Dak gedeeltelijk vervangen i.v.m. lekkage

Scratch

 • #1
Een aantal jaren geleden had ik voor het eerst een dakraam geplaatst. Het dakraam is een kant en klaar dakraam, wat je in één keer plaatst. Dit i.v.m. beperkte hoogte. Helaas is het dakraam op een één of andere manier gaan lekken (aan de onderkant). Ik heb de dakpannen er wel eens afgehaald of ik het kon zien waar het lekt, maar helaas. Nu zijn we een aantal jaren verder, en lekkage is nog steeds niet verholpen. Het dakbeschot is inmiddels lekker zacht geworden. Omdat ik binnenkort mijn badkamer ga verbouwen, wil ik het dakraam vervangen + het dakbeschot, en het gelijk in één keer goed doen. Het dak is opgebouwd uit: 12 mm multiplex + 40 mm opgespoten schuim isolatie (zie foto's hieronder) met daarop de panlatten. In het dak is geen dampfolie aanwezig. Bouwjaar van mijn huis is 1981.

Het dakbeschot wil ik tussen de gordingen (in de hoogte +/- 1.10 m) en over een breedte van 1,24 m vervangen = breedte van 1 plaat. Ik had in gedachten om dan terug te plaatsen: Los multiplex plaat van 12 mm, met daar bovenop een renovatieplaat. Rondom lijm ik het vast met isolatielijm.

Echter, ik vraag mij af, volg ik nu de juiste route? Of heb ik een ander materiaal nodig? Mis ik iets?
Op het dak heb ik straks twee typen isolatie systemen dus zitten. Er zit dan rondom het nieuwe isolatie een naad. Kan dat, zonder kans op lekkage, of moet ik hier nog iets anders bij doen?

Graag advies. Dank voor jullie hulp alvast.

mvg
Chris


Foto's:
IMG_1088.jpg

Dakraam, met rechtsonder houtrot.


DSC_0472_Original.jpg

Van buitenuit.

20180630_112834_Original.jpg

Doorsnede van het dak

20180630_112812_Original.jpg

doorsnede van het dak

20180701_153555_Original.jpg

Schuimisolatie, van buitenaf gezien
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Heb je de plaatsingsvoorschriften van de fabrikant opgevolgd? Ik heb het idee dat de pannen bv. te dicht op het dakraam liggen. Als het lekt, zal er vast iets niet goed zitten in de stapeling van lagen. Folies e.d. moeten dakpansgewijs liggen zodat het water niet naar binnen loopt.
   

  Scratch

  • #3
  Ik heb inmiddels de oorzaak van de lekkage (bijna) gevonden. Het zit in de constructie van het dakraam zelf. Er hoopt zich ergens water op, en dan ineens begint het als een malle te druppelen naar binnen, vanaf buiten gezien, gebeurd dat links boven in de hoek.

  Ik ben met je eens dat de dakpannen te dicht op het raam zitten. Dit zal ik bij het vervangen van het dakraam aanpassen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu