Gat boren in betonvloeren

Winnieandbuzz

  • #1
Ten behoeve van afzuiging keuken willen we een gat laten boren door de 1e verdiepingsvloer en zoldervloer.

De vloeren zijn voorzien van bewapening en er zijn ook luchtkanalen van de mechanische ventilatie en electra leidingen e.d. ingegoten in het beton.

Op welke manier kom je erachter waar wel of niet geboord kan worden? Lukt dit met een leidingzoeker of zijn er andere truukjes voor?
 

Droid

  • #2
Je kunt niet toevallig de bouwtekeningen achterhalen?

Anders moet je met logisch nadenken een eind kunnen komen wat betreft de MV kanalen. Je kunt de punten zien waar hij afzuigt en als je weet waar de standleiding zit kun je wel beredeneren waar de leidingen in de vloer lopen.

Betreft de wapening, als je kort bij de oplegging boort heeft het minst invloed (e.e.a. uiteraard afhankelijk van de situatie).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Dit lukt niet met een leidingzoeker. Er zijn bedrijven die wapening kunnen opsporen, maar dat zal duurder zijn dan het gat maken.

Schakel een constructeur in. Want je gaat bij een gat voor een afzuigkap altijd door wapening heen.

De bouwtekeningen zijn op te vragen bij de gemeente. Als het goed is hebben ze ook de detailtekeningen van de breedplaatvloer.
 

Droid

  • #4
IJkenhout schreef:
... van de breedplaatvloer.
Kan ook een kanaalplaat zijn. In de zogeheten leidingvloeren kan MV en riool verwerkt worden.
 

Winnieandbuzz

  • #5
Het betreft hier een constructie in tunnelgietbouw. Derhalve staat er geen spanning op de wapening. Het gat van 150 mm zal zo'n 120 cm naast het gat van de trap liggen.

Ik kan mij niet voorstellen dat dit het huis laat instorten? Is advies van een constructeur echt benodigd?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik deed inderdaad een aanname van het type vloer :oops:

Het huis zal vast niet instorten, maar je boort zeker door meerdere wapeningsstaven heen, dus dit hoort altijd even met een constructeur doorgesproken te worden. Naast een trapgat is soms/vaak een versterkte strook (met extra wapening) aanwezig.

Het makkelijkst is de oorspronkelijke constructeur even te bellen en hem een schets van de plek van de gaten voor te leggen ter advies. Ik verwacht dat dit per telefoon of email afgedaan kan worden, dus het kost meer moeite dan geld :)

Om terug te komen op je vraag of er andere leidingen in de buurt zitten; dit kan je nakijken op de installatietekeningen. Die zijn niet altijd bij de gemeente te vinden, maar wel bij de bouwer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu