Geen reactie Intergas ketel op warmtevraag Evohome (via RF)

Tjeerd1

  • #1
Zit met een lastig probleem m.b.t. een onlangs aangeschafte en geïnstalleerde Evohome zoneregeling en onze Intergas CV-ketel.
Heb voor de vloerverwarming van onze nieuwbouwwoning voor de bgg en 2e verdieping een Honeywell Evohome zoneregeling geïnstalleerd. Het centrale bedieningspaneel (ATC928G3000) is via RF draadloos gekoppeld aan de ketel (Intergas Kombi Kompakt HRE 28/24A).
De RF testen tussen beiden gaan goed echter bij een warmtevraag vanaf het Evohome bedieningspaneel (b.v. tijdelijks 30 graden instellen voor een zone) geeft de ketel totaal geen reactie. Display gebeurt ook niets.
Het bedieningspaneel werkt via Opentherm/modulerend met de ketel. Heb van alles geprobeerd (ketel aan/uit, RF wissen in ketelconfig en vervolgens RF opnieuw koppelen, verschillende instellingen op het Evohome bedieningspaneel) maar niets helpt. Bestaande kamerhermostaat (bedraad) is afgekoppeld. Hopelijk kan iemand mij uit de brand helpen.
 

Hijdoethetnog

  • #2
Heb je het onderstaande schema gevolgd?

Modulerende kamerthermostaat, draadloos
De HRE CV-ketel is geschikt om zonder zend-/ontvangstmodule draadloos te communiceren met de Honeywell kamerthermostaten T87RF1003 Round RF, DTS92 en CMS927. De CV-ketel en kamerthermostaat dienen aan elkaar te worden toegewezen:
• Houdt de reset toets van het toestel circa 5 seconden ingedrukt om in het RF-kamerthermostaat menu te komen.
• Eén van de volgende codes zal op het display van het toestel worden weergegeven:
1. rF en L / - : het display boven de toets laat wisselend een L en een – zien
rode led : knipperend
De CV-ketel en de kamerthermostaat zijn niet gekoppeld. Een toestel in deze bedrijfstoestand, kan worden gekoppeld d.m.v. de methode van de desbetreffende kamerthermostaat.
De methode van toewijzing is afhankelijk van het soort kamerthermostaat en wordt beschreven in de installatie- en bedieningsvoorschriften van de draadloze kamerthermostaat.
2. rF en L / 1 : het display boven de
toets laat wisselend een L en een 1 zien rode led : uit
De CV-ketel is al gekoppeld aan een RF-kamerthermostaat. Om een nieuwe koppeling mogelijk te maken, zal de bestaande koppeling verwijderd moeten worden.
Zie: De toewijzing van een RF-kamerthermostaat aan de CV-ketel ongedaan maken.
• Druk op de resettoets om het RF-kamerthermostaat menu te verlaten of wacht 1 minuut.
De verbinding tussen het toestel en de RF-kamerthermostaat testen:
1. Houdt de reset toets van het toestel circa 5 seconden ingedrukt om in het RF-kamerthermostaat menu van de branderautomaat te komen.
2. Druk de service toets 1x in. Op het display boven de
toets wordt een t getoond.
3. Zet de kamerthermostaat in testmode (zie de installatie en bedienings- voorschriften van de kamerthermostaat).
4. De rode led boven de reset toets gaat knipperen indien de toewijzing correct is uitgevoerd.
5. Druk op de reset toets van het toestel om het RF-kamerthermostaat
menu van de branderautomaat te verlaten. De testmode wordt, 1 minuut nadat het laatste testbericht van de RF-kamerthermostaat is ontvangen, automatisch verlaten.
 

Tjeerd1

  • #3
Ja, de RF testen gaan ook allemaal goed. Dat lijkt het probleem niet te zijn.
 

Bert pit

  • #4
Hangt er aan de ketel een R8810? Weet je zeker dat de ketel door de andere thermostaat ook op OT wordt aangestuurd. Ofwel zit die op de correcte klemmen?
 

Tjeerd1

  • #5
Hallo Bert,

Er hangt geen R8810 aan de ketel omdat de ketel zelf RF ondersteunt. Het Evohome bedieningspaneel is draadloos via RF gekoppeld aan de ketel. RF testen vanaf het Evohome bedieningspaneel naar de ketel gaan goed (rood ledje op ketel gaat netjes knipperen in de RF test stand zodra er op het Evohome bedieningspaneel een RF verbindingstest gestart wordt).
Afgezien van het draadloos via RF gekoppelde Evohome bedieningspaneel (dat ook als thermostaat dient) zijn er geen andere thermostaten met de ketel verbonden.
 

Bert pit

  • #6
Ik vermoed dat daar het probleem zit. Het hebben van RF communicatie en ook het herkennen van de apparatuur over die kanalen, wil nog niet zeggen dat dit ook goed met elkaar samenwerkt. Misschien werkt het alleen met apparatuur van het eigen merk. De communicatie komt dan wel tot stand, maar vanaf dat punt zou het mis kunnen gaan.

Ik zou dus bij de leverancier navragen of de Evohome gekoppeld via RF ondersteund wordt. Zo niet, koppel dan de R8810 aan de OT klemmen van de ketel.
 

Stephenm

  • #7
Ik heb exact hetzelfde probleem. Ben je nog tot een oplossing gekomen?
 

Mint1

  • #8
Bij mij speelt dit probleem ook.

Mijn Round RF thermostaat heb ik vervangen door het Evotouch bedieningspaneel (ATC928G3000).
Deze is via RF draadloos gekoppeld aan de ketel (Intergas Kombi Kompakt HRE 24/18A uit 2016).
Ik heb met hulp van de Honeywell/Resideo helpdesk al het mogelijke geprobeerd maar bij een warmtevraag slaat de ketel niet aan.

Ik hoor het graag wanneer iemand weet waar dit aan ligt.
 

Tjeerd1

  • #9
Honeywell geeft onterecht aan dat direct koppelen met deze ketel mogelijk is. Contact hierover gehad met Intergas. Uiteindelijk maar de separate modulerende ontvanger R8810A geïnstalleerd. Ketel slaat nu wel aan.
Verder moet ik helaas zeggen dat het gehele systeem niet echt betrouwbaar is. Tijdens zomervakantie is het systeem (ondanks in de afwezigheidsstand) toch aan gesprongen en heeft dagenlang (tijdens onze afwezigheid) de ketel actief ingeschakeld gehouden waardoor op een gegeven moment > 30 graden in huis. Familie heeft uiteindelijk de ketel van de stroom gehaald.
Nu het wat kouder is vandaag ook weer problemen. Na een CV warmtevraag lijkt de ketel hierin te blijven hangen en blijft stoken. Ook nu uiteindelijk weer de stroom van de ketel gehaald. Op dat moment was er al lang geen warmtevraag meer vanuit de Evohome beheer unit (alle zones 0% warmte vraag in menu).
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #10
Wat voor kleppen heb jij geïnstalleerd? Thermostaatknoppen vervangen voor evo home knoppen of separate afsluiters?
En hoe heb je ze ingesteld?
Welke referentie of ruimtetemperatuur regel je?
Is de instelling van de RF unit aangemeld op de evo home?
Tal van mogelijke oorzaken voor je probleem mogelijk dus, vaak is het een probleem van te snel installeren en niet goed lezen en of programmeren.

John
 

Tjeerd1

  • #11
Hallo John, betreft een nieuwbouwwoning met volledig vloerverwarming.
De begane grond, 1e- en 2e verdieping zijn voorzien van een HCE80 regelaar met Honeywell MT4-230-NC thermische motoren. Alle te regelen vertrekken hebben een thermostaat/sensor (woonkamer via de ATC928G3000 zelf en de slaapkamers via een Round Wireless T87RF2025.
De RF unit (modulerende ontvanger R8810A-1018) is (uiteraard) bedraad verbonden met Intergas ketel (op de modulerende aansluitingen) en aangemeld op de EVO-home unit (ketel slaat aan bij warmtevraag, dus er is een verbinding).
 

Bert pit

  • #12
Ik schrijf dit nog maar een keer: Je kunt beter geen opentherm producten combineren met aan/uit componenten binnen Evohome. De HCE80 is aan/uit en R8810A-1018 OT, de round weet ik niet. Dat geeft allerlei problemen. Voor vloerverwarming heeft opentherm sowieso geen voordelen. Dus het advies is: installeer aan/uit componenten. Daarmee zijn je problemen gewoon opgelost.

Daarnaast kun je op de centrale bediening het systeem volledig uit zetten.
 

Tjeerd1

  • #13
@Bert pit, bedankt voor het advies om alleen aan/uit componenten te gebruiken. Neem aan dat je uit (Evohome?) ervaring spreekt?
De HCE80 stuurt alleen de motortjes aan op de verdelers en dat is idd aan/uit. Geldt ook voor de Round Wireless T87RF2025. Voor zover ik weet bij beiden is dus OT/modulerend.
Het Evohome bedieningspaneel ATC928G3000 en RF ontvanger R8810A-1018 werken wel modulerend. Dit is ook te zien bij een warmtevraag in het Systeemoverzicht (aansturing ketel is 0% per zone) van het Evohome paneel en op het display van de ketel zelf (lagere temperatuur bij lage warmtevraag). Denk wel dat dit (ook bij vloerverwarming) energiebesparend is omdat de ketel niet bij iedere warmtevraag direct op volle kracht gaat draaien.
Maar als dat de oorzaak van de ketelaansturing instabiliteit kan ik de R8810A beter vervangen door een aan/uit ontvanger
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #14
inderdaad dat is de bedoeling
 

M Jacobs

  • #15
Hallo Tjeerd1,

Ik ben ook al een poosje aan het stoeien met dezelfde ketel als jij hebt.
Als je in de evo touche menu de steeksleutelknop ingedrukt houd voor een paar seconden kan je ook nog het aantal schakelmomenten en de minimale aan tijd van de ketel instellen.
Weet jij wat deze instellingen het beste kunnen zijn?
 

Tjeerd1

  • #16
Aantal schakelmomenten per uur heb ik zo laag mogelijk gehouden (3x). Overigens nooit begrepen waar deze functie eigenlijk goed voor is. Ketel wordt dan volgens mij 3 x per uur even actief en daarna weer in rust (kost alleen wel (wat) gas). Mogelijk dat ik zelf wel enig voordeel van deze functie heb omdat de ketel hierdoor wel na enige tijd "geforceerd" uit gaat als deze weer eens blijft hangen in het stoken terwijl er geen warmtevraag meer van Evohome is (zie mijn bericht hierboven van 28 aug). Ben trouwens even benieuwd of u dit probleem herkent omdat u dezelfde ketel en Evohome panel heeft (welke RF ontvanger gebruikt u overigens)?

Minimale aan tijd staat hier op 1 minuut. Lees dat dit ter bescherming van de ketel is (ter voorkoming van te snel aan/uit).
 

M Jacobs

  • #17
Hallo Tjeerd1

Ik heb een andere situatie dan u.
-nieuwbouwwoning 2019
-Vloerverwarming bg ( woonkamer met open keuken, toilet in hal en hal.) 5 ingeregelde groepen op een verdeler zonder pomp.(extra pomp mag niet bij Intergas, of moet hydraulisch onafhankelijk zijn)
Evohome touchepanel met gebruik van inwendige ruimte temp sensor Opentherm RF met een R8810A1018 aangesloten op de ot klemstrook van de ketel.
-Verdieping en zolder totaal 6 kamers met radiatoren via Round bedraade aan/uit thermostaat in badkamer.
-Enkele slaapkamers en zolder radiotoren voorzien van HR92 thermostaatknoppen.
-Parallel over de aan/uit thermostaat bij de ketel aansluitstrook heb ik een BDR91 ralais module geplaatst.
-De ketel zelf stuurt bij mij een 2 weg klep(3 draden zie klemstrook ketelboekje) aan die zorgt voor warmte aanvoer naar hoofdleiding vloerverwarming of de hoofdaanvoerleiding radiatoren.
De ketel gaat nooit in storing, heb geen problemen met uitval of onnodig aan blijven staan van de ketel.
heb wel een warmte / gevoel probleem.
De thermostaat geeft ruimte temp. aan van 21 graden, maar de vloer wordt koud en lijkt kou uit te stralen,
De thermometers op de verdeler geven dan aanvoer water en retour water in de leidingen van 20 graden aan.
En ik heb ondervonden dat je op deze manier bij de BDR91 niet meer dan 3 HR92 knoppen kan programeren, gaat module over de zeik.
Kan nergens vinden wat voor probleem dat kan zijn.

Een quote is overbodig als de tekst er net boven staat, mod.
 

Bert pit

  • #18
De oplossing staat een paar blokken hier boven. Maar ik zal het iets anders formuleren: als je problemen wilt veroorzaken binnen een Evohome installatie, combineer dan OT en aan/uit componenten.
In uw geval: haal de OT componenten er uit, vervang deze door aan/uit en de problemen zijn opgelost.
 

Tjeerd1

  • #19
Bert, zou de aan/uit BDR91 ook mijn onderstaande issue oplossen?
Bij een lage warmtevraag van een vertrek (b.v. 8%, te zien in het overzicht in Evohome panel) wordt de betreffende HCE80 en dus ook de bijbehorende vloerverwarminggroep niet aangestuurd c.q. geopend. M.a.w. ketel staat voor niets op een laag pitje te branden (volgens display ketel b.v. 40 graden) omdat de betreffende groep dicht blijft . Warme warmte circuleert dan alleen maar rond via de bypass (badkamer in mijn geval, waar het dan ook al snel lekker warm wordt...).
Verder nog de vraag of jij weet wat de optie " Aantal schakelmomenten" in Evohome panel eigenlijk betekent/als doel heeft.
 

Bert pit

  • #20
Ik denk het wel. HCE80 en OT werkt in elk geval niet goed.

Het aantal schakelmomenten is in te stellen op (uit mijn hoofd) 3, 6, 9 keer per uur. Als er warmtevraag is, schakelt Evohome het ingesteld aantal keer per uur. Hoe vaker, hoe gelijkmatiger de temperatuur in het vertrek zou moeten zijn. Voor vloerverwarming kun je het gerust op 3 zetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu