Zeer oude gaskachels

suchyy

  • #1
Hoi!
Allereerst sorry als ik veel fouten maak, ik ben nog steeds Nederlands aan het leren.

Ik heb een huis gekocht met een tuinhuisje en een garage.
Zowel het tuinhuis als de garage zijn voorzien van gaskachels.
Die in de tuinhuis is eenvoudiger, maar uit één stuk, die in de garage is groter en ziet er ingewikkelder uit. Tevens is deze aangesloten op meerdere radiatoren in de garage.

Ik vraag me een paar dingen af:
1. Hoe efficiënt zijn dergelijke kachels? Ik heb een kachel nodig in het tuinhuis, moet ik die gewoon vervangen door een elektrische? Wat is duurder in gebruik? Ik weet niet zeker of ik verwarming in de garage nodig heb. De vorige eigenaar gebruikte het als werkruimte, ik zal waarschijnlijk niet zoveel tijd binnen doorbrengen.

2. Moet ik die kachels zoals de combiketel in huis ieder jaar door iemand laten controleren?

3. Waar vind ik iemand die weet hoe ik deze kan controleren/repareren? Zou dat algemeen bekend zijn voor mensen die met gas werken?

Bedankt!

20210716_164358.jpg 20210716_164401.jpg 20210804_193109.jpg 20210806_091408.jpg 20210806_131708.jpg 20210806_131717.jpg 20210806_131725.jpg
 

ABCDE

  • #2
Isoleren en airco ophangen. Garages zijn niet gebouwd om als woonruimte te gebruiken.

Vaak zijn dit half open toestellen, dus ook veel hoger CO risico. Zou ze gewoon saneren.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Onderhoud van zulke apparaten kun je inderdaad door een loodgieter laten uitvoeren. Jaarlijks onderhoud is zeker aan te bevelen.
 

Lange Herman

  • #4
Gezien de leeftijd van beide toestellen verwacht ik dat er asbest in zit.
Geen enkel bedrijf kan en mag deze toestellen nog goed onderhouden en/of repareren.
Mijn advies is om ze te (laten) verwijderen en over een alternatief na te denken.
(Misschien is het idee van ABCDE nog niet zo slecht.)
 

ADDave

  • #5
Lange Herman schreef:
Gezien de leeftijd van beide toestellen verwacht ik dat er asbest in zit.
Dat zit er dik in ja.

Alleen al de besparing op energiekosten is het vervangen al waard.

Je Nederlands is overigens niks op aan te merken. Er zijn Nederlanders die het slechter doen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Het is maar net de vraag hoe vaak je de verwarming gaat gebruiken en wat je beschikbare budget is voor eventuele aanpassingen aan de installatie.

Wat betreft de garage, op de foto is een oude Remeha ketel te zien uit 1979. Deze is oud en het rendement is laag (op zijn best net een VR ketel). Verder is het een open toestel, maar dat hoeft niet direct een probleem te zijn als deze volgens de eisen staat opgesteld.

Als je deze ketel regelmatig gebruikt is het verstandig om deze te vervangen voor een nieuwe ketel. Het rendement van een nieuwe ketel is veel beter en de nieuwe ketel verdient zich dan vanzelf terug. gebruik je de ketel weinig of niet, dan is vervangen alleen omwille van het gasverbruik wellicht niet interessant. Je hebt dan te weinig branduren om de investering in een nieuwe ketel terug te verdienen. In dat geval kun je overwegen om onderhoud uit te laten voeren zodat je zeker weet dat de ketel nog veilig is.

Voor wat betreft de gevelkachel geldt dat het rendement niet heel slecht is. Voordeel is ook dat de ruimte relatief snel zal opwarmen en je daardoor de gevelkachel eigenlijk alleen hoeft aan te zetten wanneer je het tuinhuis gebruikt. Ook voor deze kachel geldt natuurlijk dat je onderhoud moet laten uitvoeren. Mocht de kachel slecht zijn, dan kun je overwegen deze te vervangen door een nieuwe.

Elektrisch verwarmen is eigenlijk alleen interessant als je een airco kunt toepassen. Het is even de vraag of dat haalbaar is, bijvoorbeeld in verband met de noodzakelijke isolatie van de ruimtes.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu