Gat door betonnen vloer in leidingschacht zonder raken leidingen

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #1
Vanwege verduurzaming wil ik wat nieuwe (water)leidingen naar zolder leggen. Ik heb een huis uit bouwjaar 2000 met een schacht naast de meterkast. Die gaat op de eerste verdieping door de badkamer. En op zolder is hier niets meer van te zien.

In de meterkast zit er een houten plaat voor de schacht. Als ik deze weg zaag kan ik er hier dus bij. Op de eerste verdieping is hij in de bakamer betegeld, dus hier kan ik er eigenlijk niet in komen. Op zolder, is de vloer boven de schacht dicht. Verderop heb ik wel koud water en de ontluchtingspijp van het riool, dus waarschijnlijk gaan de leidingen vanuit de koof door de vloer naar een andere plek.

Hoe boor ik nu op een veilige manier vanuit de meterkast, en vooral vanuit de vloer op zolder de schacht in, zonder leidingen te raken? Zijn er leidingzoekers die het leidingverloop goed in kaart kunnen brengen?

Mits nodig kan ik fotos aanleveren, maar aangezien ik nog niet aan het slopen ben is er nog niet veel te zien.
 

Auto-Geen

  • #2
Niet boren maar voorzichtig open hakken, met de hand of met een hakhamertje.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Denk dat je er niet aan ontkomt om de koven open te maken.
Gewoon gaten boren en een leiding los door een schacht leggen geeft vrij vaak problemen met klapperende leidingen ed. en je wilt niet na al het werk te hebben gedaan alsnog alles open moeten maken.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
@Gerrit, zou inderdaad uiteindelijk de conclusie kunnen zijn, al gaat het in principe slechts om 1 warm water leiding, die ik dus 1 verdieping niet kan beugelen. Ik hoop hier wel mee weg te komen. Bij aanpassing van de badkamer over een paar jaar kan ik hem altijd nog beugelen voordat de nieuwe tegels er in gaan.

Ondertussen verder na lopen denken, maar via het luik naar de kruipruimte zie ik dat ik een kanaalplaatvloer heb.

Dan neem ik aan, dat op zolder de vloer van hetzelfde type is, en de ontluchtingspijp en waterleiding door een sleuf loopt zoals op onderstaande foto te zien.

Ik neem aan dat dit vervolgens dichtgesmeerd wordt, en dat ik dat zou moeten kunnen herkennen van boven? En dus kan zorgen dat ik ernaast boor? Eventueel met een warmtecamera om het koud water de detecteren, of de pvc afvoer nadat ik er veel warm water door laat weglopen.

Geeft dit iemand nog goede ideeën om veilig te kunnen boren?1691061225910.png
 

Ijssel87

  • #5
Je verdiepingsvloer hoeft niet per se hetzelfde te zijn. Kan net zo goed breedplaat op liggen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als er leidingen door de kanaalplaatvloer lopen, is het een leidingplaatvloer. Dat is net wat anders. Er sleuven bij maken kan niet (zomaar).

Bij leidingen die in beton zijn gestort duurt het denk ik lang voordat je dit ziet op een warmtebeeld. Maar het valt te proberen. Waarom moet er warm water naar boven?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #7
Ik wil van de dure stadsverwarming af, en een warmtepomp boiler plaatsen. Deze moet op zolder komen. Hier heb ik al koud water maar geen warm water.

Ik zal eens proberen bouwtekeningen te verkrijgen zodat ik in ieder geval weet welk type vloer ik op zolder heb aangezien dit dus niet hetzelfde hoeft te zijn als de begane grond.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu