Fundering voor 12x12 staanders voor overkapping

Jeroen67

  • #1
Hallo,
Ik ben totaal geen DHZ-er maar het wordt toch van me verlangd :wink: ...

Op dit moment ben ik bezig met het zelf maken van een overkapping van gewolmaniseerd hout in onze achtertuin. Maten zijn ca. 540 x 320 (de exacte maten liggen nog niet vast). Het ene deel maak ik vast aan een ligger aan onze gevel en de andere zijde op een ligger, ondersteund door 4 staanders van 12x12. Ik denk dat het goed is om deze staanders in metalen "voeten" (exacte naam ben ik even kwijt) te plaatsen, bovenop een fundering.

Maar hoe maak ik nu zo'n fundering?

Zelf dacht ik aan het volgende (voor elke paal dan):
uitgraven tot ca. 1 emmer diepte, een (stoep)tegel onderin plaatsen, een emmer ondersteboven met de bodem eruit gezaagd plaatsen en deze volstorten met beton (zo krijg je een taps-vorm van het beton) (zie plaatje)
Een viertal draadeinden in het beton mee laten drogen. Deze plaats van de draadeinden moeten dan wel precies overeenkomen met de gaten van de voet. Eventueel de voet alvast bovenop het beton laten rusten (wel met steunbalkjes voorkomen dat het er in wegzakt)?
Kan de emmer na het drogen van het beton nog worden weggehaald, of zit dat helemaal vast?
Is dit allemaal te ingewikkeld bedacht? ik wil graag een duurzame oplossing.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Klinkt prima. De emmer gewoon laten zitten, grond aanvullen voor het storten, en de poer voorzien van wapening. Om de ankers (draadeinden) van de kolomschoenen op de juiste plek te houden, zet je ze vast in een plankje hout. Je kan ze ook later inboren en vastzetten met chemische ankers. Die tapse vorm heeft in principe geen functie, al is wat extra beton (gewicht) altijd goed tegen het opwaaien.

Voorbeeld van wapening:

en eventueel een kistje erbovenop zodat het deel boven de grond niet te groot is:
 

Tiho

  • #3
Hangt wel af van de ondergrond, als men hier de schutting aan woning en schuur vastmaakt, hangt het midden binnen een paar jaar makkelijk tien cm door. Wel goed voor het afschot :mrgreen:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Mm, inderdaad, was niet helemaal wakker :)

Stelregel: alles wat je aan elkaar vast zet, dezelfde fundering geven!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu