Geen stroom meer na aansluiten lamp

Mriek80

  • #1
Ik heb net een lamp opgehangen, bruin op bruin, blauw op blauw. Gewoon zoals het moet dus. Maar de lamp deed het niet. Na wat dingen uitsluiten kwam ik erachter dat helemaal niets het meer deed wat op die groep zit aangesloten. In dit geval alle stopcontacten en lampen.

Er zitten laskemmen (ook achter gekomen door te googlen) in het plafond met daarin 3 draden. 3 blauwe en 3 bruine. Ik dacht slim te wezen en uit allebei een draad te halen, aangezien er geen andere draden zijn. Maar goed dit resulteert dus in het feit dat er dan geen stroom meer is. Hoe ga ik in hemelsnaam voor een werkende lamp zorgen?

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
bruin op bruin, blauw op blauw. Gewoon zoals het moet dus.
Niet zoals het moet dus! Zo'n lamp zit altijd tussen blauw (de nul) en zwart (de schakeldraad).

Zo zou het moeten werken:

1. Zorg dat alle bruine draden weer goed in de lasklem met bruine draden zit. Het lijkt er namelijk op dat er minstens één niet diep genoeg zit.

2. Steek die blauwe draad maar weer in de lasklem met blauwe draden. En zorg dat ze er allemaal goed in zitten.

3. Neem een extra stuk blauwe draad en steek dat als ectra in de lasklem met blauwe draden. De andere kant van die draad gaat naar de lamp.

3. Gebruik de zwarte draad (die waar allemaal verf aan zit + een plakbandje eromheen). Die draad gaat eveneens naar de lamp.

Als je geen extra stuk blauwe draad hebt dan haal je even een stukje bij een bouwmarkt. Kun je ook in kortere lengtes kopen dan alleen 100 meter.

En als je dan toch in de bouwmarkt bent: haal even een zakje met nieuwe lasklemmen. Het hergebruiken van lasklemmen is niet verstandig. Door het eruit trekken wordt het contact onbetrouwbaar. Beter een nieuwe gebruiken, zo duur zijn ze niet. :wink:
 

Mriek80

  • #3
Hmm ik ben nog nooit zo vaak bij de bouwmarkt geweest de afgelopen maand (net verhuisd). Thnx voor de tip.

Wat ik wel raar vind is dat ik altijd geleerd heb dat je bruin op bruin moet doen en blauw op blauw. Gaat bij andere lampen wel goed.

Maar ik ga morgen maar weer naar de gamma. Dat van de lasklemmen had ik ook al gelezen idd. Pff leuk zo'n nieuw, oud huis ;)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb toch ook niet gezegd dat je bruin niet op bruin moet doen (of blauw op blauw)?

Zoals ik het heb beschreven doe je:
- bruin op bruin op bruin
- blauw op blauw op blauw + extra blauwe draad naar lamp
- lamp op zwart want dat is de schakeldraad die van de schakelaar naar de lamp loopt.
 

Mriek80

  • #5
Oh verkeerd begrepen dan. Morgen nieuwe poging. Zou fijn zijn om een werkende lamp te hebben in de gang ;)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Zo te zien rechtsboven op de foto zit daar een zwarte draad verpakt in plakband, als dat idd. een zwarte draad is moet u die aansluiten op de fitting en een blauwe ook op de fitting.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Kees schreef:
3. Gebruik de zwarte draad (die waar allemaal verf aan zit + een plakbandje eromheen). Die draad gaat eveneens naar de lamp.
Inderdaad Jan, dat had ik al genoemd. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
:oops:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu