Gasleiding kruipruimte doorboord, iemand een oplossing?

Daniel83

 • #1
Ik heb bij het boren van een gat voor een extra elektrapunt in de keuken mijn gasleiding en waterleiding geraakt in de kruipruimte. Beiden zijn beschadigd en lekken nu, ik heb de hoofdkraan direct dichtgedraaid. Nu heb ik alleen geen flauw idee hoe ik dit moet gaan oplossen. Heeft er iemand suggesties en oplossingen, graag ook wel een oplossing dat conform regelgeving mag.

Het betreft een koperen 28 mm gasleidingsbuis en 15 mm waterleiding. Nu ben ik al veel aan het zoeken maar ik kan geen eenduidig antwoord vinden of je uberhaupt een gasleiding in de kruipruimte kan en mag repareren ofdat er een compleet nieuwe leiding getrokken moet worden. Dat zou namelijk wel echt een zware tegenvaller zijn, nog groter als het nu al is. Ik heb wat foto's bijgevoegd, enkel de beschadiging op gasleiding is moeilijk vast te leggen op de foto.

Het betreft een woning uit 1983, en zoals op de foto te zien is heeft de gasleiding geen mantelbuis, ik weet ook niet of dat verplicht is voor een woning uit die tijd. Wellicht dat iemand daar ook een antwoord op kan geven.

gasleiding kruipruimte.jpg IMG_7673.jpg
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Dikke pech!

Alleen als je heel goed weet wat je doet kun je zelf een nieuw stuk leiding solderen. En ja, een mantelbuis is verplicht, tot boven de grond (om ophoping van gas in de kruipruimte te voorkomen).

In jouw geval zou ik een loodgieter/installateur bellen. Kost waarschijnlijk wel wat, maar in dit geval gaat veiligheid boven alles!
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #3
Was toen niet verplicht maar als je nu werkzaamheden eraan verricht moet deze aan de huidinge norm voldoen.
De waterleiding vrijmaken, schooonmaken en er een reparatiekoppeling tussen zetten dan is dat klaar.
Gas word waarschijnlijk een nieuwe leiding.
 

Daniel83

 • #4
Ik las inderdaad dat een mantelbuis verplicht is tot boven de grond, maar dit is bij mij dus niet aanwezig. Daarom vroeg ik me af of dit bij oude huizen (1983) toen al wel verplicht was.

Moet je bij een reparatie ook aan de huidige norm gaan voldoen? Ik had namelijk gehoopt dat ze er een nieuw stuk leiding in konden gaan solderen, maar als dat niet mag dan zal het wel een nieuwe leiding worden. (wat nog niet makkelijk gaat worden gezien het feit dat alles met pur schuim is geïsoleerd in de kruipruimte)
 

Auto-Geen

 • #5
1706344191596.png

In plaats van solderen met dit soort koppelingen repareren zodat de druk er weer op kan. Als je aan de huidige voorschriften wil voldoen zal dan de gasleiding opnieuw aangelegd moeten worden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #6
Daar heb je toch persgereedschap voor nodig?
 

Ijssel87

 • #7
Zware tegenvaller?? Je hebt eerder geluk dat je het in de gaten had en niet je kruipruimte vol gas hebt gezet. Ik zou dit eerder als heel veel geluk zien.
 

Daniel83

 • #8
Ja nou toch voelt het niet als echt geluk hebben.
 

Lampje45

 • #9
Daniel83 schreef:
maar als dat niet mag dan zal het wel een nieuwe leiding worden. (wat nog niet makkelijk gaat worden gezien het feit dat alles met pur schuim is geïsoleerd in de kruipruimte)
Ik denk niet dat dit een punt is, ze zagen gewoon de leiding los aan beide zijden en leggen gewoon een aparte leiding buiten de isolatie om. Blijft de oude leiding lekker zitten.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #10
De waterleiding kun je simpel zelf repareren met een (reparatie) knelkoppeling 15x15. Even het koper mooi opschuren, koppeling er op en aandraaien.

De gasleiding mag je niet zelf repareren, maar dit kan door een installateur op dezelfde manier met een knelkoppeling 28x28 gedaan worden of door een gas perskoppeling (maar daar is speciaal duur persgereedschap voor nodig).

Ik denk niet dat een installateur zelf begint over een hele nieuwe gasleiding. Ze hebben het druk dus daar zit hij zelf ook niet op te wachten. Dat het volgens de regels wel zou moeten is een ander verhaal.
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #11
een knelkoppeling in een gasleiding 28 onder de vloer is niet toegestaan voor een snelle noodreparatie ok maar dit is geen langdurige oplossing
 

Sander 1972

 • #12
Bert ik kan je garanderen dat die er bij ons uit gaat, het gaat om een koppeling in een kruip ruimte. En als het fout gaat komen ze bij jou. Want jij hebt die koppeling geplaatst.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #13
Ik heb afgelopen jaar mijn huis uit 1970 gasloos gemaakt en de oude gasleiding was ook overal aan elkaar gekneld onder de vloer. Dat zag ik bij het verwijderen er van. Ging om ongeveer 25 meter. Zat ook geen mantelbuis om.

Als ik nu geen warmtepompen had gehad, stroomde er nu nog 5.500 m3 gas per jaar
door die leiding.

Het mooiste is uiteraard een compleet nieuwe gasleiding zonder koppelstukken, enz.. Maar iets was tientallen jaren gewoon met knelkoppelingen en zonder mantelbuis is gedaan is nu niet ineens zwaar onveilig. Half Nederland heeft nog zulke gasleidingen in huis.

De netbeheerder heeft 2 jaar geleden bij het vervangen van de gasmeter een lektest gedaan en de leiding verloor net te veel druk. Maar hij zei dat komt vaker voor bij een oude leiding en die lekken al vanaf het begin wat druk dus niks om je zorgen over te maken.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #14
de regels zijn er niet voor niets maar laten we er geen welles nietes van maken, ik denk dat ts voldoende antwoorden heeft om vooruit te kunnen.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

Ronny

Specialist Verwarming
 • #15
Ik zie hierboven oplossingen zoals solderen, knellen e.d. maar weten we zeker dat de gasleiding van
koper is? De waterleiding wel, dat zie je op de foto maar de gasleiding lijkt mij toch van staal.
(of heb ik het mis)
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #16
de TS zegt dat ze van koper zijn maar ik twijfel ook gezien de kleur.
 

Daniel83

 • #17
Gelet op de kleur van de beschadiging ga ik er eigenlijk vanuit dat het ene koperen leiding is, maar is dit misschien makkelijk te controleren? Dan kan ik dat altijd even doen
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #18
Magneet kleeft aan stalen leiding, aan koper niet.

Tenzij het roestvrij staal is, maar dat zal bj een stalen gasleiding beslist niet het geval zijn.

Edit: lees zojuist dat dat laaste ook niet helemaal klopt: er zijn soorten RVS die wél magnetisch zijn. Ik test, om te bepalen of een stalen schroef al of niet RVS is, altijd d.m.v. een magneet en dat klopt wel altijd...
 
Laatst bewerkt:

Daniel83

 • #19
Het is dan toch een koperen leiding want een magneet blijft er niet aan kleven.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #20
Gewoon even opschuren, kun je eenvoudig zien of het koper is of wat anders.
Maar gezien de donkere kleur van de leiding terwijl de ander groen is uitgeslagen lijkt het op dikwandig.
Ik neem aan dat je het weekend niet in de kou wilt zitten (hier geeft de thermometer al onder 0 aan)
Heb je een soldeer of knelkoppeling dan nu eerst voor nood repareren dan kun je later wel verder zien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu