Gat gaskachel in rookkanaal kachel dichtmaken

Eduard70

  • #1
Ik heb een huis gekocht waar een houtkachel in zit die op een gemetselde schoorsteen is aangesloten. Nu bleek na het verwijderen van het behang op een slaapkamer boven dat achter het behang nog een ronde stalen gaskachel doorvoer in het rookkanaal uitkomt. Deze was afgesloten met een blikken deksel met daaroverheen aluminiumtape.
Hoe kan ik dit gat voorgoed dichtmaken zonder dat er later roet door kan komen en het afgestuced kan worden met gips o.i.d.? Er komt namelijk glasvliesbehang overheen.
 

Pepjo

  • #2
Dichtmetselen, eerst het blikken deel wat in de schoorsteen zit verwijderen.
 

Eduard70

  • #3
Kan dit met gewone steen en gewone cement of moet ik er speciaal iets voor gebruiken?
 

Pepjo

  • #4
Je kunt voor de zekerheid de vuurvaste variant van beiden nemen, maar ik waag het te betwijfelen of de rest van het rookkanaal dat ook is. :wink:
 

Fiesiekus

  • #5
Witte kalkzandsteen.
 

Pigion

  • #6
Waarschijnlijk zit er in de aansluiting ook nog wat ijzerwerk (nisbus) om het deksel vast te houden. Als je echt alles weg wil hebben, moet jedat eruit halen. Meestal zijn dit soor aansluitingen voor een gaskachel met kliene diameter, 12 of 15 cm. Daar krijg je zo maar geen kalkzandsteen in.
Ik zou het volgende doen:
Verwijder de nisbus en maak van cement een plug, die goed past in het gat en met een diepte - 2cm.. Deze plug 1 dag te voren klaar maken en met de plug een ijzerdraadje meegieten. Als de plug nog nie volledig hard is, dus na 1 of 2 dagen, de plug erin zetten met cement, gelijk met binnenkant schoorsteenkanaal, draad vasthouden en afsmeren met cement.
Succes,
Pigion, > 40 jaar ervaring, eerst prutsen, kan het nu redelijk!
 

Eduard70

  • #7
Allemaal bedankt ik ga even wat proberen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu