Geen stroom meer in schuur na knal bij omzetten schakelaar

MarkJ83

  • #1
Hallo,

Vorige week wilde ik het licht (tl verlichting) aan doen in de schuur. Toen ik de schakelaar in drukte hoorde ik een knal. Hierna was er geen stroom meer in de schuur.

Eerst maar eens in de meterkast gaan kijken, maar tot mijn verbazing stond er geen enkele schakelaar naar beneden! Alles staat dus zoals het hoort en in huis en buiten heb ik gewoon stroom.

De stroom komt vanuit huis binnen in de schuur en gaat naar een stoppenkast met twee smeltzekeringen. Vervolgens wordt de stroom vanaf de stoppenkast verdeeld over twee lichtschakelaars welke ieder zijn aangesloten op 2 tl bakken met ieder weer twee tl buizen. Ook zijn er in totaal 4 stopcontacten aangesloten op de stoppenkast.

Voor de zekerheid heb ik de smeltzekeringen vervangen, maar hierna nog geen stroom! Daarna de stoppenkast in de schuur gecontroleerd op losse contacten, maar alles lijkt goed te zijn.

Kan het zijn dat er in één van de tl bakken iets is doorgebrand, waardoor ik in de hele schuur geen stroom meer heb? Of ligt het misschien aan de desbetreffende schakelaar?

Graag jullie hulp!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
In je huis zelf doet alles het nog? Plaats maar even foto's van die twee groepenkasten.
 

MarkJ83

  • #3



Alles in huis doet het nog. Ook de buitenverlichting.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Krachtgroep linksonder staat uit.

Die kast in de schuur voldoet ook aan geen enkele norm meer.
Die is aan vervanging toe[/b]
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Concrete mankementen aan je schuurkast:
- Niet toegestane steeklasklemmen.
- Groepschakelaars niet aangesloten.
- Niet selectief (kennelijk springt bij kortsluiting de zekering niet maar in plaats daarvan de hoofdautomaat in de huiskast)

Voldoet zoals al gezegd niet aan de voorschiften en doet ook niet wat het moet doen. Beter laten vervangen dus...
 

MarkJ83

  • #6
Bedankt voor de reacties!

Dus even voor mijn beeldvorming: doordat er kortsluiting is in de schuur, en de stoppenkast in de schuur dit niet opvangt, is de groep linksonder in de meterkast in huis uit?

Ben het met jullie eens dat de kast in de schuur vervangen dient te worden.

Neemt niet weg dat dan er nog steeds kortsluiting is in de schuur toch? Is het niet handig dit eerst te achterhalen? Bijvoorbeeld d.m.v. controleren tl bakken of iets dergelijks? Blijf namelijk een vermoeden houden dat het hier aan ligt.

Zouden jullie ook kunnen adviseren wat voor groepenkast ik nodig heb voor de schuur? Als ik google zie ik voornamelijk veel keus over het aantal groepen, aardleks en hoofdschakelaar.

Wat mij betreft zo simpel mogelijk, maar zou graag weten hoe jullie hier tegenaan kijken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Idd eerst defect in de verlichting opsporen en verhelpen. Verlichting uitschakelen, automaat inschakelen, verlichting inschakelen, kijken wat er gebeurd etc. evt tl balken los koppelen tot je de fout gevonden hebt.
Verder vraag ik me af of die groepenkast in de schuur überhaupt nodig is voor 4 tlbuizen en een paar stopcontacten, maar dat hangt van je wensen af, of je bijvoorbeeld ooit over krachtstroom wilt kunnen beschikken.
Zoniet kun je hem denk ik beter weglaten. De krachtgroep linksonder in de groepenkast in huis dient dan wel door een normale automaat vervangen te worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu