Fundering voor verdiepte fietsberging

Eye_in_the_Sky

 • #1
Hallo,

Ik wil in mijn voortuin zo'n fietsberging plaatsen. De afmetingen zijn : 200 x 215 x 130 (breedte x diepte x hoogte in cm).

Omdat ik er dan uit de keuken wel tegen aan zit te kijken wil len we de fietsberging graag verdiept plaatsen. Niet heel diep, maar zo'n 30 cm dieper. Dan valt de berging mooi vlak met de heg.

Maar hoe moet ik dat doen ? Ik wil de berging 30cm dieper aan leggen. ik dacht het volgende. Ik graaf een kuil van 40 cm diep en giet daarin een vloer van 10 cm dikte met wapeningsstaal erin. Daarna maak ik met betonplex wandjes en maak ik zijwanden met staal erin van 10 cm dik.
De schuine kant om erin en uit te rijden zou ik betegelen en ook van een wandje beton voorzien.
In de kuil komen twee lijngoten met daaronder grindputten (grondwater zit hier op 80 a 90 cm).

Belasting van de fundering is het gewicht van de berging (zeg 100 kilo) en 5 fietsen (zeg 20 kilo elk) dus totaal 200 kilo.

Ik zit op een bodem van dikke zeeklei (paars vet spul).

Bedankt !
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Dat gewicht mag je nog eens uitrekenen. De vloer weegt al meer dan een ton :?

  Heb je gecontroleerd bij de gemeente of je in de voortuin mag bouwen?

  Een vloer van 10cm kan best wat dunner. 6cm is al voldoende met een netje in het midden. Maak je de wanden van beton? Is best omslachtig en niet echt nodig. 1,3m hoogte kan je niet in één keer storten, tenzij je weet waar je mee bezig bent.

  Wat doe je als het grondwaterniveau tijdelijk hoger is?
  Tegelen buiten is ook een vak apart. Het vriest er makkelijk af als je het niet goed doet.

  Veel eenvoudiger is het om op de bodem stoeptegels te leggen en de wanden met betonbanden te maken. De opbouw van het schuurtje dan gewoon in hout.
   

  Eye_in_the_Sky

  • #3
  Bedankt voor je antwoord IJkenhout !

  [Dat gewicht mag je nog eens uitrekenen. De vloer weegt al meer dan een ton.]
  Klopt, maar de schuur en de fietsen erop wegen niet meer dan 200 kilo.

  [Heb je gecontroleerd bij de gemeente of je in de voortuin mag bouwen? ]
  Ja, dat mag, mits niet hoger dan 110cm dacht ik. Andere buren hebben ook soortgelijke fietsenbergingen staan.

  [Een vloer van 10cm kan best wat dunner. 6cm is al voldoende met een netje in het midden. Maak je de wanden van beton? Is best omslachtig en niet echt nodig. 1,3m hoogte kan je niet in één keer storten, tenzij je weet waar je mee bezig bent. ]
  De kuil waar de berging inkomt wordt maximaal 30cm diep. Dus het vloerniveau in de kuil moet 30cm onder de rest van de tuin komen.

  [Wat doe je als het grondwaterniveau tijdelijk hoger is? ]
  Ik ben bang dat mijn fietsen dan nat worden. Als het water weer redelijk snel wegloopt is dat geen ramp.

  [Veel eenvoudiger is het om op de bodem stoeptegels te leggen en de wanden met betonbanden te maken. De opbouw van het schuurtje dan gewoon in hout.]
  Ok, dat is een goeie tip. De fietsenberging is een prefab constructie, ik zal het merk niet noemen, maar als je googled op fietsenberging zie je ze snel genoeg, het dak kan open.

  Ik kan dus gewoon de wanden van betonbanden maken. Hoever moeten die in de grond ? Als ik 30cm nuttige hoogte wil hebben, hoe hoog moet die band dan zijn ?

  Ik zie ook L-vormige elementen, maar die lijken me lastig ingraven.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Je hebt het dus duidelijk niet bij de gemeente gechecked ;) In de voortuin mag je een bouwwerk bouwen van max. 2m2 en 1m hoog. Wordt het groter/hoger dan is een vergunning nodig.

  L-vormige elementen zijn kleine keerwandjes en erg geschikt voor deze toepassing. Iets meer werk om te plaatsen, maar het staat dan veel beter.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu