Geen verlichting meer, naar oplossen beschadigde draadje.

Djeric

  • #1
Hallo.

ik heb een wissel/hotel schakelaar op onze zolder waarbij ik een stopcontact op een andere kamer wil hebben, die ik dan op een van de licht shakelaars wilt zetten. hiervoor moest ik een blauwe kabel door de buis heen voeren om dit werkende te krijgen.
ok nu t probleem:

1= ik heb een licht schakelaar op zolder met 3 zwarte draden erin vast. (ieder apart op 1 schroefje gemonteerd.)

2= ik heb ook een schakelaar beneden met 2 zwarte en 1 bruine draad gemonteerd zitten. (apart)

3= 1 blauwe kabel komt vanuit de meter kast naar het lasdoos en vanuit de lasdoos zit de andere blauwe kabel aan vast geknoopt die naar de lamp gaat. de bruine draad komt vanuit de meterkast in de lasdoos en zit met de andere bruine kabel vast van schakelaar beneden.

ok de probleem: toen ik de blauwe kabel m.b.v. de trekveer door wilde voeren liep het gehele zaakje muur en muur vast. ik kreeg zowel de trekveer als de kabel niet meer los. onmogelijk. het zit extreem vast. zelfs met harde trek kracht kreeg ik hem niet meer eruit. dus heb besloten de trekveer en de nieuwe kabel door te knippen en het zaakje laten zitten.
(er stond wel spanning op, maar ik had niks met de draden waar spanning op stond mee te maken)

nu zach ik bij 1 kabel bij de schakelaar beneden dat 1 draadje bloot was.
en de verlichting was nog aan op dat moment. ik vlug spanning eraf
ik heb die kapote draadje afgeknipt en kon hem net nog op de zelfde manier vast maken. nu de spannign weer erop, en heb geen verlichting meer.

hoe kan dit?

ik dacht direct aan een kabel breuk, maar snap heel het systeem niet van die schakeldraden. ik heb zowel boven als beneden alles los gekoppeld. (enkel de bruine draad boven vast laten zitten) maar alle zwarte draden blijven dan spannning aan geven op me spanning zoeker. zijn alle zwarte draden ook + draden dan?

ik weet niet meer, hoe ik nu de zolder verlichting werkende krijg, laat staan dat ik nog een stopcontact bij wilt hebben in een andere kamer. (dat is een probleem voor later, eerst nu de verlichting.)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik wil niet denigrerend doen, maar uit je beschrijving blijkt dat je totaal geen idee hebt van waar je mee bezig bent.
Elektriciteit is niet iets om met trial & error uit te vinden hoe het wel of niet werkt.

Het lijkt mij het beste om er iemand bij te halen die er wel verstand van heeft.
Je bent gevaarlijk bezig. Denk aan je eigen veiligheid en die van anderen.
 

Djeric

  • #3
Ik weet wat + en - is.

alleen heeft hier een man in huis gewoont die alles verkeerd heeft aangesloten.
maar idd. ik heb besloten te stoppen, een vriend van me is elektricien en die komt kijken.

maar vroeg me af hoe t zit.
 

Polderboer

  • #4
Het feit dat je over + en - praat zegt genoeg. Dat heb je niet bij wisselstroom.

Maar als je het echt wilt weten : zoek maar eens op hotelschakeling, staat hier genoeg op dit forum. Hoe dat allemaal werkt.

Ik heb geen flauw idee wat je nu allemaal gedaan hebt maar als je draad hebt getrokken door een bestaande buis en daarbij vast bent komen te zitten zal er daar wel wat beschadigd zijn.
Als iets het niet meer doet moet je altijd bij jezelf nagaan wat is er veranderd in de tussentijd. In principe gaan spanningvoerende draden niet uitzichzelf kapot. Meet waar je nog spanning hebt en waar niet meer.
 

Djeric

  • #5
Nou die zongenaamde vriend kreeg wat vreemde kuren, dus zal hem niet meer zien. nu heb ik voor eeuwig het probleem dat ik geen verlichting meer hebt op zolder. een elektrichien is te duur om ff in te huren voor ons. en daarbij heb niet eens een stopcontact aangesloten op een andere kamer. maar dat laatste vind ik niet zo erg.

maar goed:


ik heb een blauwe kabel door de buis heen gevoerd m.b.v. een trekveeer. nu is alles goed vast komen te zitten, en kreeg niks meer los.
nu heb ik de trekveer en de kabel die ik doorvoerde los geknipt en het laten zitten. nu zach ik dat 1 zwarte kabel (wissel draad) bloot was (beschadigd) dit deel heb ik afgenknipt en op de zelfde manier vast gezet zoals hij al zat. maar nu werkt de verlichting niet meer. (waarom niet?????)

het heeft nu niks meer te maken met me trekveer of de blauwe kabel die ik aan het doorvoeren was. maar nu is het dus de orginele hotel schakeling wat ik heb.
heb ff alles losgehaald en spanningen gemeten met me spanning zoeker. en op iedere draad staat spanning op. dusmij lijkt geen 1 kabel een breuk heeft.
maar nu moet ik t zelf oplossen, met hulp van dit forum.

dus hoop ik wie me kan uitleggen wat ik moet proberen/doen.

en nee, ga niet uit me eigen dingen veranderen of testen zonder hulp van hier.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Eerst maar even wat duidelijkheid krijgen.
Zit de trekveer nu in een buis waar ook nog een draad inzat toen je de trekveer er invoerde?

Kan je wat foto's plaatsen van de situatie?
 

Polderboer

  • #7
Spanning en 220 is ook nog een verschil.
Maar wat Frank zegt heb je die trekveer nu in bestaande buis vastzitten??
Als het verhaal van jou klopt moet haast daar wel het probleem zitten.

Heb je de draad die je ingekort hebt op de juiste wijze in de schakelaar zitten? Schroef danwel klik?? Deze mag er niet uit te trekken zijn.

Heb je op één draad(de blauwe als het goed is) nog wel spanning bij je lampje?
 

Djeric

  • #8
Ja er zaten al draden in de buis, voordat ik met de trekveer aan de gang ging. (logisch) ik had al een werkende hotel schakeling, en wilde een extra draad trekken voor een stopcontact in een kamer. hiervoor moest dus een blauwe kabel bij komen. maar ff ontopic dan:

de trekveer zit nu in de buis met een stukje kabel die beide dus afgeknipt zijn.

ok de foto's:



deze foto toont de licht schakelaar beneden aan. (hierop moet later aan de andere kant van de kamer een stopcontact bij komen) je ziet 2 zwarte draden en 1 bruine zitten, ieder zit apart op een schroefje vast. de bovenste zwarte kabel was beschadigd heb hem daarop afgeknipt en wederom weer vast gezet. (toen geen verlichting meer)



deze 2e foto hierboven toont de lichtschakelaar boven aan. je ziet even duidelijk voor de foto dat de 3 kabels gemonteerd zitten op ieder een aparte schroefje. voor de duidelijkheid hoe deze kabels lopen. de zwarte kabel op dat donkere schroefje rechts boven gaat richting de lamp op zolder.



deze 3e foto geeft de schakelaar boven aan met de verbindings punten.
je ziet 1 zwarte en 1 blauwe kabel naar boven gaan. die gaan naar de lampen op zolder. de rechterbuis (waar kroonsteentje op staat) komt uit de meterkast (bruin & blauw)(+ & -) de blauwe kabel is dus met elkaar verbonden (zie zwarte kabel schoentje bovenkant) de bruine kabel zit verbonden met elkaar op het kroonsteentje en loopt door naar de schakelaar beneden. de overige 2 zwarte kabels uit de schakelaar boven lopen ook door de linker pijp naar beneden.



deze laatste foto toont de situatie aan zoals hij er uit ziet vanaf zolder.

de blauwe kabel die ik aan het doorvoeren was m.b.v. de trekveer is dus niet zichtbaar, ik heb deze immers afgeknipt en laten zitten. omdat ze vast zitten.

maar nu waarom heb ik dan geen werkende verlichting meer?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Heb je iets aan de posities van de draden op de schakelaars veranderd? Is de lamp niet toevallig stuk gegaan? Als dat het niet is kun je misschien het gehele deel vervangen, inc buis, waar de draden in zijn vastgelopen als dat een opgebouwde leiding is.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Quote:
Ja er zaten al draden in de buis, voordat ik met de trekveer aan de gang ging. (logisch) ik had al een werkende hotel schakeling, en wilde een extra draad trekken voor een stopcontact in een kamer. hiervoor moest dus een blauwe kabel bij komen. maar ff ontopic dan:

Nou het is behoorlijk on-topic.
Het is het punt waar de ellende begint.
Als je een draad wil bij trekken dan haal je eerst alle draden uit een buis en trek je een trekkoord mee. Vervolgens trek je met het trekkoord alle nieuwe draden er door heen.
Je hebt dus nu in de buis een afgeknipte trekveer, een afgeknipte draad en wellicht door de trekveer beschadigde draden.

Een voordeel is dat je opbouwleidingen en lasdozen hebt.
Zaag de buis door daar waar je denkt dat de verstopping zit en trek alles er uit en breng een verbindingssok aan waar je hem doorzaagt.

Daarna kan je nieuwe draden in één keer trekken.
 

Polderboer

  • #11
Ik heb een sterk vermoeden dat de bruine draad die van bovenste naar onderste schakelaar loopt de veroorzaker is?
je kunt nog uitsluiten dat één van de twee zwarte draden de oorzaak is door de schakelaar boven te testen in beide standen van de onderste.
is namelijk één van de zwarte draden beschadigd of onderbroken dan doet de schakelaar het in één stand wel en andere niet.

voordat je begint met draden loshalen altijd alles merken!! mocht je er niet meer uitkomen kun je altijd terug naar de beginsituatie.

bruine draad die naar beneden gaat daarvan kroonsteentje loshalen en verbinden met zwarte draad naar boven naar de lamp, doet hij het dan wel???
dan is je blauwe kabel in elk geval goed en je lampje e.d. ook

in dat geval kun je in elk geval boven de boel werkend krijgen door ipv de zwarte draden van beneden de bruine draad op de schakelaar te zetten en dan gewoon de zwarte die naar de lamp gaat laten zitten.
dan moet je schakelaar boven gewoon weer bruikbaar zijn.

om dan beneden de boel weer werkend te krijgen moet zoals Sxnder zegt nieuwe draden trekken naar beneden.
gebruik dan meteen lasdoppen ipv kroonsteentjes.
 

Djeric

  • #12
Sxnder schreef:
Heb je iets aan de posities van de draden op de schakelaars veranderd? Is de lamp niet toevallig stuk gegaan? Als dat het niet is kun je misschien het gehele deel vervangen, inc buis, waar de draden in zijn vastgelopen als dat een opgebouwde leiding is.
nu ik al zo weken verder ben en niemand het kan oplossen voor mij, twijfel ik nu of het wel klopt idd. heb alles nagemeten en ik zie overal op de draden spanning staan (op spanning zoeker) sommige draden staat meer spanning op (vermoedelijk dus 220) dat zie ik aan me spanning zoeker, aangezien het lampje feller brandt.


de lampen zijn heel, heb deze getest op een werkende fitting.

even de buis vervangen of de bekabeling eruit halen gaat niet.
zie de laatste foto. er is duidelijk te zien dat er geen buis zichtbaar is.
deze lopen in de muur/beton. en kan er onmogelijk bij. een klein stukje buis loopt van de bovenste sckakelaar tot in de betonnen vloer op zolder.

idd, ik weet van de lasdopjes, ik zal dit ook aanpassen, maar met een kroon steentje moet het toch ook kunnen werken? of is dit de veroorzaker al?
ook twijfel ik nu over de zwarte kabel op foto 2 en 3 die naar de lamp loopt.
zit deze wel goed op de schakelaar?
ik vermoed dat de zwarte kabel op dat donkere schroefje van foto 2 die naar de lamp op zolder gaat op 1 van de andere 2 schroefjes moet, waar die andere 2 zwarte kabels zitten. misschien heb ik deze omgedraaid, omdat ik de kabels ff tijdelijk aan de voorkant hebt gemonteerd op deze schakelaar.
ik denk dit, omdat de - (blauwe draad) alleen op de lampen zit, en er ook een + moet zijn. ik zie enkel alleen 1 zwarte kabel apart op me schakelaar zitten (op dat donkere schroefje) dus vermoed ik dat die niet schakeld. en de overige draden niks doen.
 

Rene2807

  • #13
Draai de lamp uit de fitting en ga dan nog eens meten.

Waarschijnlijk meet je met de spanningzoeker (schroevendraaier) door de lamp heen.

Op je schakelaar zou je waarschijnlijk bij 1 van de 3 schroefjes een letter P zien staan.
Hier komt bij 1 schakelaar de bruin op, en bij de andere schakelaar de zwarte draad naar de lamp toe.
De andere 2 zwarte draden bij de schakelaar zet je op de overige 2 schroefjes (wel apart op elk schroefje)

Als je weer wil testen wel de lamp er weer indraaien :P
 

Djeric

  • #14
Rene2807 schreef:
Op je schakelaar zou je waarschijnlijk bij 1 van de 3 schroefjes een letter P zien staan.
Hier komt bij 1 schakelaar de bruin op, en bij de andere schakelaar de zwarte draad naar de lamp toe.
De andere 2 zwarte draden bij de schakelaar zet je op de overige 2 schroefjes (wel apart op elk schroefje)
aha. dus is het prbleem dat ik mogelijke de bruine draad op de onderste schakelaar dus hebt omgedraaid met 1 van de zwarte draden?

zie foto 1

de bruine draad zit ook hier op 1 donkere schroefje de overige 2 zwarte zit op de andere 2 schroefjes vast.
 

Djeric

  • #15
@ Polderboer, dit test ik ook nog even maar wacht ff afwachten op me laatste vraag hierboven.
 

Polderboer

  • #16
Ik vind het erg vreemd dat als je alleen beneden het zwarte draadje opnieuw hebt vastgezet dat dan nu ineens de bruine draad verkeerd zou zitten? Als je met de zwarte een fout maakt doet de schakeling het gedeeltelijk wel maar niet zoals het hoort
 

Rene2807

  • #17
Inderdaad de bruine op het gekleurde schroefje zetten
 

Djeric

  • #18
Nu heb ik alles losgekoppeld want niets klopt meer. echt niet.

poging 1= ik sluit nu de blauwe kabel vanuit de meterkast op de lampen aan. de bruine kabel uit de meterkast sluit ik ook op de zwarte kabel naar de lampen aan. de lampen gaan nu branden. dus dit werkt.

poging 2= nu sluit ik de bruine kabel vanuit de meterkast op de bruine kabel richting de buis die naar beneden loopt, en dus richting de schakelaar beneden loopt. nu staan op alle zwarte kabels die bloot liggen spanning op, behalve die van de lamp op zolder af komt niet. let wel op! ik heb nergens een schakelaar tussen zitten!

dus dit betekend dat als de bruine draad met elkaar verbonden is op zolder dat alle zwarte draden nu spanning weergeven (aldus het lampje brand op me spanning zoeker) dit moet toch niet kunnen????
de zwarte draden zijn dus allemaal los! waarom komt er nu spanning op de zwarte draden? zal er onderweg in de betonnen muur een contact doosje zitten waar de zwarte kabels aan de bruine kabel vast zitten? ik vat dit stukje ff niet meer.

dus waarom geven me zwarte draden nu spanning aan?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #19
Dit komt omdat zo'n spanninszoeker geen geschikt meet instrument is in dit geval. Het geeft geen betrouwbare meetgegevens. Gebruik liever een tweepolig meetinstrument zoals een multimetertje. Voor een paar euro te vinden in de grabbelbak van de gemiddelde bouwmarkt.
 

Djeric

  • #20
Heb ik 1 en kan er niet mee overweg.

en daarbij de spanning zoeker geeft aan dat de zwarte draden iets van spanning geven. al is het geen 220 ze branden wel op me spanning zoeker. dus dit is al nooit goed.

ik moet een stappen plan maken, want dit gaat noooooooooooit goedkomen zo. en zal altijd problemen houden.

ok de stappen:

stap 1= ik heb de blauwe kabel uit de meter kast die loopt nu richting het wand contact doosje boven daar zit hij weer vast gekoppeld met een lasdopje richting de lamp. deze blauwe draad is dus 100% goed aangesloten lijkt mij.


stap 2= de bruine kabel komt uit de meterkast en stopt bij het wand contact doosje de zwarte kabel die van de lampen op zolder vandaan komen komen ook uit op de wand contact doosje hoe moet ik nu verder?
ik heb dan nog 2 zwarte kabels en 1 bruine kabel die via een andere pijp richting de wandcontact doosje beneden gaat.

gebruik bij mij uitleg foto 3 dan weet je welke draden ik bedoel!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu