Isoleren jaren '70 dak met gaten in dakbeschot

Alex95

  • #1
Wij willen graag ons schuine dak van een jaren '70 woning isoleren. Het dak is bestaande uit dakpannen, houten geraamde en dakbeschot. Er is geen isolatiemateriaal en/folie aanwezig tussen de pannen en het dakbeschot.

In het dakbeschot hebben de vorige bewoners 5 vierkanten gaten gezaagd. De reden hiervoor is bij ons niet bekend. Tevens zitten er beluchtingsgaten in het bovenste deel van het dakbeschot.

IMG_20220910_123822.jpg
IMG_20220910_123833.jpg


Vorig jaar hebben wij de vijf gaten met multiplex platen vast gekit gezien wij een open trapgat hebben met deur en het veel waaide op zolder (achteraf hadden wij dit beter met PUR kunnen bevestigen na lezen van fora). Na een poos heeft helaas schimmel gevormd (groen gekleurd) op deze afdekplaten en lichtelijk op het dakbeschot rondom de gaten. Wij hebben de afdekplaten eraf gehaald en de schimmel verwijderd.

Nu willen wij het schuine dak isoleren. Echter willen wij graag advies vragen of en hoe wij deze dakgaten het beste kunnen dichten om schimmelvorming of condensvorming to voorkomen.

Qua isolatiemateriaal zaten we te denken aan rollen glaswol en gebruik van dampwerende folie.

Advies wordt erg gewaardeerd gezien er veel tegenstrijdige informatie op het internet te vinden is.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Eigenlijk moet je dit van buitenaf dicht maken, omdat het anders een zwak punt in je dak blijft. Eventueel regenwater of sneeuw dat onder de pannen komt, blijft anders namelijk in de (naden van) dat gat hangen. Zeker als er straks isolatie voor zit, zal dat vocht minder snel opdrogen en kun je eventuele schade bovendien niet op tijd zien.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Die ronde kleine gaten kun je dichten door er een houten prop in te kitten. Royaal kit aanbrengen dan is dat wel dicht.

Grote gaten inderdaad van buitenaf dichten. Pannen eraf en een plaatje erop kitten. Gezien ze bijna bij de nok zitten, kun je er dan plaatselijk ook dampopen folie op aanbrengen vanaf de nok tot over het gat.
 

Alex95

  • #4
Dankjewel voor jullie reacties met tips. Hebben jullie ook ideeën om dit toch van binnenuit te herstellen aangezien de zonnepanelen over de pannen heen ligt? Misschien twee halve platen (zodat ik door het gat kom) met een laag pur erop vastmaken aan de buitenkant en dan in de binnenkant nog met schroeven bevestigen totdat de pur is uitgehard?

Alvast bedankt!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Dat kun je proberen maar is wel een risico. Ik snap niet dat je zonnepanelen legt op een dak met zulke gaten erin. Had dat dan eerst even hersteld.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
In principe kunnen zonnepanelen helpen, maar er schuilt daar nog wel een addertje onder het gras: je gaat het niet zien als dakpannen onder de panelen in de loop der tijd schade oplopen (bijvoorbeeld scheuren bij vorst) en niet langer waterkerend zijn. Een spaanplaat dakbeschot is extra kwetsbaar voor vochtschade bij de randen.

Ook blijven dingen als stuifsneeuw een gevaar; zonnepanelen kunnen dat effect namelijk versterken omdat de wind dan extra parallel aan de pannen waait.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu