Gaten langs Leidingen afdichten

Pietjepuk11

  • #1
Waarmee kan ik de gaten rond leidingen in mijn kelder die zeer vochtig is het beste dichtmaken. Iemand had het over een soort van waterdichte kit, maar heb nu snelcement gekocht op aanraden van een Gamma bouwmarkt medewerker. Is dat wel waterafstotend genoeg? Heb de gaten wel aleerst in de diepte met pru gevuld zodat er al een onderlaag is om de evt gips tegen te bevestigen. Kortom kan het met snelcement
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat kan best met snelcement, 100% waterdicht wordt het niet maar met wat ventilatie is dat geen probleem.
Is de ruimte nu wel geventileerd ?
 

Pietjepuk11

  • #3
Ja sowieso aardig geventileerd alleen al omdat er een groot roostergat is gemaakt voor toekomstig gebruik als opening naar de krui[pruimte van de woonvloer. Echter er slaat nog veel vocht tegen het kelderrampje aan als hij dicht is. Zet je dat raampje open dan is het goed droog. Maar in de winter is het steenkoud als het raampje open staat in de keuekn, dus daar moet nog wat op worden verzonnen. Nieuw raam met rooster oid.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Of thermopane beglazing :D

Het is normaal dat een kelderraam beslaat, als ik het zo lees valt het nogal mee met het vocht, u kunt dus rustig snelcement gebruiken.
 

Pietjepuk11

  • #5
Nou vaak is 1 van de 4 muren kleddernat en alle insecten die er een tijdje verblijven sterven een schimmeldood. Niet echt lekker dus. Maar het wordt al beter als ik de muur ga bewerken met wegenwit, ventileer en de gaten ga dichten. Daarna kijk ik eens verder wat er noodzakelijk is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Waar zit de natte muur, aan de buitenmuur of ergens anders ?
 

Pietjepuk11

  • #7
Natte muur is soms de muur aan de buitenkant en een stuk van de keuken naar de buitenmuur en af en toe is de muur naar de hal/buitenmmur kletsnat. Nooit de muur richting de woonvloer. Denk zelf dat het van buiten naar binnen trekt. De hal kan ik me niet voorstellen omdat het huis voor hoger ligt dan de omgeving en de woonvloer ook droog is om die reden. De buitenmuur zit naast een grasveld en een riool buis van cresp (wel op een afstand van 1 a 2 meter)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
U zou die muur eens kunnen behandelen met een waterwerend middel, google eens op impregneermiddel.
 

Pietjepuk11

  • #9
Ik kan dus rustig snelcement gaan gebruiken langs de leidingen.
Nu is mijn vraag ...kan ik dit ook gebruiken om de grote gaten te dichten. Er is een gat gebikt 7 bij 7 cm door de elekricien om kabels door te trekken. Ik wil dit gat opvullen met oude stukken baksteen en snelcement en daaroverheen ook noge eens een soort snelcement stuc laagje. Dit snelcement wil ik ook gebruiken op plaatsen waar de oude bewoners gewoon houten planken tegen de buitenmuur hebben bevestigd voordat ze die gingen stuccen. Alle planken heb ik verwijderd vanwege houtrot etc en nu zie je op een paar plaatsen de buiten muur tussenmuur in de stuclaag verschijnen. Ik wil die ook gaan opvullen met dit snelcement. Tevens is er niog een houten plnak bevetigd tegen de bakstenen buitenmuur ipv op een stuclaag. Die wil ik ook gaan verwijderen en opvullen met dit snelcement.Is dat allemaal mogelijk met snelcement of niet? Als ik alles weer redelijk hersteld heb wil ik de witte vochtwerende saus over de binnenbekleding van de kelder sauzen als extra bescherming.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Nu is mijn vraag ...kan ik dit ook gebruiken om de grote gaten te dichten. Er is een gat gebikt 7 bij 7 cm door de elekricien om kabels door te trekken.
Groot gat ?
Dit valt toch echt onder de categorie kleine gaten :wink:
Wat verder naar achter vol stouwen met gewone cementmortel en de laatste paar cm met snelcement.
In 1 keer met snelcement mag ook.
 

Pietjepuk11

  • #11
Nee sorry heb het gemeten 15 cm diameter...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Dicht smeren cementmortel tot iets onder het oppervlak en de rest met snelcement.
 

Pietjepuk11

  • #13
Ok bedankt ni nog even enkele beginnersvragen:

1 hoe stop ik het cemnetmortel in het gat. Plankje bevestiogen aan de achterzsijde van het gat en het er dan tegenaan smeren?

2 onder welke naam is cementmortel bekend in de bouwmarkt of heet het gewoon cementmortel/cement of gips?

3 waarmee kan ik het beste de mortel aanbrengen

4 ik heb geen elektriche mixer voor het mengsel, kan het mengen ook met de hand/houten spaan oid of is dat niet te doen.

Alvast bedankt
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
1. Inderdaad, een plankje er achter, cement er in gooien met een troffel, met stukken baksteen wat opvullen, dan zakt de cement niet uit.
2. Cementmortel is kant en klaar te koop in zakken.
3. Met een troffel.
4. Mengen kan met de hand, gebruik de troffel hiervoor en een niet te grote bouw emmer o.i.d.
 

Pietjepuk11

  • #15
Dank je wel voor de hulp, heel handig. Schoonmaken van cementresten en gereedschap moet voor het droog wordt. Staat de droogtijd vermeld op de verpakking. Ik neem aan dat de snelcement namelijk sneller droogt :) Ben ondertussen ook met voorbereiding van voegen bezigh. Geldt bij "knoeien" ook hier na 2 urr de resten verwijderen. Of direct (bv. spat op de baksteen of dat er een drop naar beneden vloeit bij een foute beeweging en kan dit gewoon met warm water?
 

Pietjepuk11

  • #16
En kan ik de kale bakstenen delen van de muur waar planken tegenaan gezeten hebben en die nu na het weghalen van al het rotte hout ook vullen met cementwortel of die snelcement. Ben ik in 1 keer klaar. Smeer ik er nog extra wegenwit ioverheen en dan kijken of het vocht al minder is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Dan kunt u het beste alles met cementmortel doen, dan kan het in 1 keer.
Rond koperen pijp wel wat klustape o.i.d. aanbrengen, het koper mag niet in contact komen met de cement.
 

Pietjepuk11

  • #18
Hallo,

Ok bedankt voor de info. Van dat koper en cement wist ik nl. ook niet?
Nog een par beginnersvraagjes voor de details:

1. Heb ik een schuurbord of een spaan nodig om het glad te strijken of allebei
2. moet ik de muur droog houden waar de mortel opkomt of juist iets bevochtigen voor een betere hechting
3. als ik dat griote gat waar ik het eerst over had dichtsmeer tegen een plank hoe krijg ik die plank er dan weer uit? Aan e andere kant zit de vloer van de keuken waar je niet onder kunt komen. of kan ik beter eerst een helft met mortel aanmaken en dan de plank weghalen en de rest afwerkne tegen die ene helft aan.


Groeten
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
U kunt het afwerken met de troffel, zo'n grote oppervlakte is het niet.
Er hoeft toch maar een klein plankje achter de muur ?
Een stukje plaat kan ook, dat kunt u laten zitten.

Als u niet onder de vloer van de keuken kunt komen hoe wilt u het plankje dan bevestigen ?

Volgens mij kunt u er beter gewoon wat mortel in het gat gooien, daar stukken baksteen in drukken en dan de voorkant afwerken.
Het gat in de muur iets bevochtigen als de stenen droog zijn.
 

Pietjepuk11

  • #20
Ik zal het nog even verduidelijken. Is best lastig zonder foto dus daar komt ie :)

Ik kan alleen via het gat een plankje achterin het gat krijgen dus dat wordt al een beetje lastig. Misschien is een soort van metalen plaat met wat wringen dan beter ivm evt rotting van dat hout door vocht van onder de keukenvloer of kan ik de mortel gewoon voorzichtig met wat stukken baksteen ook zonder achtergrond wel dichtkrijgen. Bv door het stukje bij beetje te laten uitharden?
En de andere gaten in de kelder waar de bakstenen te zien zijn en waar ik de mortel tegenaan wil strijken moet men die bevochtiogen of juist niet?

Verder dacht ik dat ik voor de afwerking van de gaten een gladde spaan of een schuurbord moest gebruiken of is dat met een troffel ook wel glad genoeg te krijgen (heb nog nooit gemetseld). Er moet na het sdichtmaken van de gaten nl. nog een saus overheen en wil het oppervlak wel enigszins netjes (glad) afwerken). Alvast bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu