Geiser afkopen goed idee

Rens91

  • #1
Hallo,
ik ben bezig met de aanschaf van een huis uit de jaren '60. De huidige bewoner heeft hier nu een losse CV ketel en een losse geiser neer laten hangen. De geiser heeft nu een huurcontract en er wordt mij gevraagd of ik deze wil overnemen. Wat is wijsheid?

Type apparatuur:
CV ketel: Helaas weet ik hier merk/type/jaar nog niet van, gezien de verkoper deze info nog niet heeft gedeeld.
Geiser: Vermoedelijk hangt er nu een Vaillant MAG NL 11-2/0-5L TurboMAG plus geiser, want deze staat op het huurcontract dat voor mij bestemd is. (Op een oud contract wat met mij werd gedeeld staat echter een Nefit Fasto douchegeiser F2500VE-N).

1. is het slim om een combi van losse CV ketel en losse geiser te laten hangen, of kan ik beter de gehele boel vervangen door een combiketel? Dat lijkt me wel nogal een klus omdat dan denk ik ook al het leidingwerk moet worden vervangen?
2. is er iemand bekend met de Vaillant MAG NL 11-2/0-5L TurboMAG plus geiser? Ik zie online eerlijk gezegd best een aantal slechte reviews op de website van warmteservice..
3. Ik kan een huurcontract nemen voor 5 jaar à 20 euro per maand, of kan de geiser afkopen voor 810 euro. Ik vind dit allebei behoorlijk prijzig! Zeker gezien ik nieuwe geisers zie voor 950 euro. Vinden jullie deze prijzen redelijk?
4. hoe oud kan een geiser worden? Wanneer zou ik deze moeten vervangen?

Alvast super bedankt voor jullie ideeën!
groeten en fijne zondag
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Geisers zijn toch niet echt meer van deze tijd? En zeker in combinatie met een huurcontract ben je aan de goden overgeleverd.

Laat de huidige bewoner de geiser afkopen, of breng het afkoopbedrag in mindering op de aankoopsom van de woning.

Vervolgens kun jij gaan investeren in een duurzame oplossing.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
1. 2 apparaten is normaal 2x onderhoud of. Het slim os of makkelijkbte realiseren doe ik geen uitspraken.

2. Van elk apparaat dat verkocht word vind je meer slechte dan goede reviews, iemand die tevreden is gaay nu eenmaal niet zo snel.een review schrijven Vaillant is een betrouwbaar merk, met de mag geiser heb ik geen ervaring.

3. Geen idee wat zit er in dat contract?Is dat kale huur of ook onderhoud enz?
Welk risico kan en wil je zelf lopen?
Als ik zoiets koop kijk ik wat kost dat ding, hoeveel jaar kan ik ermee door en hoeveel kost onderhoud en de kosten van een eventueel defect in die looptijd daar haal ik een bedrag uit dat ik oer maand moet reserveren om aan het eind dat ding te vervangen, en dan dus kijken wanneer ik het gunstigste uit ben.

4 een geiser kan 100.jaar worden,maar een reëele bedrijftijd is ca 12 a 15 jaar, mits onderhoud enz.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Hier zeggen ze altijd huren gaat je bezuren en leasen hou ze in de smiezen.

Heb je het geld niet voor een eventuele reparatie en kun je het zelf niet repareren dan kan huren interessant zijn anders is huren vrijwel altijd duurder.
Hetzelfde geldt voor leasen, heb je het geld niet en heb je iets echt direct nodig dan kan leasen als particulier een uitkomt geven anders kun je beter even doorsparen tot je het geld wel hebt.

Daarnaast even kijken of het wel toegestaan is om het contract over te nemen, ik weet dat het bij CV ketels in ieder geval verboden is maar of dat ook geldt voor geisers weet ik niet.
Het aanbieden van overnamecontracten voor CV ketels wordt nl. gezien als het verlenen van een kredietovereenkomst.
En op grond van artikel 2:60 Wet op het financieel toezicht is hiervoor een vergunning vereist en dat heeft de verkoper van de woning niet.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
een geyser is niet meer van deze tijd, ik zou een duurzamere oplossing adviseren
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Er zijn best moderne geisers hoor, mijn moeder heeft er ook 1.
Niet zo'n ouderwets ding met waakvlam oid. maar gewoon een hoogrendement uitvoering, die elektronisch ontsteekt op het moment dat je warm water vraagt.
Verder ook een geheel gesloten toestel die de lucht van buiten haalt en veel beter en sneller warm water dan van die CV ketel die helemaal aan de andere kant van het huis staat.
Dus of een oplossing wel of niet duurzaam is hangt geheel af van de situatie.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Rens91

  • #7
Hoi allen,
super bedankt voor jullie reacties! Heel erg fijn om jullie ideeën en opmerkingen hierover te horen.

Ik ben nog even aan het afwachten tot ik meer info heb over de ouderdom van de geiser en CV. Dan weet ik ook wanneer ze vervangen moeten worden, en kan ik beter geïnformeerd een plan maken.

Ik denk op dit moment dat het het beste is de hele boel af te kopen, en op moment dat de apparaten aan vervanging toe zijn te onderzoeken of er duurzamere alternatieven zijn. Het huurcontract is wel een nieuw contract op mijn naam, uitgegeven door de servicebeheerder, dus ik weet niet of hetgene wat jij noemt daarmee geldt @Gerrit. Het huurcontract bevat wel ook onderhoud, maar alle accessoires van het apparaat worden al als meerprijs gezien, dus ik vind het wel erg magertjes (@The headhunter). Daarnaast is huren (los van mogelijke reparatie en onderhoudskosten) idd duurder, met een afkoop heb ik na 3 jaar de prijs eruit terwijl een huurcontract voor minimaal 5 jaar aangegaan moet worden. Ook houd ik er niet zo van om me aan 1 partij te binden, heb daarin liever wat vrijheid om zelf een reparateur te zoeken indien nodig.

Goede tip om de afkoopsom te verrekenen met de prijs voor het huis @Walker. Zou het zelf niet helemaal eerlijk vinden als ik hiervoor opdraai, ook gezien als ik besluit de geiser niet over te nemen de huidige bewoners verplicht zijn om deze door de servicebeheerder weg te laten halen en daar zit ook weer een flink prijskaartje aan.

Fijn om zo even te kunnen sparren!
Bedankt, groeten Rens
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Ik zou er toch even een belletje aan wagen met een consumenten organisatie oid.
Voor hetzelfde geldt dat ze het contract helemaal niet over mogen zetten op jouw naam en dat het afkopen gewoon voor risico en voor rekening van de vorige bewoner is maar dat men nu probeert jou de kosten in de schoenen te schuiven.
Ik zal je even een linkje sturen waar e.e.a uitgelegd wordt. (is van een commercieel bedrijf dus mag die hier niet plaatsen)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu