Vorstbeveiliging voor garage verwarming met ketel Quinta 28c

Tjeerd207

  • #1
Hallo allemaal,

Ik zit met de volgende vraag.

Achter mijn huis heb ik een garage van 65m2 en hier wil ik een verwarming in hebben. Voor een hoge capaciteit en snelle opwarming heb ik een CV-heater van ongeveer 15kW gekocht. Mijn ketel, een Remeha Quinta 28c heeft hiervoor de capaciteit.
Het is niet de bedoeling om de garage altijd op temperatuur te houden, maar hierbij moet natuurlijk wel gezorgt worden dat de leiding niet bevriest. Hiervoor heb ik het idee voor een extra thermostaat buiten, die onder bijvoorbeeld 3 graden ervoor zorgt dat de CV pomp constand blijft draaien, zodat er constand warm water circuleert.
De leidingen worden natuurlijk geïsoleerd en zo'n cv heater heeft denk ik niet zo'n groot warmteverlies zolang de ventilator niet draaid.

Maar is dit te regelen met de pomp die in de Quinta28c zit of moet er een externe pomp bij komen hiervoor. In de gebruikshandleiding kan ik hiervoor niets vinden. Wel heeft deze ketel een mogelijkheid voor een 2e thermostaat, maar het doel en de regeling hiervan wordt mij niet helemaal duidelijk

En een andere vraag: Is een tyleen (drinkwater)leiding te gebruiken voor het ondergrondse stuk? Kan het in ieder gaval niet roesten mocht er vocht binnen de mantelbuis komen.

Ander ideeën zijn natuurlijk ook welkom.

Alvast bedankt.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Tjeerd207 schreef:
Wel heeft deze ketel een mogelijkheid voor een 2e thermostaat, maar het doel en de regeling hiervan wordt mij niet helemaal duidelijk.
Er kan een modulerende thermostaat worden aangesloten, en tegelijk een aan/uit thermostaat. Staat de aan/uit thermostaat aan dan brandt de ketel voluit. Op die aan/uit aansluiting kan dus uw vorstbeveiliging.
Ik weet niet of er ook een oplossing mogelijk is dat alleen de circulatiepomp aan gaat, maar de brander uit blijft.
 

Tjeerd207

  • #3
AvDijk schreef:
Ik weet niet of er ook een oplossing mogelijk is dat alleen de circulatiepomp aan gaat, maar de brander uit blijft.
Dat is dus het hoofdprobleem. De ketel hoeft dan niet te branden. Er mag dan best wat warmte uit het huis onttrokken worden. Als het daar dan weer te koud wordt gaat de ketel wel weer branden.
Ook s'nachts blijft het water dan ruim voldoende warm.
 

Chathanky

  • #4
En voor de koud sanitairaansluiting (sanitair zijdig) ben je niet bang dat die bevriest?
Het is toch een combiketel?
 

Tjeerd207

  • #5
Chathanky schreef:
En voor de koud sanitairaansluiting (sanitair zijdig) ben je niet bang dat die bevriest?
Het is toch een combiketel?
Het is inderdaad een combiketel, maar de ketel zelf hangt in mijn huis en daar is het als het goed is altijd lekker warm.
Het gaat dus om de leiding door de tuin en de leiding en heater in de garage die vorstvrij moeten blijven.
 

Chathanky

  • #6
Ok dat had ik niet begrepen uit je tekst.
Zo ver ik weet is er een patameter die de pomp 24 uur per dag doet draaien.
Je zou in de winter deze om kunnen zetten.
De restwarmte uit je radiatoren en je woning houden de leidingen wel vorstvrij in de garage.
 

Tjeerd207

  • #7
Die mogelijkheid is er inderdaad, maar ik zou dat graag automatisch hebben. Om de pomp de hele winter te laten draaien vind ik ook weer zonde van de energie. En het altijd handmatig te doen is wachten op een keer dat je het vergeet en alsnog alles stuk vriest.
We leven in een geautomatiseerde samenleving dus dit moet daar ook nog bij komen :mrgreen: .
 

Tjeerd207

  • #8
Heb net even met Remeha gebelt.
Hun antwoord is om een vorstthermostaat in de schuur te hangen en op de 2e aansluiting op de ketel aan te sluiten. Gevolg is dan dat de ketel gaat stoken als de temperatuur in de schuur onder de 5 a 7 graden komt.
Kortom, de ketel stookt dan altijd en zolang de ventilator van de heater niet draaid wordt het geen grade warmer in de schuur. Maar in mijn huis sterf ik dan van de hitte vrees ik.
Alleen een extra circulatiepomp kon niet volgens hun. Een schuur MOET vorst vrij zijn in hun ogen. Maar waarom kon hij niet echt uitleggen.
Maar ik wil alleen de leiding vorstvrij houden. Ik ga verder puzzelen.....

Dus andere oplossing hoor ik nog graag.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Met een leidingthermostaat en een relais zou het misschien mogelijk zijn de ventilator aan te sturen, de thermostaat zou u b.v. op 20 graden kunnen zetten, dan begint de ventilator te draaien.
 

Xr8

  • #10
Bij een Quinta is het heel simpel om de pomp continue te laten draaien. Het is helemaal niet nodig daarvoor parameters te veranderen.

Knop 4 op het bedienpaneel ingedrukt houden tot het groene lampje brandt. De pomp draait nu continue. Zelfde nogmaals doen, lampje gaat uit en de pomp draait wanneer de ketel het nodig vind.

Succes.
 

Tjeerd207

  • #11
Xr8 schreef:
Bij een Quinta is het heel simpel om de pomp continue te laten draaien. Het is helemaal niet nodig daarvoor parameters te veranderen.

Knop 4 op het bedienpaneel ingedrukt houden tot het groene lampje brandt. De pomp draait nu continue. Zelfde nogmaals doen, lampje gaat uit en de pomp draait wanneer de ketel het nodig vind.

Succes.
Dat is juist het probleem. Ik wil niet dat de pomp onnodig altijd aan staat.

En alle anderen bedankt voor het meedenken maar het gaat iets totaal anders worden, op aanraden van de CV-boer waar ik vorig jaar de ketel gekocht heb.

Hij rade aan om het hele systeem met antivries te vullen. Wat daarbij voorwaarde is, is dat de aansluiting van de schuur niet meteen naast de ketel zit waardoor de ketel ineens water van onder 0 te verduren kan krijgen vanuit de schuur-leiding.

WAARSCHUWING: Vullen met antivries kan bij de meeste ketels NIET!!! Inwendig kunnen ze daar niet tegen.
Toevallig kon dat bij mijn ketel wel.

Bij mij is dat niet mogelijk waardoor er eigenlijk een nog mooiere optie overblijft en dat is een apart circuit te maken voor de heater met een eigen pomp, gescheiden door een warmtewisselaar en dat stuk te vullen met antivries.
Ik hoef me dan nooit zorgen te maken voor vorst en als ik aan de gang wil kan ik het systeem zo bij zetten en anders staat het gewoon uit.

Officieel zou ik daar een warmtewisselaar voor moeten kopen voor vloerverwarming van ongeveer €350,-, maar in veel ketels zit ook een losse warmtewisselaar die prima te gebruiken is, en dat voor veel minder geld.
Het gaat om zo'n soort platenwisselaar.




Dus ik heb weer wat te doen nu ik weet hoe het worden gaat.


En nogmaals, iedereen bedankt voor het meedenken.
 

Xr8

  • #12
Kijk even in je PB.
 

Chathanky

  • #13
En een extra pomp en een expansievat behoren ook tot de benodigde materialen.

Voor 20 euro per jaar extra aan elektra draait je pomp de gehele winter door. Ik snap niet waarom je de ketelpomp niet benut.
Maar goed het kan altijd natuurlijk.

De leiding in de garage isoleren en een tracerleiding plaatsen is ook een optie als je het perse anders wil.
De tracerleiding verwarmt enkel de delen die dreigen te bevriezen en dit werk geheel automatisch.
 

Tjeerd207

  • #14
Het gaat niet alleen om het stroomverbruik van de pomp. De ongeveer 20 meter leiding heeft ook nog warmteverlies. Volgens de cv-boer was dit iets van 400Watt per dag per meter leiding. Dus totaal 8000 watt per dag.

Een tracerleiding kost ook iets van €160,- en dan nog zo'n 7200watt per dag (15w/m volgens een bekende online shop). En daarmee is de heater zelf niet te beveiligen tegen vorst.

Met een beetje zoeken heb je een warmte wisselaar voor zo'n €50,-, een klein expansievat kost ook zo'n €25,-. Een pompje zal ook wel lukken voor zo'n €50,- en dan wat extra kraantjes enz.
Dus voor zo'n €150,- extra werkt alles en ik hoef er nooit naar om te kijken en het is nog beter regelbaar ook door die extra pomp die dus alleen draait als ik echt in de schuur aan de gang wil.

En nogmaals bedankt voor het meedenken.

Ik vind het wel een nette oplossing zo. Dus zo ga ik het maar maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu