Garagedeur motor doet raar

Mistraller

  • #1
Ik heb een electrisch aangedreven sectionaaldeur. De aandrijving had laatst kuren, want bij het sluiten schoot ie steeds in de beveiliging (alsof er iets tussen zit) en dan stopt ie. Eerst de deur ontkoppeld, maar de deur zelf loopt soepel door de rails. Toen de motor eraf, maar ook de riem lijkt goed te lopen, al gaat dat wel stroever maar dat leek me logisch. In elk geval gaat "open" absoluut niet zwaarder of lichter dan "dicht", en het probleem treedt alleen op bij "Dicht". Aangezien de motor ook een raar geluid maakte bij het sluiten, was mijn aanname, motor is stuk.
Dus de hele motor eens uit elkaar gehaald, er zit een wormwiel in, maar tot mijn verbazing zag dat wormwiel er helemaal niet versleten uit, alles keurig, geen vies vet of zo. Toen de motor zelf bekeken, en hoewel de koolborstels wel wat versleten waren, zag ook daar alles er ok uit. Dus alles onverrichterzake weer in elkaar, gelukkig functioneerde de motor nog wel.
:P
Maar na monteren, was het probleem zeker niet weg.
De garagedeur zelf is ca 20 jaar oud, de motorunit (marantec) weet ik niet.
Ik weet even niet meer zo goed waar ik moet kijken, de zaak waar het spul vandaan komt wil een monteur sturen maar gaf al aan dat er dan mogelijk een nieuwe motor, rails, zenders en de hele mikmak moet komen, want ja, dat spul is natuurlijk oud. Ben ik zo 500 euro lichter. Ik wil liever eerst weten wat er mis is.
Kortom, zou dit probleem dan ergens in de riem kunnen zitten toch? Ik weet ff niet goed wat ik over het hoofd zie. Ik kan via ebay zo'n motor (nidec 405.065) krijgen, gebruikt, maar met verzendkosten komt het dan op 65 euro, en dat is toch zonde als het de motor niet is. Het gekke is dat opgaand geen enkel probleem is, alleen neergaand geeft problemen.
Na alle probeersels, smering etc slaat ie niet meer in de beveiliging meestal, maar ik kan er niet vanuit gaan, want het geluid dat het moeizaam gaat is niet weg.

Ik heb een filmpje waarin het "kreunen" van de motorunit te horen is, dat verheldert volgens mij veel meer.

(De "klak" die je hoort is normaal, dat is een nok die de positie van de riem aan de unit doorgeeft.)

Iemand enig idee waar ik dit moet zoeken?
 

Blomm

  • #2
Geluiden maken motoren altijd wel als ze wat ouder worden.
In dit geval komt het geluid dat hij overslaat naar soft close / laatste stukje dat hij langzaam gaat .
Misschien zakt de deur te hard en moet de motor hem meer tegenhouden.
Het motortje hoeft alleen te lopen en gaan meestal niet kapot ,Ik zou het zoeken in de instellingen en de kracht wat hoger zetten en eventueel kijken of de softclose er uit kan zonder dat hij problemen geeft.
Welk type is de motor?


mvg martin
 
Laatst bewerkt:

Mistraller

  • #3
Type stond al in de post, nidec 405.065. Maar ik weet wel dat dit geluid absoluut niet normaal is. De deur staat nu in handbediening (én haak losgemaakt van de rails). De deur loopt dan keurig soepel. Dicht gaat nog makkelijker dan open, (en dat komt wel door ouderdom, omdat de rubbers minder goed aansluiten, dat zou ik eigenlijk nog moeten afstellen met deze kou). Ook de rollen etc zijn ingevet. Het geluid kwam vaak al halverwege, dus ruim voor de softclose. Krachtiger zetten, als dat al kan (voor zover ik weet niet) lijkt me onverstandig als de deur af en toe al in blokkeringsbeveiliging schiet, en harde bijgeluiden geeft. Het komt in het filmpje wellicht niet goed naar voren maar het is echt een geluid waarbij je denkt "Oei! Dat is foute boel". Tandwielhuis staat keurig in het vet, de koolborstels zijn goed, lagers lijken soepel...een electromotor hoort geen onregelmatige herrie te maken, zeker niet met een wormwiel. Ik dacht dat de lagers dus slecht waren (Drooggelopen of vuil erin oid) maar dat lijkt niet het geval.

Ik weet natuurlijk ook niet hoeveel weerstand die riem zelf mag geven, het zijn gewoon kunststof rollers in een metalen houder, niet kogelgelagerd oid. Ik vind hem relatief veel weerstand geven, maar dat is dan wel in beide richtingen, en het probleem is alleen bij de neergang.
Maar als ik de motorunit demonteer en de deur met gekoppelde riem open/dicht doe, dan gaat dicht niet veel stroever dan open.
Dealer geeft aan, tja, zo oud meneer, gewoon een nieuwe motor, nieuwe aandrijfrails/riem erop en het werkt weer. (en dus zenders kopen, etc etc je bent zo 500 euro verder) Geloof ik wel, maar dat vind ik voor nu nog even te makkelijk (en te duur)
 

Blomm

  • #4
Ik bedoelde welke type marantec /serie als hij stopt en dan 10 cm terug loopt zal ik in de instellingen de kracht instellingen op zoeken en deze hoger zetten,
En voor het kraken kan je alleen nog. Kijken om de riem losser te zetten vaak wordt deze te strak gezet waardoor er te veel spanning op staat.
Een nieuwe aandrijving kost vaak met montage bij een bedrijf rond de 800 euro trouwens,
Als je de aandrijving los koppel van de rails en kijkt of deze verder goed loopt kan je ook alleen de aandrijving kopen (de rails is al jaren de zelfde) online kost een marantec ook niet de wereld maar 200 euro is niks meer tegen woordig.
Mvg martin
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Bij veel van deze units werkt beklemming op de opgenomen motorstroom, of eigenlijk een snelle stijging van deze stroom en alleen bij sluiten
Kijk of het probleem punt een vast punt is.
Als er iets geluid maakt dat je niet herkent zal je ook rond dat punt je probleem moeten zoeken.
 

Mistraller

  • #6
@Blomm Unit is een Marantec Comfort 220. Ik heb uiteraard de leverancier gevraagd of ik niet gewoon een losse unit kan kopen, maar "nee meneer dat kon echt niet". Op basis van de reactie toen ik vertelde dat ik de motor uit de unit had gehaald, en deze ook nog had opengewerkt én weer werkend terug had geplaatst, (met parkers ipv de popnagels op het tandwielhuis), kreeg ik al meteen het gevoel dat ik daar met een dozenschuiver te maken had, die eigenlijk liever niets repareert.
De riem was losser heb ik ook geprobeerd inderdaad. Dat lijkt wel iets te schelen, maar dan hangt ie op het eindpunt uit de cassette en dat lijkt me ook niet de bedoeling. Maar ik vind wel dat die riem soepeler zou moeten lopen in vrijloop. Alleen, ook hier, ik heb geen referentie.

@The headhunter de begrenzer werkt ook bij het openen, er kan immers net zo goed een obstructie boven de deur ontstaan (bijv een loopdeur die open staat, al hebben wij die niet). Als ik de deur tegenhou met het openen dan stopt deze dus ook. Het moment van herrie maken is niet altijd exact dezelfde plaats. Als ik bij het sluiten de deur heel lichtjes help is het geluid ook weg. Ook als ik de deur hard mee dichtduw, loopt de motor door. De deur stopt ook niet altijd, soms gaat het goed, maar het rotte geluid is er wel altijd. En altijd de vraag of de deur zich nu echt sluit.
De deur valt in vrijloop bijna vanzelf al dicht omdat de veren eigenlijk iets zwaarder ingesteld zouden moeten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu