Gasleiding vervangen.

Reuvers

  • #1
Hallo,

Ik heb zojuist een huis gekocht. Wat mij direct opvalt is dat de vorige eigenaar niet echt zo proffesioneel omgegaan is met de gasleidingen ( hij komt van de meter gaat van 22 naar 15 dan weer naar 22 onderweg 5 x afgedopt dan naar het fornuis en dan naar de CV. Deze wil ik echter gaan vervangen in zijn geheel. Ik wil een nieuwe buis gaan leggen die van de meter rechtstreeks naar de Cv gaat en onderweg 1 aftakking voor het fornuis. Dit wilde ik gaat doen met gewone koperen buis 22 mm. Het T-stuk dat gezet moet worden wilde ik gaan solderen. Nu ben ik zelf niet zo bekend met de nieuwste regels op het gebied van gasleidingen in huis enzo dus vandaar....

Mag dit in de kruipruimte?
En ben ik verplicht om een mantel erom heen te doen?
Volstaat een flexible elektra buis?

Wanneer een mantel verplicht is wil ik hem via de kelder de kruipruimte in laten lopen. Zodat ik hem in de kelder kan spitsen met een t-stuk. Zo dat ik wel een mantel kan plaaten.

Ik zou graag wat advies van jullie krijgen ten opzichte van de regels van tegenwoordig.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
ALs hij door de kruipruimte gaat mag er geen t-stuk in komen in de kruipruimte.
Er moet een matelbuis uit één stuk geplaatst worden die aan beide zijdes boven de vloer uit komt.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Maak er twee gasleidingen van, vanuit de meterkast, dan kan om beide gasleidingen een gesloten mantel worden gebruikt.

Het moet dus een binnen leiding worden met een buiten mantel die een ruimte heeft van tenminste een 1/2 centimeter rondom de binnenbuis.

Zowel de aansluitingen in de meterkast de vloer in, als waar deze de vloer weer uit komen moeten gasdicht zijn uitgevoerd.

Er mag geen enkele mogelijkheid zijn dat onder de vloer op welke wijze dan ook gas uit een van de leidingen kan stromen en onder de vloer terecht kan komen dat is de regelgeving vanaf 1987 en is nog steeds van kracht.

Of en dat is een nieuwe mogelijkheid bij gekomen, de fabrikant die een gasleiding kan leveren heeft een leiding die een QA goedkeur merk heeft en die door de fabrikant gegarandeerd wordt voor ten minste 50 jaar gasdicht te zijn onder normale omstandigheden.

Dan blijft nog wel staan dat er geen verbindigen onder de vloer gemaakt mogen worden.

Vr Gr en succes ermee
 

Reuvers

  • #4
Als eerste bedankt voor de nuttige reacties. Echter de leiding die er nu ligt is wel meerdere malen met een knelfitting verlengt of afgedopt. Dat is juist waarom ik hem wilde vervangen. Plan is nu om vanuit de meterkast naar de kelder te gaan (deze ligt eral) daar de buis door te zagen en een t-stuk te plaatsen. En dan met het t-stuk via de kruipruimte naar de CV en naar de Keuken. Zodat ik dit kan halen zonder t-stuk of knelfitting.

De buis die ik wilde gebruiken is 22 en 15 mm wicu buis. Echter zit hier al een mantel om heen. Maar als ik het goed begrijp moet er nog een omheen omdat het een halve centimeter rond de binnenbuis moet wezen. Wilde hier flexibele elektra buis voor pakken van de goeie diameter. Echter mag dit?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
De leiding is dus zowizo al niet echt geschikt om dat er al verbindingen onder de vloer zitten, uitbreiden mag niet omdat u zich daarmee niet aan de voorschriften kan houden die er zijn.

Nee dat mag niet omdat die mantel niet geschikt is voor dat doel, daar zijn orginele mantel buizen voor uit (1) een stuk.

U komt dan toch uit op twee nieuwe leidingen omdat in de kruipruimte geen verbindingen en afdop fittingen mogen zitten.

En de mantel om een WICU buis wordt niet gezien als mantel in die zin dat de buis dan geschikt is voor in de kruipruimte.

Helaas de buis die er ligt kan u dus in de nieuwe situatie dus niet gebruiken, omdat wat u er ook aan doet, de regelgeving NEN niet wordt gehouden er ook geen mantel meer omheen kan die past en uit 1 stuk en zonder onderbreking is gemonteerd vanuit de meterkast naar boven de vloer waar de leiding nodig is.

E.e.a. moet gasdicht tussen kruipruimte en beganegrond worden uitgevoerd en dat lukt niet zoals u in uw plan voorsteld.

Vr Gr en succes ermee
 

Xr8

  • #6
Er is tegenwoordig ook flexibele gasbuis in de handel compleet met mantelbuis. Vaak handiger te verwerken dan wicu. Nadeel is dat je speciaal gereedschap nodig bent en gas geschikte koppelingen.

Succes.
 

Reuvers

  • #7
Ik denk dat jullie mij verkeerd begrepen hebben ik zal het even uitleggen aan de hand van een tekening. De bovenste tekening is de oude situatie de onderste is hoe ik het wel gaan doen.



De oude leiding wil ik helemaal verwijderen alleen een klein stukje laten staan dat in de kelder loopt. In de oude situatie gaat hij van de kelder opzij naar de kruipruimte waar hij afgedopt is om naar de voorkant van het huis te gaan. Dit wil ik veranderen dat hij van de kelder naar de andere kant van de kelder gaat daar een t stuk plaatsen. Dan met wicu buis + Mantel apart naar de CV en naar de keuken toe.

Mag dit?
 

Reuvers

  • #8
Gasleiding.

Deze buis ga ik gebruiken heeft dus een QA goedkeuring als ik het zo goed gezien heb.

Verder staat er bij de rijk een mantelbuis geel gekleurd speciaal voor Gasleiding. Dan wil ik die gaan gebruiken als mantelbuis over de wicu.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
Dat zou moeten kunnen
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
Duidelijk zo, wat u zo op de tekening voorsteld mag, in de muur en de vloer een vaste doorvoer gebruiken. :prima:
 

Reuvers

  • #11
Is uitgegloeid koper ook geschikt als gasbuis?
Dit ivm de buitendiameter van de buis en de binnendiameter van de mantelbuis.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #12
Met een QA keurmerk zal het wel goed zijn, zonder dat keurmerk niet.

Zachtkoper diend wel altijd gesoldeerd te worden omdat knellen niet mag voor gas met zacht koper.

Vr Gr
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu