Garage verwarmen met heater - vraagjes

Pim2002

  • #1
Dag mensen,

Wij zijn recentelijk verhuisd naar een huis met een garage waar ik een hobbywerkplaats van gemaakt zal worden. Ik ben nu bezig met een plannetje voor de verwarming van deze werkplaats.

Huidige situatie (zoals achtergelaten door vorige eigenaar)
Een oude ketel CV-ketel (Radson Multicom) met 2 aangesloten radiatoren. Er ligt geen gasleiding naar de garage, de vorige eigenaar gebruikte butaanflesjes. Rookgasafvoer aangesloten is ook nog niet.

Het plan tot nu toe:
I.p.v. radiatoren, werken met 1 indirect gestookte luchtverwarmer / heater die aan de CV ketel gekoppeld wordt. Aan de CV-ketel komt een thermostaat en aan de verwarmingsbuis bij de heater een aanlegthermostaat die de ventilator van de heater inschakelt.


De garage is 76m2, enkelsteens met geïsoleerde dakplaten. Ik wil (naast goede ventilatie) zorgen dat de garage altijd boven een bepaalde temperatuur zal zijn aangezien er aan oldtimers zal worden gewerkt (vocht is dus niet wenselijk). Daarnaast zal de ruimte opgewarmd moeten worden tijden avonden/dagen klussen.

Mijn vragen:
  • is dit soort ketel geschikt voor deze toepassing (luchtverwarmer en 1 heetwaterkraan)?

    heeft het zin om een monteur in te huren om de ketel (Radson Multicom) te inspecteren en eventueel onderhoud te plegen, of kan ik dan beter een goede tweedehandse of nieuwe ketel kopen?

    zijn er nog andere zaken waar ik rekening mee moet houden met het uitvoeren van dit plan?

Hopelijk kunnen jullie me op weg helpen!

Gr Pim


 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik zeg vloerverwarming in frezen.

Echter kan je er beter eerst zorg voor dragen dat je schil goed is voor je al te veel gaat investeren in het opwarmen van een enkel steens gebouw.


PS ketel zou ik niet te veel meer aan uitgeven is een oud beesje.

John
 

Pim2002

  • #3
Dank voor je reactie John.

Ik kan proberen de vloerverwarming onder de stoeptegels in het zand te leggen :wink:

Met schil goed maken bedoel je de muren isoleren door bijv. voorzetwand met isolatie o.i.d.? Ik ben een beetje bang dat dat een relatief grotere investering zou zijn die mogelijk niet opweegt tegen wat het oplevert aan bespaarde stookkosten. Maar dat weet ik natuurlijk niet zeker.

De te installeren heater heb ik al en een keteltje zal er toch moeten komen (i.v.m. wens voor warm water). Op koude dagen zou tijdens het klussen zo'n 14gr al genoeg zijn. Wat zou ik als minimum temperatuur moeten aanhouden? Een graad of 5?

Naast verwarmen zal de ketel ook voor het heet water op 1 tappunt moeten zorgen. Zou een CW3 of CW4 ketel volstaan?

ps: muren zijn trouwens halfsteens (11 cm) ipv enkelsteens en 1 muur aan lange zijde (10m) grenst aan een verwarmde hal.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Is er veel massa in een ruimte dan wordt het kritisch als deze een hogere temperatuur gaat krijgen. Warme lucht bevat meer vocht en deze stroomt naar alles wat een lagere temperatuur heeft.
Het deel vocht van die warmtestroom condenseerd op alles wat kouder is. Bijvoorbeeld het is buiten een paar dagen onder nul en het weer slaat om dan duurt het even voordat alle massa is opgewarmd en in die periode zal condens ontstaan.
Belangrijk hoe vochtig of droog is jouw klushok.
Een ruimte met betontegels is in het algemeen vochtiger dan een voorzien van een betonvloer.

In de schuur en alle massa heeft een temperatuur van 5 gr. er is 80% vocht. Dauwpunt is dan 1.8 gr.
Je gaat klussen en je stookt het op naar 14 gr. vocht 80% dauwpunt 10.6
Ik vermoed dat het wel even duurt voordat die oldtimers warmer zijn dan 10,6gr. Ook geen idee hoe lang het duurt voordat massa de temperatuur aanneemt van zijn omgeving.
Dit is theorie hoe het gaat in de praktijk?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Oke uit je reactie begrijp ik dat er feitelijk alleen een hal op de stenen gebouwd is, en je de heater al hebt leggen.

In dat geval simpele cw3 cv ketel weel even afstemmen op vermogen van de heater uiteraard.

5 graden is vrij laag zij hem zelf rond de 10 graden houden hoef je ook niet zo hart te stoken als je gaat hobbyen.

John
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Kwante Kosta die schuur op 10 graden houden.
 

Pim2002

  • #7
Daar was ik weer. De prioriteit lag even sterk op het huis. Nog steeds, maar de plannen voor de garage moeten ook verder :wink:

Ik heb 2 foto's van de heaters toegevoegd. Hier heb ik er dus 2 van. Zou ruim voldoende moeten zijn voor de schuur.


UPDATES:
  • 'De loodgieter' adviseerde het al, maar ik denk dat ik toch eerst ga investeren in een isolatieschil. Het plan is in de vorm van een voorzetwand met de lagen: dampdoorlatend folie, houten frame/skellet met ca 10cm glas of steenwol, dampdicht folie en tenslotte aftimmeren met 18mm OSB3. Lekker stevig zodat er hier en daar nog wat kan worden opgehangen.

    Oude ketel gaat er sowieso uit. Heb inmiddels ervaring met het investeren in slechte ketels ;)

    Een installateur raadde aan om de heaters te voeden met warm water vanaf de CB installatie van onze ketel in huis (nieuwe Remeha Tzerra CW4). Dus vanaf de keuken een meter of 15 (5 door tuin, 10 door garage) naar de heaters met een zoneklep ertussen. Graven moet ik vroeg of laat toch wel ivm aanleggen waterleiding. Warmwater voor kraan kan eventueel ook met elektrische boiler.

Ben benieuwd naar jullie ideeën bij deze nieuwe opzet!



 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
In zo'n situatie (slechts tijdelijk gebruik) zou ik infrarood panelen adviseren. Makkelijk aan te sluiten en goed te bedienen. (maar ook dat werkt alleen naar wens, wanneer je iets aan de isolatie doet)
 

Pim2002

  • #9
Dank voor je reactie. Is infrarood ook geschikt als je de volledige ruimte (en alles daarin) altijd boven een bepaalde temperatuur wilt houden? Ik was in de veronderstelling dat het vooral geschikt is om zones (en mensen) tijdelijk te verwarmen, maar niet zo zeer om een volledige ruimte te verwarmen.

Aan wat voor soort/merk panelen zou ik moeten denken bij mijn ruimte?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10
Infrarood panelen zijn inderdaad goed geschikt voor plaatselijke verwarming (in allerlei toepassingen)
Maar zeker goed geaschikt voor gebruik in een hobbyruimte.
Dan moet je bij een niet zo'n goed geisoleerde ruimte toch rekenen met ca 100 Watt/m2 en dan het totaal vermogen verdelen over meerdere panelen.
Een ruimte voor dit soort toepassingen 100% verwarmen lijkt me ook niet zinvol.
Over merk etc (Nederland is een merkengek: als het voor de afnemer geen "bekend merk" is, is het al snel neit goed.......een merk zegt totaal niets) doen we sowieso op dit forum geen uitspraken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu