Geen verstand van stroom

PVW

  • #1
Elektriciteit heeft mijn interesse altijd wel gehad, maar over het algemeen is het altijd 12v geweest in auto's of motoren.

Nu heeft klikaanklikuit mijn interesse en kom ik erachter dat stroom in huis een ander verhaal is.

Ik hoop dat jullie mij het e.e.a. kunnen uitleggen of duidelijk maken.

Het volgende: ik wil mijn buitenverlichting op klikaanklikuit aansluiten maar daarbij loop ik tegen wat probleempjes en vragen aan.

Mijn tuinverlichting werkt ook met dit systeem i.c.m. een schemersensor en dat werkt super goed. Als ik de voorverlichting ook hiermee kan bedienen zou ik aardig blij zijn. Ik zit hier nu een jaar en het is een aardige ergernis omdat hij nu 24/7 aanstaat. Wordt hij uitgezet dan wordt hij vergeten aan te zetten. Plek voor een timer is er niet.

Afijn. Waar het om gaat: de buitenverlichting. In mijn gang zit een dubbele schakelaar. Links voor het ganglicht en rechts voor mijn buitenverlichting.

Ik heb geen idee hoe de bedrading loopt van de buitenverlichting. Buiten zitten de lampen in een soort plaat gemonteerd. Als ik deze open maak zal ik alleen de stroomdraad tegenkomen die waarschijnlijk doorloopt naar de andere lampen.

Het meest simpele lijkt mij gewoon de draad doorknippen en een stekkerblok te monteren en aan de draad van de lamp een klikaanklikuit stopcontactschakelaar te monteren. Maar omdat het aardig amateurisch is (en ook niet echt heel erg weersbestendig) zoek ik iets anders. Ik heb alleen geen idee wat of hoe.

De AWMR-230 ingebouwde mini schakelaar lijkt me ook een idee maar er staat duidelijk bij dat het voor een enkele schakelaar is terwijl daar een dubbele zit. Ik weet dus niet of dat een probleem zal geven. Ik denk van wel. Anders zeggen ze het niet zo specifiek lijkt me.

Kan ik niet gewoon de stroomdraad bij de lamp doorknippen en de AWMR-230 daar monteren als ik daar de fase draad weet. De losse draad in het andere contact en de witte draden loslaten.

Ik hoop dat jullie niet te hard lachen. Ik hoop ook dat jullie het wel weten en misschien advies kunnen geven.

De lampen komen niet in aanraking met water maar vochtig kan het in de winter misschien wel achter het paneel zijn.

Met vriendelijke groet,
Paul
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
De schakelaar die je noemt kan in principe overal in de stroomkring gemonteerd worden.

Maar als je de originele schakelaar uit zet kan je klikken wat je wilt de lamp gaat dan niet aan
 

PVW

  • #3
Wat schakelaar betreft begrijp ik.
Dus ik kan de AWMR-230 kan aansluiten zoals ik dacht?

Even toch nog de boel doornemen voordat ik de AWMR-230 kapot maak.

Ik zou de stroomkabel bij de lamp doorknippen. Ik zou dan kijken welke van de twee de stroom geeft (fase is?) en die in de L aansluiting doen van de AWMR. Ik heb een plaatje is bijgesloten van het idee. Ik hoop dat mijn theorie klopt.

 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
De losse draden moeten aangesloten worden op een schakelaar en aan de andere kant moet de L naar de fase en de ~ moet naar de lamp.
 

PVW

  • #5
Begrijp ik. Maar de vraag is of de AWMR perse achter de schakelaar moet of zoals het plaatje ook laat ziet ik de niet gewoon in de stroomdraad naar de lamp kan verwerken. Als de twee witte draden niet aangesloten worden werkt de schakelaar niet meer zoals ie hoort maar dat is voor mij geen probleem. Zoals Broertje125 al aangeeft zal het systeem niet meer aangezet kunnen worden als ik de muurschakelaar fysiek uit zet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Je snapt wel dat een dergelijke inbouwschakelaar moet worden ingebouwd in een geschikte inbouwbehuizing? De fabrikant zelf verkoopt bijvoorbeeld de OWH-001 maar er zijn legio geschikte opties te vinden.

Waarom kies je precies die AWMR-230 uit? De voordelen daarvan zijn zo ongeveer:

- geen nuldraad nodig dus makkelijk achter een bestaande schakelaar in te bouwen (maar jij wilt bij de lampen inbouwen dus je hebt gewoon een nul beschikbaar)
- klein (maar jij hebt toch geen ruimtegebrek?)
- bedienbaar met een wandschakelaar (wil je niet aan gaan sluiten...)

Er is ook een nadeel; je kunt met deze schakelaar geen LED of spaarlampen gebruiken.

Ben je niet veel beter af met bijvoorbeeld de ACM-1000?

Als alternatief, kun je de lichtbronnen niet vervangen door draadloos bedienbare exemplaren? Dan hoef je niets in de installatie aan te passen.
 

PVW

  • #7
Ik heb een AWMR-210 en dat is wel een perfect ding als ik eerlijk ben. Ik weet ook hoe de aansluiting is dus ik kom niet voor verrassingen te staan. Dat hij ook dimmogelijkheden heeft is leuk maar in deze situatie niet nodig. Daarom de AWMR-230. Die is praktisch hetzelfde als 210 maar zonder dimmer.

Dat er een ander model misschien veel handiger voor is is denk ik zeker zo, maar ik zie alleen door de bomen het bos niet meer.

Als iemand mij een model kan aanbevelen die ik kan inbouwen aan de bestaande stroomdraad dan ben ik zeer erkentelijk. Wel als het kan van Klikaanklikuit. Omdat ik hem wil laten samenwerken met de schemersensor die ik al heb.

Lampen vervangen weet ik niet echt. Het zijn 3 inbouw halogeenspotjes plus een normale lamp. Het is goedkoper als ik alleen 1 schakelaar monteer denk ik.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als je de draden naar de schakelaar niet aansluit en hem tussen de zware draad monteer die van de schakelaar naar de lamp loopt werkt het.
het is dan het zelfde als een wel aangesloten schakelaar uit staat

Er zit waarschijnlijk wel een batterij in dat ding
aangezien hij geen nuldraad vraagt
 

PVW

  • #9
Omdat stroom in huis niet mijn sterkste kant is toch maar even met een Jip en Janneke plaatje.

Zoiets?

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Wat is het verschil met de vorige?

Ja, het gaat werken.

Nee, je mag een INBOUWmodule niet zomaar ergens tussen laten bungelen. Deze is bedoelt om in te bouwen in de inbouwdoos achter de schakelaar. Als je hem ergens anders wilt plaatsen zul je een geschikte behuizing moeten regelen. Daar heb ik al een voorbeeld van genoemd.

Ja, je kunt deze schakelaar toepassen maar het lijkt mij niet de beste optie in deze opstelling. Een andere suggestie heb ik ook al gegeven...
 

PVW

  • #11
XanderH,
ik ga het doen zoals jij zegt. De ACM-1000 tezamen met de OWH-001.

Ik zal binnenkort laten weten of het werkt zoals ik wil.

Allen bedankt voor het meedenken.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #12
Boertje125 schreef:
Als je de draden naar de schakelaar niet aansluit en hem tussen de zware draad monteer die van de schakelaar naar de lamp loopt werkt het.
het is dan het zelfde als een wel aangesloten schakelaar uit staat

Er zit waarschijnlijk wel een batterij in dat ding
aangezien hij geen nuldraad vraagt
Nog even een uitleg over de module.
Er zit geen batterij in, maar er loopt altijd een heel klein stroompje door de lamp waardoor de module voldoende spanning krijgt om te kunnen werken.
Als je deze aansluit zoals je het getekend hebt, dan zal het werken zolang je de schakelaar aan laat staan.
 

PVW

  • #13
Toch nog even een laatste vraagje.

Ik keek net naar een filmpje over het aansluiten van de ACM-1000. Daarin zie je dat hij aangesloten wordt op de draden die uit de plafonddoos komen. 1 links en 1 rechts. In het midden worden de draden vastgemaakt die naar de lamp gaan. Prima.

De vraag. Het is belangrijk dat de schakeldraad op de L wordt aangesloten als ik het lees. Ik heb een spanningsmeter schroevendraaier en neem aan dat die de schakeldraad aangeeft die in de L, in contact 1 moet en de nuldraad moet in contact 4. Tot zover nog steeds geen probleem.

Maar dan ... moeten de draden die naar de lamp gaan in de 2 contacten in het midden. In de gebruiksaannwijzing staat dat de schakeldraad in contact 2 moet en de nuldraad in contact 3, maar hoe kan ik weten welke welke is? Er staat geen spanning op want de draden iggen los. Conclusie van mij is dat het niks uit kan maken maar ik verbaas me dan toch dat de gebruiksaanwijzing anders zegt. Misschien maakt het in andere gevallen wel wat uit, maar ik denk bij mij niet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Kijk gewoon naar de draadkleuren anders??
 

PVW

  • #15
Ik moest er over nadenken maar natuurlijk. Ik kijk welke kleur de schakeldraad is vanaf het stopcontact en doe die in contact 1 (de L). Zelfde draad naar de lamp in contact 2 en de andere in 3. Nuldraad natuurlijk in 4.

Afgelopen dagen weer iets bijgeleerd ;-)

Thanks.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #16
Zwart is de schakeldraad en blauw de nul.
er van uitgaande dat je installatie correct is aangelegd
 

PVW

  • #17
We zullen het zien. Ik hoop het van de week in te kunnen bouwen. Spulletjes zijn besteld.

Op naar het (stroom) project hier in huis. Gaat om een lamp die ook 24/7 aan staat.
 

PVW

  • #18
Net de schakelaar en kastje binnengekregen. Gelijk aangesloten met een proefopstelling. Vrouw des huizes gewaarschuwd dat de stoppen eruit konden gaan of ik dat ding misschien zou opblazen. Gelukkig geen van beide gebeurde. Ik blij en vrouw des huizes ook.. :-)

Voorzover ik kan zien is het volgens mij alleen belangrijk dat de ingaande stroom goed zit. De bruine (fase) op de L en de andere aan de andere kant. Ik denk dat de 2 middelste richting lamp niks uit zal maken. Of wel?

Hij doet het nu maar ben toch bang dat als ik hem aansluit dat de draden (richting lamp) omgedraaid WEL iets uitmaakt en hij toch poef zegt. :-(
 

PVW

  • #19
En net de schakelaar aangesloten....en het werkt.

Door de schemersensor wordt nu de verlichting van het tuinhuisje/tuin en aan de voorkant de garage/ingang van het huis aangestuurd. Natuurlijk is alles ook gewoln te bedienen met de afstandsbediening.

Ik ben er zeer tevreden mee.

Allen bedankt maar weer.

Volgende is een andere schakelaar van 1 lamp maar die gaat even wachten.
 

PVW

  • #20
Nog even een laatste vraag hierover. Van de week had iemand de schakelaar uitgezet en ik op mijn werk mocht uitvogelen waarom de verlichting niet aan ging. Ik kon het raadseltje ze snel niet oplossen maar kwam er thuis achter dat de wandschakelaar gewoon uit was gezet.

De oplossing is natuurlijk vrij simpel. Of de schakelaar vastlijmen of buiten werking stellen. Ik ga voor optie 2.

Kan ik de draden achter de schakelaar doorverbinden? Het is een dubbele schakelaar en heb geen idee of dat zomaar kan zonder dat ook het ganglicht wordt beïnvloed. De linker schakelaar wordt gewoon gebruikt voor het ganglicht en moet blijven zoals hij is. De rechter schakelaar moet dus altijd aan staan.

Mijn dank bij voorbaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu