Geiser / WTW problemen

Rekmit

  • #1
Wij hebben op dit moment de volgende installatie (alles bouwjaar 2005, bij oplevering huis, alles jaarlijks onderhouden):
Brink Allure luchtverwarming.
Brink Renovent HR WTW-unit met bypass.
Bosch geiser.

Van de geiser is volgens de installateur zowel het gashuis, waterhuis als de warmtewisselaar defect of bijna defect (kalkaanslag en corrosie). Er zitten kennelijk schroeven vast, wat de reparatie bemoeilijkt. Kosten ongeveer 600 euro. Volgens de installateur is het verstandig de geiser te vervangen. We hebben al veel problemen gehad met het apparaat (gas- en waterhuis 3jr geleden ook al eens vervangen), dus ik vind dat op zich prima.

Onze installateur adviseert de geiser te vervangen door een combiketel, omdat volgens hem onderdelen voor geisers steeds slechter leverbaar worden. Ik vind het gek om een combiketel alleen voor warm water te gebruiken. In reactie daarop gaf hij aan dat het prijsverschil tussen een geiser en een combiketel slechts ongeveer 200 euro zou zijn, namelijk 1300 versus 1500 euro. Ook zei hij dat het eventueel mogelijk zou zijn om de hele installatie te vervangen voor een indirecte-luchtverwarmingstoestel (ik begrijp dat de Allure direct is). Voordeel daarvan zou zijn een aanzienlijke ruimtebesparing, minder gasverbruik en minder storingsgevoelig, minder onderhoud.

Van de WTW-unit is een van de ventilatoren aan vervanging toe (maakt lawaai, iets met de lagers). Volgens de installateur zijn de onderdelen niet meer verkrijgbaar en moet de volledige ventilatorplaat vervangen worden, hetgeen nogal prijzig schijnt te zijn - 690 euro.

Gezien de bedragen die hier allemaal mee gemoeid zijn zou ik graag jullie mening willen horen over:
Is het inderdaad verstandig de geiser door een combiketel te vervangen?
Is het inderdaad zo dat van de WTW unit geen onderdelen meer te krijgen zijn en daarom de hele ventilatorplaat vervangen moet worden?
Is het vervangen van de hele installatie een reële optie? Zou dit inderdaad een energiebesparing en minder onderhoud opleveren?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Die second opinion zul je hier niet krijgen.
Conform de forum regels. ( die heb je natuurlijk ) goed gelezen. Heb je gezien dat wij een klus forum zijn en werk van derden niet beoordelen.

Wil je een second opinion laat dan een andere installateur komen.
 

Rekmit

  • #3
Ah. Kijk aan. Laat mij mijn vraag wat herformuleren (zoals hierboven gedaan). Ik wil graag advies over:
- is het verstandig mijn geiser te vervangen door een combiketel?
- zou het vervangen van mijn hele installatie uit 2005 door een nieuwe installatie energiebesparing opleveren?
- weet iemand of die onderdelen voor mijn WTW-unit nog te verkrijgen zijn, zodat ik (al dan niet zelf) die ventilator kan vervangen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Hebt u geen andere installateur(s) benaderd om een offerte uit brengen voor zowel de reparatie van de geiser als een eventuele vernieuwing van de installatie ?
 

Rekmit

  • #5
Nee, zal dat mogelijk nog wel doen, maar ben vooral op zoek naar wat onafhankelijk advies.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
De onderdelen van een nieuwe geiser zullen de komende jaren ook gewoon prima leverbaar zijn. Wel is het zo dat de installateur deze niet op de plank heeft liggen, en van cv ketel vaak een service koffer(met alle onderdelen) heeft.
Vervangen voor een combiketel, om in de toekomst naar een indirect gestookte luchtverwarmer te gaan is zeker een optie.
Gasbesparing is hierbij wel te verwachten op tapwater, niet op verwarming.(een brink allure is ook gewoon HR107)
Bij de brink wtw's zijn er inderdaad types waarvan de motor in de huidige vorm niet meer leverbaar zijn. Dan moet de ventilatorplaat inderdaad vervangen worden, inclusief 1 st. motor. de 2e motor kan later wel gewoon vervangen wordt door het nieuwe type, de plaat zit er dan immers al in.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Volgens mij heeft een beantwoorder hierboven al vermeld dat dit soort vragen op het forum niet behandeld worden. :?

Toch maar een slotje dan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu