Gasverbruik intergas prestige cw6

HJHoondert

  • #1
Allen,

Ik heb vorig jaar een nieuwe ketel (prestige cw6) laten plaatsen als vervanging van een 8 jaar oude huur atag van Feenstra (ik meen cw5) puur omdat ik de huur te belachelijk voor woorden vind qua kosten.

Omdat de woning heel lang leeg heeft gestaan met een constante temperatuur van een graad of 15 en geen water gebruik is er geen vergelijkingsmateriaal van de oude bewoners. Ik gebruik de ketel voor ongeveer 80m2 vloerverwarming en 8 radiatoren in een woning van 225m2 met een constante temperatuur van 20 graden waarbij alle 8 de radiatoren met thermostaatknoppen maximaal op stand2 staan. En nog verbruik ik 2800 m3 gas. Enkel cv en tapwater. Wij koken verder elektrisch en verbruiken dus verder geen gas. De gasleidingen zijn recentelijk opnieuw afgeperst tot en met het gasblok met 0.0 terugloop dus daar ligt het niet aan. Iemand een idee ? Ik vind het nogal veel...

Voor het idee wij hebben een danilith woning uit 1998 met een a label voor energie ‍
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De boiler op temperatuur houden kost gas.
CW6 kies je als je veel warm water tegelijkertijd gebruikt, zoals gelijktijdig douchen e.d. Gebeurt dat ook?
Energie label a zegt niet zo heel veel, zeker als dit nog uit de tijd is dat je zelf alle gegevens mocht aanleveren.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Dat verbruik kan zo maar kloppen, ervan uitgaande dat de woning is geïsoleerd naar de normen van 1998. Het is een behoorlijke woning en als je die 24/7 op 20 graden gaat stoken, dan krijg je een wat meer dan gemiddeld verbruik.

Tapboiler in de Intergas maakt in principe het verschil niet in het verbruik. Tenzij je de warmwatercapaciteit natuurlijk ook daadwerkelijk gaat benutten.

Snelste besparing is waarschijnlijk het toepassen van nachtverlaging als dat werkbaar is en de niet gebruikte ruimtes niet continu verwarmen.
 

HJHoondert

  • #4
@ mn22 de woning hebben wij vorig jaar gekocht en toen voorzien van een energielabel,maar ik snap wat je zegt. Maar het energie label is dus van de normering die in 2020 geldend was. Daarnaast kan er aan beton/pir/beton weinig veranderen. Zeker niet icm hr+ glas. Wellicht ter verduidelijking enkel die 80m2 vloerverwarming staat op 20 graden. Met een nachtprogramma welke van 22.00 tot 06.30 aan staat op 17.5 meestal loopt de temperatuur in de winter max 1.5 graden terug in de nacht. Dus durf ik best de bewering aan dat het goed geïsoleerd is ;).de radiatoren staan enkel op max stand 2 om doorstroming te creëren eigenlijk niet eens nodig omdat het 2 gescheiden systemen zijn maar toch voor de gemoedsrust.
Ook weer voor de duidelijkheid het is een nieuwe ketel uitsluitend voor cv en tapwater. Dus ik kook niet op gas. Dan vind ik 2800m3 echt bezopen veel.

@Rola
De CW6 heb ik inderdaad voor gelijktijdig douchen maar dat gebeurt niet vaak. Echter omdat ik dat geneuzel voor wilde zijn heb ik cw6 genomen.

Wat ik me afvraag is als ik de boilerfunctie uit zou zetten heb ik dan in basis een cw5 ? En heb ik dus enkel geen direct ww maar pas na 10 seconden want dat zou ik prima acceptabel vinden. Dan maar geen boiler :)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Hoeveel gebruik je nu per maand? Dat is dan alleen voor warm water.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Die boiler gaat het verschil niet maken. Het is juist een prachtige tussenoplossing zo'n oplaadboiler, in Nederland weinig toegepast omdat de aanschafprijs te hoog is in verhouding tot een normaal combitoestel met platenwisselaar.

Heb je zelf al een afrekening gehad? Wellicht is er bij de overdracht een onjuiste stand doorgegeven?
 

HJHoondert

  • #7
@Rola
In juni 41 m3 en in juli 45 m3 augustus tot nu 27 in mei dit jaar 182 m3 (gecontroleerde verbruiksstanden)

In december en januari 425 en 550

Dus overall vind ik dat ook al veel

@Mn22
Ik weet 100% de juiste stand. En daarna binnen 1 maand een slimme meter wissel.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Dat is al 500 m3 op jaarbasis voor warm water.
Hoeveel persoons huishouden?
 

HJHoondert

  • #9
@Rola

Man vrouw zoon 18jr dochter 15jr dus het is ook geen enorme samenstelling. En ik denk dat er in herfst en lente meer warm water gebruikt word.. oja voor ik het vergeet ik heb een quooker voor kokend water dus er gaat ook geen warm water in een ketel voor thee ofzo dus als ik volgens jouw redenatie 500 m3 gas voor ww gebruik dan heb ik dus 2300m3 over voor cv .... :'( schiet mij maar lek
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik gebruik iedere week deze site. Je zal nog even moeten wachten omdat er praktisch geen stookdagen zijn geweest. Maar geeft een goed beeld. Duidelijk te zien is dat week 25 behoorlijk fris was in Nederland. Zelf vul ik iedere week 1200m3 in. Wij zijn met twee koken ook electrisch, waterkoker voor heet water. In de zomer gebruik ik 3 M3 in de week aan gas.
Dikte isolatie kan wel in orde zijn maar aandacht aan de winddichtheid van de woning is ook belangrijk daar is vaak veel te halen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
500 m3 voor warm water met z'n vieren is zo veel niet. Vergeet net dat je ook comfort heb, je staat niet onder een straaltje van een keukengeiser te douchen.
 

HJHoondert

  • #12
@Wgb

Ik heb natuurlijke ventilatie in de woonkamer middels roosters die heb ik ondertussen behoorlijk veel dichter gemaakt. Helemaal dicht is geen optie in mijn optiek t.o.v. vocht wat je produceert.

@Rola
Dat comfort deel is zeker waar maar doe eens gek dat ik 700 m3 gas verbruik voor water dan heb ik nog steeds 2100m3 verwarming..das toch bizar
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
En dan wekelijks die site raadplegen wat het effect is van je maatregelen.
Douchen kan het gebruik van gas behoorlijk verhogen omdat de ketel dan niet condenseert. Volle bak vooruit toch.
Wat is het gebruik van gas met douchen. Google schrijft " Als jijzelf en bijvoorbeeld 3 gezinsleden dagelijks 5 minuten douchen, betekent dit dat er per dag 0,8 m3 gas nodig is om het douchewater te verwarmen. Per jaar komt dit neer op een gasverbruik van 292 m3 voor het hele gezin om met warm water te douchen. "
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #14
11m3 per persoon is niet weinig, maar je staat idd wel onder een stevige straal warm water.
Ruim 2000m3 gas voor verwarming voor hoeveel m3 huis?
In 1998 was de isolatiewaarde voor dak isolatie nog niet zo heel hoog, 2,5 of 3,0.
Daar verdwijnt vaak de meeste warmte. Je kan overwegen om als het weer kouder is om infrarood foto's te laten maken, dan krijg je een idee hoe goed je huis geïsoleerd is.
 

HJHoondert

  • #15
@Rola
De stevigheid van de straal is mede afhankelijk van het leiding werk achter de kraan niet van de hoeveelheid warmwater ik heb er geen hydrofoor tussen of ander drukverhogende zaken. Maar ik begrijp wel wat je zegt.

Volume van de woning is 830 oid. Dat is inclusief inpandig garage en berging
 

Lange Herman

  • #16
Het kan maar zo zijn dat uw ketel zijn vermogen niet kwijt kan in de installatie en vervolgens gaat staan pendelen (aan-uit-aan-uit-enz) dit is niet erg gunstig voor het gebruik.
Laat een warmteverlies berekening maken om te bepalen hoeveel vermogen uw woning nodig heeft.
Pas in de parameters van uw ketel het maximaal cv vermogen aan.
Regel uw installatie in.
Pas geen nachtverlaging toe.
Hoe is de vloerverwarming aangelegd? hoh afstand, lengte per groep? (Als de vvw is aangelegd als "bijverwarming" zal het waarschijnlijk niet geweldig gaan werken.)
Misschien een eventuele modulerende kamerthermostaat vervangen door een aan/uit model.
Bedenk dat een woning uit 1998 zelden zo zuinig is als een woning van twintig jaar later.
Misschien kunt u energiezuinige ventilatie aanleggen?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #17
830m³ is een serieuze inhoud, als dat klopt dan is 2100m³ aan gasverbruik per jaar voor verwarming ook niet abnormaal.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #18
Ach, wij zitten ook op ongeveer 2750m3/jaar, en dat kan nog veel verbeteren als we verder gaan
met isoleren en dergelijke. Een nieuwe ketel kan misschien wel wat helpen maar als het vermogen
nodig is om alles te kunnen verwarmen en warm te houden dan zal een nieuwe ketel niet extreem
veel minder verbruiken. Zoveel mogelijk isoleren en de installatie verbeteren, dat is het beste.

Ben je van plan om zelf te gaan klussen?
 

HJHoondert

  • #19
@Ronny

Alles is al verbouwd, en goed geïsoleerd. Die vermogens heb ik enkel voor het douche vermogen. Ik had geen zin in geneuzel met de gelijktijdigheid van douchen. Qua vermogen zou ik met een 22 kw keteltje wel weg komen verwacht ik. Maar ik zal een TOB berekening laten maken en dan weet ik iets meer. Eerst even de rc waardes terug zien te halen in de vergunningen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #20
HJHoondert schreef:
Ik gebruik de ketel voor ongeveer 80m2 vloerverwarming en 8 radiatoren in een woning van 225m2 met een constante temperatuur van 20 graden waarbij alle 8 de radiatoren met thermostaatknoppen maximaal op stand2 staan.
Wij gebruiken ruim 2000m3 in een woning met een totaal vloeroppervlak van iets meer dan 100m2 dus voor een woning van 225m2 lijkt me 2800 m3 die continu op 20 graden wordt gehouden vrij normaal.
Het lijkt me immers dat je met een woning van 225m2 het niet meer hebt over een tussenwoning.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu