Geen eisen voor vereffening in de badkamer

Klus aruba

  • #1
Beste klussers

Ik ben woonachtig in het buitenland en terplaatste zijn er geen eisen voor vereffening in de badkamer!!
Ik heb een gerenoveerd oud geheel vrijstaand huis en wil het desondanks toch zo veilig mogelijk maken, maar de situatie is wellicht anders dan in Nederland.
Het gaat om het volgende: vanaf de watermeter naar de gevel is het een kunststofwaterleiding, binnen in huis gaat het over op koper. De waterleiding is NIET geaard aan het centralemassa punt (dat hebben we WEL hier). De watermeter is overigens niet overbrugt met een draad. Waar ik woon wordt niet op de waterleiding geaard.
Gas komt in flessen en de koperenleiding loopt over een 2 meter onder de grond tot aan de gevel. Moet ik deze toch nog aan het massapunt verbinden?
Warmwater wordt voorzien van een electrische boiler. De meterkast is ingericht zoals in Nederland dwz automaten en aardlekschakelaars. De stroom wordt op het hele eiland bovengronds via electrapalen geleverd. Het centrale aardepunt is gemeten en goedgekeurd.
Alle stopkontakten etc zijn geaard en aangelegd met centraaldozen waar ik makkelijk bij kan komen
Ik kan in alle badkamers de kranen en waterleiding en andere metalen voorwerpen nog goed met elkaar vereffenen.
Omdat er simpelweg geen eisen zijn, let men er niet op of men er nooit van gehoord en is er GEEN aardenet in de badkamervloeren gedaan.
De vloeren zijn "klassiek" opgebouwd met zandgevulde fundering. vloer met bewapening en vervolgens een 5cm dikke cementsmeervloer.
Alle afvoeren zijn PVC aangesloten op een eigen betonnen septictank.

Mijn vraag is nu of het "zinvol" is om in de badkamers de kranen ed toch te aarden ondanks dat de vloer dat niet is. Er blijft mijns inziens bij een probleem dan toch een potentiaal verschil bestaand tussen bv de kraan en de vloer waardoor je als nog een schok kan krijgen. Of zie ik dit verkeerd?

Hoe zien jullie dit?


mvg
 

Gerrit

  • #2
Kun je niet een klein stukje openhakken, zodat je bij de bewapening kunt?
 

Lichtpunt

  • #3
Mijn vraag is nu of het "zinvol" is om in de badkamers de kranen ed toch te aarden ondanks dat de vloer dat niet is. Er blijft mijns inziens bij een probleem dan toch een potentiaal verschil bestaand tussen bv de kraan en de vloer waardoor je als nog een schok kan krijgen. Of zie ik dit verkeerd?
Als je de metalen delen met elkaar verbind (vereffend) kun je dus nooit een potentiaal verschil hebben.
Lijkt mij dus als je toch een C.A.P. installeert en deze op z'n Hollands met de aarding uit de centraaldoos verbind en op dit C.A.P. alle metalen delen aansluit, dus ook de vloerbewapening, dat dit al een grote verbetering is.
 

Klus aruba

  • #4
Bedankt voor de reacties.


Toen de douchafvoer, 30 cm haaks op de buitenmuur, aangelegd werd is daar geen bewapening tegengekomen. Het kan zijn dat de mat daar "op" was. In een ruimte naast de badkamer kan ik hakken. Ik weet alleen niet of die mat dezelfde mat van de badkamer is omdat er een tussenmuur op fundering er tussen staat.
Vergeten te zeggen dat in een andere badkamer er geen bewapening is omdat dat de oude originele vloer is. Daar hebben we de douchevloer ong 10 cm verhoogd om de afvoer en waterleiding kwijt te kunnen. In die douche lopen er 4 koper buizen onder die vloer.

@lichtpunt. Als blijkt dat de vloer toch niet naar behoren vereffend kan worden is het dan toch zinvol om de andere delen wel te vereffenen?


mvg
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu