Aanbouw en afwerkvloer: meestorten met fundering of later?

Nabbles

  • #1
Hallo Klussers,

Voor een aanbouw en renovatie wil ik mijn huidige houten vloerconstructie vervangen door een betonvloer. Voor de aanbouw zal eerst een stuk van de huidige bouw worden gesloopt, alvorens aan de funderingwerkzaamheden kan worden begonnen. Voor de vloer hebben wij gekozen voor een gevlinderde betonvloer, zowel in de aanbouw als de bestaande woonkamer. Deze zal worden geïsoleerd en ook de vloerverwarmingsbuizen zullen hierin worden meegestort. Er zijn dus eigenlijk twee opties: (1) funderingsbalk en vloer in één keer storten (met vorstrand), of (2) funderingsbalk storten, aanbouw opbouwen, en vervolgens de vloer storten.

Optie 1 is efficiënter wat betreft tijd en ook biedt het een fijne werkgrond tijdens de verbouwing (een betonplaat in plaats van zand), echter is de kans op beschadigingen hierbij ook groter.

Optie 2 zorgt er voor dat de vloer helemaal in orde is aan het einde van de aanbouw, maar zal de constructie mogelijk bemoeilijken aangezien met HSB zal worden gewerkt en er zo geen praktische ondergrond beschikbaar is voor het voorbereiden van de elementen.

Zijn er klussers hier die ervaring hebben met een situatie als deze? Is het afdekken van de vloer met karton en/of stucloper voldoende, of zal er altijd "wat" doorheen komen? Of is het minder moeilijk dan ik me inbeeld om zonder harde ondergrond HSB elementen te maken?

Ik hoop dat iemand me wat inzichten kan geven hierin :-) Alvast bedankt!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Optie 1 is uitvoerbaar maar is planningstechnisch wat lastiger. Het mag dan namelijk niet regenen. En je hebt idd kans op beschadigingen, maar bij een gevlinderde vloer vind ik dat minder storend.
 

Nabbles

  • #3
Daar heb je gelijk in dat het bij gevlinderde betonvloeren minder storend is. Heb jij (of andere forumleden) ervaring met het plaatsen van HSB wanden als er nog geen vloer in ligt? Zijn er misschien andere oplossingen om een werkvloer te creëeren?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu