Gedeelte schoorsteen verwijderen

Toadstool

  • #1
Hallo,

Ik ben met de verbouwing op zolder bezig. Nu heb ik een schoorsteen die niet meer gebruikt wordt. Na de aftimmering weggehaald te hebben kwam ik hetgeen op de foto's staat tegen. Het huis is uit 1900.

De rechterkant zweeft dus in de lucht, en de linkerkant stopt bij mijn vloer, volgens mij steunt hij niet echt op de vloer.

Nu zit er in het midden een ijzeren steun in de muur waar de schoorsteen dus op rust. Mijn idee is om de twee rookkanalen weg te halen tot deze steun.

Is het verstandig om nog een houten draagbalk onder de schoorsteen te bevestigen? (zie tekening op foto) Deze balk rust dan op twee balken van de dakconstructie. De balk bevestig ik dan eerst onder de schoorsteen door een stuk in te frezen/ bakstenen te verwijderen ter hoogte van de rode streep die op de foto te zien is.

Zoals te zien is heb ik even gekeken hoe vast de stenen zitten.... en ze zitten erg los.

Alle tips welkom!

Groetjes,
marco




 

Ralph

  • #2
Sloop gewoon alles weg, ook het buiten gedeelte. Die steun wat er nu onderstaat kan het buiten gedeelte van de schoorsteen niet alleen dragen.
 

Toadstool

  • #3
Aangezien het een oude arbeiderswoning betreft en de schoorsteen het uiterlijk bepaalt van het huis wil ik deze laten zitten aan de buitenkant.

Vandaar dat ik mij afvraag of een extra steunbalk helpt om de schoorsteen te stutten.

Groetjes,marco
 

Ralph

  • #4
Jawel, maar dan moet je een of twee nieuwe steunen plaatsen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Haal er toch maar even een bouwkundige bij, de muren van deze woningen zijn gemetseld met kalkcement en waarschijnlijk niet geschikt voor het opvangen van een groot gewicht.
Grote kans dat het een steens muur is, meestal zit de schoorsteen tegen de scheidingsmuur, u hebt dan ook te maken met uw buren i.v.m. eventuele beschadigingen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Het plaatsen van een balk tussen twee gordingen kan niet zonder meer. De gordingen krijgen extra gewicht te verduren waar ze niet op berekend zijn. Bovendien zullen bij die oplossing de gordingen gaan doorbuigen, waardoor je schoorsteen kan gaan zakken/scheuren.

grtz
Henk
 

Toadstool

  • #7
Alvast erg bedankt voor de reacties!

Het is inderdaad een steens muur, de schoorsteen staat tegen/ op de scheidingsmuur gemetseld.

Ik heb nog een vraag over het draagvermogen van de schoorsteen. Hij heeft vroeger gesteund op de vloeren (linkerhelft op de verdiepingsvloer op dijkniveau en rechterhelft tot in het onderhuis) maar nu zweeft hij al. Dus theoretisch gezien zou hij nu al naar beneden moeten komen.

De linkerhelft stopt bij mijn vloer, maar steunt amper op de vloer.

De rechterhelft heeft al helemaal geen steun zoals op de foto te zien is. Kan deze dan sowieso niet weg?
 

Pepjo

  • #8
Je weet niet of deze is meegemetseld met de scheidingsmuur.
En dat zou ik eerst uitzoeken, voor je daar gaten in hakt.

Het lijkt me namelijk zeer waarschijnlijk dat dit het geval is.
 

Toadstool

  • #9
De twee rookkanalen zitten zover ik weet tegen de muur aangemetseld en de schoorsteen staat als ik het goed heb gemeten aan 1 kant op de scheidingswand.

Op de plek waar de schoorsteen van de buren staat hebben wij lekkageplekken. Hieraan kan ik dus ook zien dat hij op de scheidingsmuur staat.

Ik zal het echter nogeens goed na meten.

Wil je er trouwens mee zeggen dat de schoorsteen dan voldoende steun heeft van de scheidingswand?
 

Ralph

  • #10
Kijk, de schoorsteen word nu gedragen door de 2 kanalen er onder. Die zijn mee vertand in de muur waardoor door het verband van het metselwerk de kracht naar beneden op de muur komt.

Wat ik boven getekend heb is in feite hetzelfde maar dan van staal.
En zoveel gewicht is het nou ook weer niet hoor, de schoorsteen met 1 kant altijd op muur dus op die 2 dragers komt de helft van de helft van het gewicht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu