Schoorsteen gedeeltelijk slopen en ondersteunen

hcmbu

  • #1
Hallo,

Wij zijn bezig met verbouwplannen en willen tzt onze open haard vervangen voor een inbouwpelletkachel. Hiervoor zal de schouw/schoorsteen gedeeltelijk moeten worden gesloopt om de kachel erin te kunnen plaatsen. Na plaatsing zal alles weer strak afgewerkt worden en houden we een rechte schouw over met een kachel in het midden.
Nu wil ik dit sloopwerk het liefst tot een minimum beperken. Ik wil dit het liefst zoveel mogelijk zelf doen (onder toezicht van de aannemer die toch al bezig is), maar zit wat te dubben wat voldoende zal zijn voor de nieuwe ondersteuning.

We verwachten dat er een stalen constructie in de muur verankerd is waar de open hoek op rust. Deze opening is misschien net hoog genoeg om de kachel in te kunnen plaatsen, zoadat aan de voorzijde geen sloopwerk nodig zal zijn. De lange doorlopende zijde (links) is wellicht op te vangen met een stalen steunder ter vervanging vanhet huidige metselwerk.
De korte dichte zijde moet ook open omdat daar het inspectieluik en bijvul opening zit. Aan de muurzijde wil ik dan een stuk van de schoorsteen laten staan en de opening opvangen met een latei welke dan op het stukje muur blijft staan en op de nieuw te plaatsen steun.

Wat denken jullie? Is dit enigszins een realistische kijk op de zaak of zal er toch meer voor nodig zijn?

20201211_101909-.jpg 20201215_153247-2.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Te veel "misschien" en "we verwachten".

Ga er maar vanuit dat het niet zo simpel is. Er zal nu een klep in de haard zitten. Terwijl je een speciale dunnere pijp nodig hebt voor de rookgasafvoer van de pelletkachel.
 

hcmbu

  • #3
Ik snap dat er een andere afvoer in moet. Dat is al gechecked en het past.
Maar gezien je reactie denk ik te lichtvoetig en zal het heel wat meer inhouden dan wat ik heb geschetst. Misschien wil je ook zo vriendelijk zijn om wellicht je ervaring te delen met vergelijkbare projecten om zo een vollediger beeld van de te verwachten werkzaamheden en eventueel bijkomende problemen te krijgen.
 

Sander 1972

  • #4
je zou kunnen onderzoek of die getand is in de muur.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Bij een verbouwing bleek de ruimte tussen pijp en schouw volledig te zijn gevuld met perliet-korrels. Dus eerst een klein gaatje gemaakt en vervolgens een paar vuilniszakken gevuld met zooi. De schouw was vertand naar boven toe, en kon deels blijven staan. Er staat nu een vrijstaande dichte houtkachel voor.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Zo te zien, zit er links boven nog een omtimmerde stalen balk of zo iets.
Die kan goed rusten op de schouw.
Is het toevallig een overgang naar een aangebouwd stuk waar de openhaard nu staat?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik begrijp niet dat u op een klusform deze vragen stelt aan klussers die geen zicht hebben op de constructie.
 

hcmbu

  • #8
Nou, Peter stelt wel degelijk een goede vraag en wellicht weet ik meer van de constructie dan wordt veronderstelt. Schoorstenen heb ik echter niet veel kaas van gegeten en vandaar dan ook de vraag.
Peter heeft het echter bij het juiste eind. Er ligt inderdaad een H-balk op de schoorsteen, maar geen paniek. Deze wordt voordien vervangen door een langer exemplaar die op de buitenmuur komt te liggen, zodat de schoorsteen hier geen rol meer in speelt.
Zoals gezegd weet ik behoorlijk goed hoe de constructie van m'n huis in elkaar steekt. Ik wil gewoon graag informeren of er mensen zijn die ervaring hebben met een dergelijk project (want ik zal toch niet de eerste zijn) en wat de (on)mogelijkheden zijn.

Is er nog een andere manier om te controleren of de schoorsteen vertand is, dan de boel gaan kaal bikken? De verbouwing duurt nl. nog wel even en ik heb geen zin om zo lang tegen een lelijke schoorsteen aan te kijken.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #9
Wellicht met een inspectiecameraatje (of je telefoon op een stick...) vanaf de binnenkant (als daar het metselwerk zichtbaar is)?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
hcmbu schreef:
Ik wil gewoon graag informeren of er mensen zijn die ervaring hebben met een dergelijk project (want ik zal toch niet de eerste zijn) en wat de (on)mogelijkheden zijn.
Hoe moeten wij weten hoe jouw woning destijds is gebouwd? Iedere aannemer bouwt op zijn manier.

hcmbu schreef:
Is er nog een andere manier om te controleren of de schoorsteen vertand is, dan de boel gaan kaal bikken?
Nee. Echt niet.
 

Sander 1972

  • #11
enige manier is om in de hoeken de stuc laag er af te bikken. En in de schouw te kijken maar of je wat ziet is de vraag
 

hcmbu

  • #12
Nou nou, sfeertje hier hoor. Ik snap werkelijk niet dat er mensen zijn die reageren wanneer er werkelijk nul toegevoegde waarde geleverd wordt. Enige wat ik vraag of er mensen zijn met vergelijkbare projecten in het verleden en of mijn voorgesteld plan enigszins realistisch is. Kan alleen maar van geleerd worden volgens mij. Komen er vervolgens zure reacties en moderators die leden afzeiken. Heel bijzonder.

Bedankt voor diegenen die wel productief heb mee proberen te denken! Ik laat het hier maar bij. Ook de uiteindelijke uitkomst en het resultaat hou ik maar voor mezelf. Jammer.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Het is vanuit een forum niet te zeggen hoe het een en ander gebouwd is.
Dat is ook al aangegeven.
Iedere aannemer doet het op zijn manier. de ene vertand het wel, en de andere niet.
Dat hangt ook heel veel af van de constructie van het schoorsteen kanaal.
En je kunt zo niet zonder te gaan hakken zien of het wel of niet vertand is.
Misschien dat de aannemer die bij je bezig is er even naar kan kijken, dat is op afstand verder niet te zien.
De stalen constructie ( boezemijzer ) zit inderdaad boven in de hoek die het metselwerk en de kap van de openhaard opvangt. (zie afbeelding)

boezem ijzer.jpg
 

hcmbu

  • #14
Bedankt Peter, hier kan ik tenminste iets mee. Tuurlijk kan de aannemer er naar kijken en dat gaat ook nog wel gebeuren. Hier duurt echter nog wel even voordat het zover is, dus voor mij mooi de gelegenheid om alvast wat informatie in te winnen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu