Gat in beton boren

Melvinv

 • #1
We zijn de badkamer aan het bouwen en nu hebben we onder de houten verdiepingsvloer beton zitten. Voor de afvoer van de wc moet ik een gat van ongeveer 11 cm in doorsnee in het beton maken. Ik zie een stalen mat of iets liggen (wapening?) Waar ik ook doorheen moet. Het gat mond dan uit in de meterkast. Met welke boor kan ik dit het beste doen? En voor de betonkenners: ik wil volgendeweek licht gewicht betonmortel aanbrengen op de lewisplaten. Kan dit zomaar met dit weer?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Een betonnen vloer, onder de houten verdiepings vloer ???
   

  Melvinv

  • #3
  Ja heel vreemd! Ik dacht altijd dat we alleen maar een houten verdiepingsvloer hadden en dat daarom alles zo kraakt en extreem gehorig is. Nu hebben we de houten vloer eruit en onder de balken ligt beton... zie onderstaande foto. Ik wist niet dat dit een mogelijkheid was in een woning...


   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Kunt u daar gewoon op lopen ?
  Het lijkt mij meer op een stucplafond eerlijk gezegd.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
  Dat is geen beton, maar een rieten plafond waar van onder tegen aan gestukt is.
  Je kunt hier zo een gaatje in boren.

  Vroeger werd eerst riet tegen de houten balken aangespijkerd, en daar werd dan vaak met een leemachtig of kalkspecie tegen aan gestukt.
   

  Melvinv

  • #6
  Bedankt voor jullie reactie! Er op lopen hebben we uit voorzorg niet gedaan. Het voelt wel enorm hard. Er zit inderdaad aan de onderkant nog een plafond onder dat gestucd is. Gelukkig dat we hier zonder problemen doorheen kunnen komen.

  Ik moet nog even kijken van welk materiaal de vloer onder is in de meterkast. Ik moet via de meterkast naar de kelder. Stel het is beton. Hoe voor ik daar dan een gat in van 11 cm?
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Stel het is beton. Hoe voor ik daar dan een gat in van 11 cm?
  Diamantboor huren bij een gereedschapsverhuurbedrijf. Is watergekoeld, je betaalt een basisprijs + een prijs voor de slijtage van de boor. Viel bij mij enorm mee.

  Niet van te voren kleinere gaten boren, want dan kun je er niet meer doorheen met de diamantboor en in elk geval wordt de slijtage aan de boor daardoor beduidend groter. Meteen met de goede boor aan de slag.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Melvinv schreef:
  Ja heel vreemd! Ik dacht altijd dat we alleen maar een houten verdiepingsvloer hadden en dat daarom alles zo kraakt en extreem gehorig is. Nu hebben we de houten vloer eruit en onder de balken ligt beton... zie onderstaande foto. Ik wist niet dat dit een mogelijkheid was in een woning...


  Heerlijk he.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #9
  Heel eerlijk: als je het verschil niet ziet tussen een stucplafond en beton, moet je je afvragen of je aan klussen van deze omvang moet gaan beginnen.

  Een gat in een rietenplafond is lastig te maken. Kun je in een houten plaat het gat alvast zagen, en deze bovenop het stucwerk lijmen op het stucwerk en vastschroeven aan de balken? Dan hoef je alleen maar voorzichtig het rondje uit te zagen.

  Een betere optie is om in de ruimte eronder het rieten plafond weg te halen, en gipsplaten hiervoor terug te plaatsen.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Gebruik een gatenzaag van 110 mm of iets groter en boor vanaf de onderkant door de gipslaag, boor op heel lage toeren en hou er een stevige stofzuiger bij, fluitje van een cent.
  Een andere optie is een fijne schrobzaag, hiermee kunt u los uit de hand zagen na aftekenen van het rondje, ook hier geldt niet te hard, rustig aan om het stucwerk niet te beschadigen.

  Gebruik geen zware apparatuur, het is tenslotte niet meer dan een laagje gips met wat rietstengels.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Controleer voordat je de zwaluwstaartvloer gaat maken eerst mbv de balkenschuif of de vloerbalken sterk genoeg zijn. Let op de verzwakkingen door het leidingwerk. De maat meten onder de inkepingen of deze herstellen.
   

  Melvinv

  • #12
  Het gat boren was inderdaad een fluitje van een cent.

  De balken hebben we opgedikt met 2 cm. Een klein gedeelte van de badkamer zie je niet maar ik heb in totaal 5 balken liggen met een hoh van 49 cm en nu een totale hoogte van 19 cm. Vooralsnog verloopt alles voorspoedig. Bedankt voor jullie hulp!
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #13
  De balk links en de balken rechts moeten m.i. opgedikt worden, er is teveel uit gehaald, de balken zijn daar behoorlijk verzwakt, vooral aan de rechterkant.
   

  Melvinv

  • #14
  @Jan, ik heb alle balken opgedikt met 2 cm vurenhout. Deze zijn vastgenageld om de 30 cm. Zijn die balken nog altijd te zwak?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #15

  Melvinv

  • #16
  Ik heb even gekeken maar het is me niet helemaal duidelijk wat je me hier wil bijbrengen...
  Als ik alles invul komen er meerdere maten uit. Waaronder de maat van de balk die ik al had liggen en de maat die het nu is geworden. Heb het nu nog open liggen. Wilde het morgen dicht maken maar als er iets nog niet goed is dan heb ik er nu nog de kans voor dit te rectificerenemen.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #17
  Bij de groene lijn langs de balk zou ik nog een extra plank schroeven, de balk is daar voor de helft ingezaagd en heeft te weinig draagkracht op dat punt.
  Aan beide kanten van de dwarsbalk in de muur de lange balk met een paar stevige bouten vast zetten, van een plankje van 20 mm is niet veel te verwachten omdat de plank niet over de hele hoogte geschroefd kan worden, de dwarsbalk zit daarvoor in de weg.

   

  Melvinv

  • #18
  Bedankt voor je reactie Jan. Dan ga ik die tips nog toepassen voordat ik alles dicht maak. Welke maat balk kan ik er het beste tegenaan schroeven? En als ik bouten door die balk heen ga doen, verzwakt dat de balk niet nog meer? Op dat stuk van die dwars balk zit een inkeping van 2,5 cm dus die is gelukkig niet tot de helft ingezaagd. Dat lijkt zo door de platen aan de zijkant waarmee dat ding vast zit. Ik heb misschien ook nog de mogelijkheid om naast die rechter balk tussen de muur in nog een balk te schroeven. Zou dit eventueel ook helpen?
   

  Melvinv

  • #19
  Ik heb trouwens nog een aantal nieuwe vloerbalken liggen die ik eerder heb gebruikt voor de zolder vloer. Echter zijn dit behoorlijk zware balken. Ik kan deze er ook aan de zijkant tegenop schroeven, maar dan vraag ik me af of ik dan niet onnodig extra gewicht aan die balk ga hangen...
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #20
  Dat gewicht is maar een paar kilo, het zorgt voor meer stijfheid, dat is alleen maar beter.
  Gaten boren altijd midden in de balk, dan verzwakt de balk niet.
  Diepe inkepingen verzwakken de balken wel behoorlijk.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu