Gebroken vloer herstellen

Gield

  • #1
Ik heb een tijdje terug een huis gekocht met grote bijkeuken/schuur. Deze bijkeuken is 2,80 m breed en 6 meter lang. In het verleden is de vloer door verzakking gescheurd en gezakt op de plek van de scheur. De scheur zit op 1 meter van lengtemaat. Onder de vloer waar deze niet verzakt is zit ongeveer 10cm lucht. Gelukkig zat de vloer niet aan de muur vast. Ik vroeg me nu af wat ik het beste kan doen. De vloer er helamaal uithalen en een nieuwe betonnen vloer storten of beton storten op de betande oneffenheid in de vloer? Verschil op het diepste punt is 10 cm aflopend naar de muur.

Ik ben heel benieuwd naar u reactie.Bedankt alvast!!
 

Millew

  • #2
Om te bepalen hoe de vloer kan worden gerepareerd, is het belangrijk om te weten waarom de vloer verzakt is en of de toestand nu stabiel is.

Op afstand en met de weinige gegevens is dat niet mogelijk.
Het lijkt er op dat de vloer oorspronkelijk op zand is gestort en dat het zand onder de vloer naderhand is gaan inklinken of de grond onder het zand is verzakt.
Maar dat is maar één veronderstelling. Er kunnen meerdere oorzaken zijn.
Is de vloer gewapend?
Wat voor grondsoort onder het huis: klei, veen, zand?

Als niet duidelijk is waarom de verzakking is opgetreden, zal vervangen van de vloer de beste optie zijn.
 

Gield

  • #3
Bedankt voor je reactie. Het gebied waar ik woon is allemaal klei ondergrond. Ik heb gisteravond een gat gemaakt in het beton om te zien wat voor grond eronder zit. Het is geen zand, maar zwarte grond. Of de vloer gewapend is kan ik niet zien. Tenminste ik weet niet hoe je dit kan zien?
Het huis is uit 1958. Onder de betonnen vloer in de keuken en hal zit ook lucht. Ik heb geen flauw ide wat de verzakking van de grond veroorzaakt heeft.
In ieder geval de twee delen rusten nu op de ondergrond. Bij een volgende verzakking door ..?.. zal naar alle waarschijnlijkheid de vloer meezakken. Ik denk dan ook dat het beste de vloer er helamaal uit moet.

Heb je enig idee hoe ik de vloer het beste er weer in kan maken?
Bedankt alvast.
 

Millew

  • #4
Als het gewapend beton is, dan had je dat toch moeten tegenkomen bij het maken van het gat. Tenzij het gat niet groter is dan 20x20 cm en het gat toevallig tussen de wapeningstaven in zat.
Ook op de breuk zou je iets moeten zien van wapening.
Als er ruimte onder de vloer zit en de vloer draagt verder ook niet op de wanden, is het ook naar mijn idee het beste om de vloer er helemaal uit te halen en een nieuwe vloer te maken.
Hoe dat moet is in diverse items op dit forum al behandeld.

Als verzakking van de ondergrond de oorzaak is geweest, kan je verdere verzakkingen beperken of zelfs voorkomen door nog een laag grond er uit te graven en daarna aanvullen met geëxpandeerde kleikorrels tot onderkant betonvloer.
Je vervangt daarmee het gewicht van de uitgegraven grond door een lichte ophoging en de kleikorrels dienen tevens als isolatie.
Daarmee creëer je een reserve in draagkracht voor het gewicht van de betonvloer en vloerbelasting.
Hoeveel grond er dan uit moet is afhankelijk van de dikte van de betonvloer en de volumieke massa van de toegepaste kleikorrels.

Mocht je toch nog twijfelen over de oorzaak en verdere aanpak, dan kan je ook een bouwkundig adviseur inschakelen. Op afstand blijft het toch moeilijk om e.e.a. goed te beoordelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu