Fundering tuinhuis, veengrond

Kman

  • #1
Hallo allemaal, ik ben van plan een tuinhuis te bouwen bij mijn huis. Achtertuin is veengrond, dus koud op de grond zetten is niet mogelijk en er is een fundering nodig. Ik heb een aantal opties bekeken en weet niet wat de beste is, dus graag jullie ideeen. Tuinhuis is ongeveer 5-6 x 7-8 m2 en zal rond de 3000 kg wegen (ex inrichting). Er worden hh funderingsbalken van 44x70 mm meegeleverd.

1. Betonvloer storten, gefundeerd op palen. Duurt lang (iedereen heeft het heel druk), is duur, zwaar en niet duurzaam. Valt wat mij betreft af.
2. Grondverbetering (uitgraven 30-40 cm en puin/zand erin, eventueel met EPS). Optioneel afwerken met betonvloer. Nog steeds (nodeloos) zwaar, maar voordeel is dat je een schone en mooie vloer hebt als basis. Nadeel blijven gewicht en kosten en het feit dat je minder makkelijk een doorvoer maakt tbv water en riolering en ik dus alles vooraf moet bedenken. Risico op oneven verzakking en zelfs breken van betonvloer.
3. Poeren (evt op tegel) met u-ijzers op de top, daarin de funderingsbalken leggen. Risico op oneven verzakking.
4. Schroeffundering. Als 3 maar met minder kans op verzakking (mits de juiste schroeven worden gebruikt).

Bij 3 en 4 is een belangrijke vraag hoe veel steunpunten moeten worden gebruikt. Is hier een rekenmethode voor? Als het er heel veel moeten zijn dan is misschien een balk onder de meegeleverde funderingsbalken een optie. Kan hiervoor een stalen I- of H-profiel worden gebruikt aangezien die veel stijver zijn?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Funderingsbalken van 44x70 dienen over de gehele lengte ondersteund te worden.
3&4 Aan de hand van een sondering kan je draagkracht van een schroeffundering bepalen en de lengte van de paal. Idem voor de poeren.
 

mathieuchristianen

  • #3
Beste Kman,

Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen nu bijna 2 jaar later.
Zelf ben ik namelijk ook van plan om een tuinhuis op veengrond te bouwen en ik kan wel wat advies gebruiken voor wat betreft de fundering.
Waar ben je uiteindelijk voor gegaan en hoe heb je het aangepakt?

Ik hoor heel graag van je.

Groet,
Mathieu
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu