Geen CAP nodig?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Dag mensen,

Even voor de dubbelcheck: als ik de verbindingen langsloop in mijn badkamers zie ik eigenlijk niets dat op een CAP hoeft.

* Badkamer 1:
Kranen aangesloten met unipipe
Radiator aangesloten met unipipe
Kunststof bad
Lewisvloer die niet in andere ruimtes doorloopt, met vloerverwarming
Eén eindgroep voor wasmachine
Overige stopcontacten en lichtpunten in zone 3 (geaard)

* Badkamer 2:
Kranen aangesloten met unipipe
Geen radiator
Stopcontacten en lichtpunten in zone 3 (geaard)
Cementdekvloer met wapening die niet doorloopt in andere ruimtes, met vloerverwarming

Ik kan niets ontdekken dat op een CAP zou moeten... correct?

Dank,
Wim
 
Volgens mij hoort een radiator wel degelijk vereffend te worden (ondanks de kunststof leidingen), tenzij deze volledig elektrisch geïsoleerd is gemonteerd.
Verder moet de randaarde van de wasmachinegroep ook in de vereffening worden opgenomen. Indien nog mogelijk zou ik dus wel CAP's aanbrengen en hier ook de vloerplaaten/bewapening in op nemen.
 
Sorry voor laat bericht - lange uren gemaakt de afgelopen dagen...

Over de reacties:

- Radiator: "met kunststofleidingen toch vereffenen, tenzij volledig geïsoleerd gemonteerd". In dit geval komt de radiator aan een houtskelet buitenwand te hangen: binnenzijde gips + dampdichte folie, dan houten staanders, buitenzijde dampopen folie + rabat. Valt dat onder 'volledig geïsoleerd'?

- Randaarde wasmachine: uiteraard. Maar als de wasmachine inderdaad het enige punt is, valt er weinig te vereffenen... Tenslotte zijn voor een vereffening minimaal 2 potentialen nodig.

- Stopcontacten: zitten in zone 3 en netjes achter een aardlek. Dan hoeven die niet, toch?

- Vloer: ik meen me uit een archiefpost te herinneren dat bij niet-doorlopende wapening aansluiting van de vloer op het CAP zelfs afgeraden werd?
 
Als je dit leest, zou ik zeggen bij twijfel gewoon een CAP aanbrengen. Als de badkamer nog opgebouwd moet worden is het relatief een kleine moeite en het is in principe verplicht. Voor de besparing van een paar stukjes PVC, een aardrailtje en een paar meter vertint koperdraad hoef je het ook niet te laten.
Bij de radiator gaat het niet zozeer over het materiaal van de wand maar de manier waarop het gemonteerd wordt (metalen bouten bijv.)
Randaarde wasmachine gewoon meenemen in het CAP. Mocht je ooit nog willen uitbreiden met een drogergroep ben je ook meteen klaar.
Stopcontacten moeten gewoon geaard zijn via de centraaldoos en het CAP ook, waardoor deze dus ook met elkaar in verbinding staan. Dit staat los van de zone-indeling of aardlekschakelaars.
Vloer platen/bewapening kun je denk ik gewoon meenemen. Baad het niet dan schaad het niet.
 
Bewapening en lewis platen moet ook opgenomen worden in CAP.
Bron NPR. Heb de tekening helaas niet hier
Gr Jack
 
Maar kan het kwaad, een niet doorlopende plaat of bewapening vereffenen?
Mij lijkt dat het de veiligheid ten goede komt.
 
Sorry voor alweer late reactie!

Om nog even de punten langs te lopen:

- Wasmachine/radiator: is duidelijk.

- Stopcontacten zijn als gezegd geaard, in zone 3 en achter 30mA aardlek. Wel vallen de stopcontacten (en het licht) onder drie verschillende groepen, gaan dus niet samen naar dezelfde centraaldoos. Nog steeds OK, neem ik aan?

- Ik weet me redelijk stellig te herinneren dat aansluiten op CAP van niet-doorlopende vloerwapening werd afgeraden - kan alleen die posting niet meer terugvinden en weet de genoemde reden ook niet meer...

- Plaatsing van een CAP is in badkamer 1 geen probleem. In de tweede wordt het wel lastig om een plekje te vinden, die is erg krap.

- Dan nog even een reden waarom ik de stopcontacten graag buiten de CAP laat als dat veilig is: als stopcontacten of licht uit verschillende groepen samen op een CAP gezet worden, ben je een aardlus aan het maken. Dat zou ik graag vermijden. Hoe gaat men daar normaal mee om?
 
Wat bedoel je met en aardlus? WCD's in badruimte moeten, onafhankelijk van de zone, allemaal in het CAP vereffend worden.
 
Aardlussen moeten vermeden worden bij afschermingsaardingen om te voorkomen dat stoorsignalen uit de omgeving brom op audioapparatuur of meetinstrumenten veroorzaken. Hier hebben we het echter niet over afschermingsaarde maar over veiligheidsaarde. De richtlijnen voor veiligheids- en afschermingsaarde zijn soms met elkaar in tegenspraak vanwege de verschillende doelen die de richtlijnen nastreven.

Gezien de belangrijke functie van een CAP ten opzichte van de lage hoeveelheid veroorzakers van elektromagnetische storing in je huis (ik neem niet aan dat je zware elektromotoren e.d. in huis hebt) zou ik mij in een woonhuis niet al te druk maken over het puriteins aanleggen van een stervormig aardingsnetwerk wanneer er gegronde redenen zijn om daarvan af te wijken.
 
Van alle groepen in de badkamer, anders dan de algemene in de CD, moet een extra vereffeningsdraad van de randaarde naar het CAP worden opgenomen.
 
Ah, ik zie dat je verschillende groepen met elkaar moet vereffenen, zelfs in zone 3, had ik gemist. Duidelijk.

Er zijn oa 2 groepen met meerdere punten, zonder dat er een centraaldoos in de badkamer aanwezig is:

Groep 1 - 1 lichtpunt en 1 geschakeld stopcontact (licht wastafel, op wandschakelaar).
Stroom is afkomstig van een groepenkastje een paar meter verderop, daar komt aansturing met impulsschakelaars/dimmers.

-> De aarde van het geschakelde stopcontact doortrekken naar het CAP, dan is het licht ook OK.

Groep 2 - 2 stopcontacten.
Stroom is afkomstig van een ander groepenkastje een paar meter verderop. De stroom komt binnen in het eerste stopcontact. Wordt dan met zo'n 6 meter draad (onder de vloer door) doorgelust naar het tweede stopcontact.

-> Eén van deze 2 stopcontacten op het CAP zetten, dan is de tweede automatisch meegenomen.

Doe ik het dan goed?

En mag ik twee aarddraden, van twee groepen, samen door 1 buis trekken naar het CAP trekken als dat handig uitkomt?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan