt allemaal uit dezelfde mooie fabriek hier in ons dorp.

Bij mijn moeder ligt nog overal in ieder geval asbesthoudende vloerbedekking hiervan :mrgreen:
 

Annick1981

 • #12
Ondertussen zijn we er dit weekend ingevlogen. De bovenste laag is dus volledig verwijderd, ging behoorlijk vlot. Die laag was dus de plastieklaag met daaronder een laag waar er behoorlijk grote vezels (soort haar) ophingen. Veronderstel dat dat vilt is. Maar nu hebben we dus de pech dat er een harde laag overblijft die op onze planken vasthangt. Op sommige plaatsen is die wat los, zodat we de planken zien, maar over het algemeen ligt het keihard vast. Hebben het proberen af te steken, maar gaat enorm traag en komen enkel kleine stukjes van. Soms hangen er nog kleine plukjes vilt aan vast. Heeft iemand enig idee wat dit spul is en hoe we het er afkrijgen? Ik hoop dat het geen asbest is natuurlijk! Het is in de meeste kamers gewoon zwart en is precies een dunne laag steen/keihard karton. Het klotespul zit enorm goed vast. In de gang en op de trap is het eerder wit en daar komt het wat beter los, maar is nog een ramp. Zou dit gewoon een lijmlaag kunnen zijn? En denk je dat we dit gewoon kunnen schuren met een machine tot er het af is?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #13
Als het vast zit gewoon laten liggen en nieuwe vloerbedekking er overheen leggen, als er linoleum heeft gelegen is de ondergrond mooi vlak.
U krijgt de laag er waarschijnlijk niet af.
De vezels waar u het over hebt is jute.
 

Annick1981

 • #14
Dank voor het antwoord. Helaas willen we graag de houten plankenvloer eronder opfrissen en renoveren. Hebben ondertussen op internet nog wat tips gevonden. Zou een product voor bestaan om het spul er af te halen. Zou over een lijmlaag gaan, gebaseerd op teer. Ik zou enkel nog willen weten of het slim zou zijn om deze laag er met een schuurmachine af te schuren? Meningen op internet zijn hierover verdeeld...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #15
U kunt het proberen met zeer grof schuurpapier maar ik ben bang dat het vol loopt.

Bel even met een bedrijf dat linoleum vloeren legt, die zullen dit vaker tegenkomen.
 

Annick1981

 • #16
Ondertussen heeft er nog iemand naar de vloer gekeken. Hij denkt dat de harde laag egaline is. Dus om de vloer te effenen vooraleer het linoleum er op kwam. Nu gaan we waarschijnlijk toch proberen om het te schuren, in de hoop dat dat lukt. Weet er anders nog iemand een goede tip om dat spul te verwijderen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #17
Kunt u een foto plaatsen van de vloer ?
 

Annick1981

 • #18
Ik doe mijn best om er dit weekend één te maken. Heb helaas zelf geen fototoestel.
 

Celeste

 • #19
Hebben jullie die lijmlaag al kunnen verwijderen? We hebben volgens mij precies hetzelfde probleem in ons huis uit de jaren 50.
 

Annick1981

 • #20
De lijmlaag is inderdaad verwijderd. Het ging om egaline. Er is een prachtige plankenvloer tevoorschijn gekomen! Alle lof voor de man van Stradivar die alles in orde kreeg. Zeker de moeite om contact met hem op te nemen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu