Gaskachel of toch electrisch verwarmen??

JeroenJ

  • #1
Hallo,

In onze woonkamer hebben wij als hoofdverwarming een gaskachel. Op zich geeft deze voldoende warmte om de woonkamer (en open keuken) te verwarmen. Maar onder andere i.v.m. de veiligheid van m'n dochtertje (de mantel van de kachel heeft nl. 'sierpunten' erop zitten) en omdat de kachel bijzonder lelijk is, willen we hier iets anders voor in de plaats.

Maar nu vragen wij ons af of we wel een gaskachel terug willen. Centrale verwarming aan laten leggen is wat ons betreft geen optie. Maar nu zaten wij aan electrisch verwarmen te denken. Op internet ben ik informatie tegen gekomen over electrische verwarmingspanelen zoals Econoheat (die ook energiezuinig zouden zijn), maar ik vraag me hierbij af of deze de ruimte echt wel voldoende kunnen verwarmen. Ik moet er wel bij zeggen dat we in een goed geïsoleerd huis wonen. En ik vraag me af of verwarmen door middel van een gaskachel uiteindelijk toch niet goedkoper is dan electrisch verwarmen...

Ik kan ook zo gauw niets vinden over een bedrijf oid die hierin kan adviseren, omdat ze of alleen op kachels zijn gericht, of alleen op (electrisch) verwarmen.

Heeft iemand dus advies of tips voor mij hiervoor, of hier zelf ervaring mee??
Alvast bedankt.

Groeten,
Jeroen
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Elektrisch verwarmen is veel duurder in energieverbruik dan gas. Zeker een factor drie. Dat is dan ook de reden dat het in nederland nauwelijks wordt toegepast.

Als je over zou stappen moet je waarschijnlijk ook aanpassingen laten maken aan je elektrische installatie. J Voor verwarming heb je immers behoorlijke vermogens nodig.

Ik zou dus zeggen, gewoon een andere gaskachel plaatsen als cv geen optie is.
 

JeroenJ

  • #3
Het energieverbruik van gas is lager dan dat van electrisch verwarmen...

Maar wat ik me dan afvraag is hoe het zit als je met de aanschaf van de kachel of verwarming rekening houdt... Een gaskachel met een beetje vermogen kost ook al gauw €2500 en dan is ie nog niet eens geïnstalleerd. Maar ik heb geen idee wat ik aan een electrische verwarming kwijt zou zijn, hier kan ik weinig over vinden op internet (wel over losse electrische kacheltjes, maar dit is ook weer niet de bedoeling)

Iemand nog tips?
 

Fiesiekus

  • #4
Kan je niet die sierpunten eraf slopen of zo, en een veiligheidsrekje rondom de kachel plaatsen?

Overigens kan ik me de zorgen omtrent je dochter goed voorstellen; heb me als klein kind ook wel eens flink verbrand aan de kolenkachel; gelijk afgeleerd.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Ik denk dat je voor rond de 400 euro wel een redelijke 2e hands hebt even googelen
 

Fiesiekus

  • #6
Ja klopt, maar let wel op de veiligheid en laat de erkende installateur de kachel installeren, gasleiding persen en controleren of de verbranding/het toestel oké is. Evenals het rookkanaal.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Bij aanschaf van elektrische kachels moet je ook de prijs van de aanpassing van de elektrische installatie meenemen.

Aangezien de prijs van elektriciteit behoorlijk hoger ligt, zal een eventuele meerprijs van een gaskachel snel terug verdiend zijn.
 

TSPaul

  • #8
Er is nog een derde mogelijkheid , het aanschaffen van een warmte pomp.
Een warmtepomp is in wezen hetzelfde als een koelmachine. Maar waar bij de koelmachine het doel is om te koelen, is bij de warmtepomp verwarmen het hoofddoel. Een koelmachine en een warmtepomp onttrekken warmte op een lage temperatuur en geven die warmte weer af op een hogere temperatuur. Dat kan op verschillende manieren.

Voordeel is dat de elektrische engerie die er in gaat met een factor 5 aan warmte eruit komt zodoende kan die zuiniger zijn dan een cv installatie.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #9
Weet niet of je de prijzen van een warmtepompinstallatie kent Paul maar dat is denk ik geen optie dus!!!
 

TSPaul

  • #10
Ik bedoelde een airco die kan verwarmen.

Zo iets als de foto beneden, er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden
niet meer online
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu