Gat regenpijp te hoog, dakgoot stroomt over

Jonan

  • #1
Beste lezers,

Sinds ik een aantal maanden in mijn "nieuwe" huis woon heb ik een probleem ontdekt. Bij heftige regenval stroomt de goot aan de voorkant enorm over. Over de halve breedte van de goot stroomt het water naar beneden. Ik heb (volgens mij) ontdekt dat dit komt omdat het gat van de regenpijp die op de goot aangesloten zit hoger zit dan de rand van de goot. Ik heb geen idee wie dit heeft verzonnen, en waar dit op slaat, want op deze manier kan het volgens mij nooit werken hoe het bedoelt is. Nu ben ik aardig handig, en ben ik aan het kijken hoe ik dit op kan lossen, maar ik kan het niet verzinnen. Om de goot zit een houten lijst, gelijmd volgens mij, die kan ik er in ieder geval niet zomaar afhalen. Hebben jullie ideeën?

Zie foto's ter verduidelijking.

Alvast dank!

IMG_1763.jpeg IMG_1760.jpeg IMG_1761.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Om te beginnen het blad eruit te halen.
Verder is de goot aan de voorzijde te laag.
Bouwkundig gezien niet goed ontworpen.
 

Fmrama

  • #3
Idd blad eruit. Waar blad ligt, kan geen water stromen. En gaat erover heen.
Als de onderkant van de pijp , zeg maar eens 2 cm onder de rand van de goot zit, zal bij een schone goot het water bij een normale regenbui wel weglopen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als er zoveel blad in het riool kan komen moet je niet gek opkijken dat het water in het laagste deel van het riool richting het riool van de gemeente wat strubbelingen gaat maken en bij te veel weerstand kan de goot overlopen.
De goot ligt in een bak van hout in theorie kan je de goot er zo uit de bak tillen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Zo te zien is het een vrij brede goot met de uitloopr veel te hoog in de goot.
Vooral bij hevige regen kan het water niet snel genoeg weg, het probleem kan alleen verholpen worden door de uitloop in de bodem van de goot te maken, eventueel een extra uitloop met pijp erbij maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Denk (na verplaatsing van de afvoer) aan een bladvanger en een regelmatige schoonmaak van de goot. Erg belangrijk als je zoveel blad in de goot krijgt.

Op een bepaalde manier is er nu een natuurlijke manier aanwezig om te voorkomen dat het blad verstopping veroorzaakt. Dat wordt straks heel anders.

Laat de loodgieter de zinken goot goed inspecteren. Als er zoveel water in blijft staan, heb je een risico op oxidatie van het zink (bij sommige boomsoorten een groot risico).
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Als het zink toch gecontroleerd word dan zou ik in de bodem van het hout een ovale gat maken en daar een nieuwe steek pijp door steken en op nieuw aansluiten op de afvoer.
Voordeel van ovale gat is dat het zink kan uitzetten en krimpen zonder dat het zink scheurt.
Ook zie je dat ze kabels er langs hebben gepropt dus steek pijp staat ook op spanning.

Vroeger maakte ze de steek pijp ook wel van lood zodat bij uit zetting en krimping het lood mee gaf (het lood was van 20 ponds gemaakt)
Schermafbeelding 2021-11-06 120628.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Als je een gat in de goot maakt, kijk dan gelijk of er een laag tussen het zink en de multiplex gootbodem ligt. Dit is nodig om rot te voorkomen door condens.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Nooit te oud om te leren. Wat voor een laag en welk materiaal.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Ik doel er op dat deze gootbodem van multiplex is, en als je daar het zink rechtstreeks op legt, dit door een gebrek aan ventilatie gaat rotten. Zink moet op ruw houten delen gelegd worden om dit te voorkomen.
 
  • Informatief
Waarderingen: Henk253

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu