Fundering aanbouw

KlusRob

  • #1
Voor mijn nieuwe aanbouw (3x4 meter) ga ik binnenkort de fundering uitgraven.
Nu heb ik van de constructeur te horen gekregen dat de funderingsbalk 50 cm breed en 30 cm hoog moet zijn, en de onderzijde 80 cm onder maaiveld moet liggen.
Het is zandgrond (regio Eindhoven).

Ik ben vandaag met een grondboor aan het kijken geweest hoe diep de witte grond bij mij zit.
Die zit op bijna een meter. In ieder geval dieper dan de 80 cm -mv waar de constructeur het over had.
En het begint op die diepte ook al vochtig te worden, je hoort bij het omhoog halen van de grondboor dat je zo ongeveer op het grondwater zit.

Moet ik afgraven tot op de witte grond, of is gewoon tot 80 cm voldoende (met dan nog zwarte grond eronder).
Als ik tot de witte grond moet gaan, dan de rest opnieuw aanvullen met witte grond? Is het dan voldoende om het met een normale (lichte) trilplaat aan te trillen, of moet ik voor zwaarder materieel gaan?
En hoe zit het met dat grondwater, heeft dat nog invloed op de stabiliteit van de onderlaag?
Of kan ik dan beter nog wat meer aanvullen en 'maar' op 65 of 70 cm onder maaiveld gaan zitten, zodat er een laag droge grond onder blijft zitten?

Gr. Rob
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Heb je deze vraag aan de constructeur gesteld?
 

KlusRob

  • #3
Nog niet, die is pas morgen (dinsdag) weer bereikbaar, en ik hoopte dat jullie daar vanuit de praktijk iets zinnigs over konden zeggen. Want mijn ervaring is dat een tekening op papier en de praktijk soms ook nogal verschillen...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Mij zegt de term witte grond niet zoveel. Maar ik kom dan ook niet uit Eindhoven. De draagkracht is hetgeen waar het om gaat, niet persé de kleur. Om dit te weten te komen kan je een sondering uit laten voeren. Kan ook met de hand.

Maar misschien dat je constructeur plaatselijke kennis heeft.
 

Pirke

  • #5
Hij bedoelt met witte grond ... vaste grond.
Hier in Geldrop zat ik op 1.2 meter, dus kan wel kloppen.
 

KlusRob

  • #6
"Hier in Geldrop..."
Dat is dus bij mij om de hoek zo'n beetje (ook Geldrop, toevallig zeg.)

Heb jij tips voor mij hoe om te gaan met het grondwater, dat op de grens van zwarte en witte grond zit (+/- 1 meter); dus volgens jou op het begin van de vaste grond?
 

JeroenVW

  • #7
Ik heb een vergelijkbaar verhaal van de constructeur. Zit ook redelijk in de buurt. Nederweert. Maar de mensen die ik over de vloer heb gehad doen er vrij makkelijk over. Zijn grondwerkers/bouwers die veel in de regio doen.
Afgraven tot vaste bank/ geel zand voor fundering. Dan aanvullen in lagen van 20cm en aantrillen. Tot je op gewenste hoogte zit.
Ik praat ze maar na:) Misschien best 10 cm als je een lichte trilplaat gebruikt. Volgens mijn constructeur zou je als het nodig is om aan te vullen met geel zand het zelfs breder dan de fundering moeten aanvullen. In trapezium vorm uitlopend naar buiten hoe dieper je gaat. Kan me voorstellen als je alleen recht onder de balk geel zand doet en verdicht het alsnog naar buiten uit kan zakken dat geel zand.
Bij mij zit het op zon 60cm dus heb daar geen last van.
Is het niet 80cm beneden peil? Peil dat omdat het een aanbouw is bepaald wordt door de woning? Je kan wel maar 65 cm afgraven en dan de grond ophogen, maar dan komt je aanbouw hoger dan je huis en heb je een opstapje.
Als er grondwater zo hoog zit kan me voorstellen dat bij het graven de sleuf in zakt.
 

Pirke

  • #8
Klusrob,

Ik heb persoonlijk geen ervaring met een fundament wat natte voetjes dreigt te krijgen. Weet ook niet wat daar de gepaste maatregelen voor zijn.
Dat zou een ander hier je misschien kunnen vertellen. Wat wel ooit gebeurt is ter compensatie van gebrek aan vaste grond, een strook van 60 of 70cm neerleggen, i.p.v. 50 cm. Overleg met je constructeur.

Denk dat uitgraven tot vast en ophogen/verdichten met wit zand moet kunnen, aangezien er onder elk huis grondwater staat, waar je tenslotte ook op kunt bouwen.

Toch vraag ik mij af of je uberhaubt op het grondwater zit. Je zegt "zo ongeveer op het grondwater zit". haal je dan modder omhoog? Ik weet dat er in B.v de coevering plekken zijn waar het grondwater plaatselijk veel hoger staat dan b.v. 100 meter naar rechts (niet overdreven). Reden vochtproblemen in flats jaren geleden.

Ik zou de schep er eens bijpakken en op de plek van de nieuwe fundering een sleuf spitten die je toch nodig hebt. Dit biedt vaak visueel meer duidelijkheid als een grondboor proefje.
 

Ralph

  • #9
Het is dus 20 a 30 cm dieper dan normaal dat je op vaste grond zit. Ik vraag me werkelijk af waarom je uberhaubt overdenkt die paar cm eerst op te vullen met zand.

Graaf gewoon 50 cm breed uit tot op vaste grond en blubber het direkt vol met beton tot onderkant betonvloer. Dat kost je 1 tot 1,5 m3 meer beton, dat in verschil met opvullen eerst met zand heb je het over nog geen 100 euro wat je er op verdient aan materiaal. Kwa werkuren loop je er finaal op kapot.

Daarnaast als je grondwater hebt op zeg maar 70 cm moet je best snel werken ook want anders stort je wandsleuven binnen een halve dag in en kan je nog eens graven en heb je ineens een veel breder fundament.
 

KlusRob

  • #10
Op de plaats van de uitbouw staat nu nog een tuinhuisje, dus een sleuf graven gaat 'm (nog) niet worden...

Op iets meer dan een meter diep komt er al wel echt modder naar boven ja...

Zal morgen eens gaan horen wat de contructeur voor advies heeft.
 

KlusRob

  • #11
Vandaag antwoord gehad van de constructeur.
Hij geeft aan dat ik moet afgraven tot 80 cm -mv.
Dan aanvullen met witte grond tot 60 a 70 cm -mv, goed aantrillen.
Daar de fundering bovenop.
Met een breedte van 50 cm en alleen maar begane grond, hoefde die nu niet extra breed; er zou genoeg draagkracht zijn.
En als er op 80-90 cm onder de grond nog een restje zwarte grond zou blijven zitten was dat niet erg, zolang er maar weer witte grond op gaat en ik niet in die zwarte grond ga graven (dus als ik grond loswoel deze wel eruit scheppen).

Hoef me over de grondwaterstand niet echt druk te maken, zolang het tijdens de bouw maar niet hoger dan een cm of 80 komt.

Iedereen die gereageerd heeft: bedankt voor de moeite. Maar ik wilde jullie nog wel even de terugkoppeling geven.

Gr. Rob
 

Ralph

  • #12
Nahja, die constructeur van jou spoort niet echt, maar ik kom ze vaker tegen :)
Je brengt geen geroerde grond aan als je dat kan vermijden. Dus 10 of 15 cm zand er in doen en aantrillen is gewoon zinloos en levert geen winst op op kosten en al helemaal niet op werkuren, in tegendeel zelfs.

Bedankt voor deze koppeling en succes....
 

KlusRob

  • #13
Dus jij zegt, liever storten op ongeroerde maar natte (en dus modderige) grond, dan aanvullen zodat de onderlaag droog is?
 

Ralph

  • #14
Idd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu