Boren gaten door betonnen verdiepingsvloer(en) voor aanleggen pvc leidingen

Luwi93

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een huis gekocht uit 1971, hierin wil ik een aantal loze leidingen vanuit de meterkast naar verschillende kamers op verschillende verdiepingen laten lopen om uiteindelijk utp en coax kabels + een kabel voor eventuele aansluiting zonnepanelen doorheen te trekken.

Nu worden de plafonds in de hal en woonkamer verlaagd, dit maakt het al makkelijk om vanuit te meterkast een leiding te trekken naar de locatie in de woonkamer waar de tv uiteindelijk komt te staan. Hiervoor hoef ik alleen een gat te boren in de muur tussen hal/woonkamer en dan in de woonkamer in de muur omlaag frezen. Ik zit te denken om hiervoor een Cat6/coax combikabel te gebruiken zodat ik voor alle kamers maar 1 leiding nodig heb (tenzij velen dit afraden). Ik zit te denken om hiervoor een 19mm buis te gebruiken omdat je hierdoor meer ruimte hebt om de kabel te trekken of zou 16mm ook al genoeg zijn?

Omdat de plafonds verlaagd worden ben ik ook redelijk vrij qua locaties om de gaten door de verdiepingsvloer heen te boren om daar ook leidingen vanuit de meterkast doorheen kan steken. Ik heb echt nog wat vragen over het boren van deze gaten.

Mij is verteld dat het beste is om deze gaten schuin te boren zodat je een verdieping hoger dan aan de andere kant van de muur uit komt. Maar hoe kan ik weten welke schuinte ik hiervoor moet pakken zodat ik niet te hoog in de muur of juist in de vloer uit kom? Is daar een som voor o.i.d.? En is het het handigste om vanuit boven te boren? Als ik recht omhoog wil boren komt het gat door de dikte van de boor zo ver van de muur, dat lijkt me niet het ideaalste omdat je zo ook redelijk scherpe bochten moet aanbrengen. Zijn er verder nog zaken waar ik rekening mee moet houden? Ik heb al een apparaatje geleend waarmee ik ijzer in de muren op kan sporen, zodat ik geen bestaande leidingen raak.

Mochten jullie hier nog tips of ideeën voor hebben dan hoor ik ze graag.

Alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat voor soort vloer is het?

Je kan de hoek zelf bepalen door op papier de dikte van de vloer en wand te tekenen. Dan zie je de hoek ontstaan. Hou er rekening mee dat de wanden op bg. en vd. niet perse recht boven elkaar staan.
 

Hharbers

  • #3
Coax? Kijk je TV niet digitaal ?
Naar mijn idee wordt vrijwel nergens wordt nog een analoog TV signaal doorgegeven.
Anders mooi moment om over te stappen en je modem in meterkast te hangen naar ontvangers in huis met utp te bekabelen (of zelfs draadloos )

Er bestaan ook coax naar utp omvormers zodat je coax signaal verder over utp kunt sturen
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Ik denk dat je je vergist.
Er zijn/is wel degelijk een provider die digitale TV via coax kan leveren.
Wij hebben dat ook en daarvoor hebben we heel bewust voor gekozen.
Dat is namelijk veel makkelijker om digitale TV te ontvangen zonder een extra settop box
en er is ook geen 2e afstandsbediening nodig. Op alle punten waar hier een TV zou kunnen
staan hebben we dus een coax én een nog ongebruikte UTP aansluiting.

In de glasvezel modem zit een coax module en een paar netwerk aansluitingen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu